Handling mot USA-tortur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste avsløringene i tysk fjernsyn om at USA fengsler og mishandler barn i Irak, er blitt en pinlig sak for den norske regjeringen. Nå krever opposisjonen på Stortinget, minus Frp, rask handling i forhold til vår nærmeste allierte.

Statsminister Kjell Magne Bondevik tok opp USA-overgrepene mot fanger i Abu Ghraib-fengslet i Bagdad med president George W. Bush på NATO-toppmøtet i Istanbul og brukte betegnelsen «uakseptabel» om fangebehandlingen som til da var avslørt. Det er harde ord i diplomatisk språkbruk, og statsministeren skal ha all ære av denne kritikken. Vi stiller oss imidlertid uforstående til at forsvarsminister Kristin Krohn Devold i går nektet å svare på Dagbladets spørsmål om de siste avsløringene ville få konsekvenser for det militære samarbeidet mellom USA og Norge. Hun henviste til Statsministerens kontor. Det kan av og til virke som om forsvarsministeren langt bedre liker å sole seg i glansen av hva hennes soldater gjør, enn å ta ansvaret for de politiske konsekvensene av Norges internasjonale militære oppdrag.

Statssekretær Odd Jostein Sæter ved Statsministerens kontor uttaler seg på vegne av Bondevik i hans feriefravær og sier at myndighetene nøye skal undersøke de nye påståtte overgrepene. I og med at både Røde Kors og UNICEF bekrefter det som kom fram i den tyske TV-reportasjen, behøver man neppe bruke lang til for å komme til en konklusjon. Senterparti-leder Åslaug Hagas krav om å kalle den amerikanske ambassadøren inn på teppet er ikke mer enn rimelig, men på langt nær nok.

Regjeringen bør nå se nærmere på det militære samarbeidet med USA i internasjonale operasjoner. Krohn Devold kan gjerne dekke seg bak FN-resolusjon 1546 fra juni når hun forsvarer at Norge fremdeles deltar med ti stabsoffiserer i Irak. Men faktum er at det er USA som fremdeles er den reelle okkupasjonsmakt i Irak. Det må statsminister Bondevik forholde seg til, enten han liker det eller ikke.