DOBBELTLIV: I denne boligen begikk mannen i 20-åra flere hundretalls nettovergrep. Tirsdag møtte han i retten. Foto: Dagbladet
DOBBELTLIV: I denne boligen begikk mannen i 20-åra flere hundretalls nettovergrep. Tirsdag møtte han i retten. Foto: DagbladetVis mer

Utførte hundrevis av overgrep fra gutterommet:

- Handlingene mine må møtes med avsky av samfunnet

Mannen i 20-åra som er tiltalt for flere hundre nettovergrep sier han i fengselet har fått forståelse for hva han har gjort.

LILLESTRØM (Dagbladet): I svarte Nike-sko, jeans og hvit skjorte med en ullgenser over, inntok mannen i 20-åra tiltalebenken i sal 103 i Nedre Romerike tingrett. Med et lite antall fornærmede og pårørende til stede, startet den tidligere fotballdommeren i 20-åra sin forklaring om hvordan han utviklet seg til å bli Norges mest notoriske nettovergriper.

Mannen har selv erkjent de aller fleste av overgrepene mot de 270 navngitte ofrene i tiltalen tatt ut av statsadvokaten.

- Jeg får vondt

- Jeg er lei meg for å måtte sitte her i dag. Det er først nå det går opp for meg hvor omfattende og ekstremt det er. Handlingene mine må møtes med avsky av samfunnet, sier den tiltalte i retten.

Han beskriver sin barndom som god, men sier også at han ble utsatt for overgrep i ung alder av en noe eldre bekjent. Dette gjorde at han utviklet en sterk skyldfølelse.

- Jeg klarte ikke å fortelle noen om det. Det ga meg skam og usikkerhet. Jeg var redd for at vennene mine skulle se at det hadde skjedd ting med meg, jeg var redd for at han skulle fortelle det, og jeg tenkte at jeg hadde litt skyld i det selv. Jeg får litt vondt når jeg tenker at noen av de fornærmede i denne saken kan tenke det om seg selv også. Det har de ikke, de har ingen skyld i det jeg har gjort, sier han.

- En jævlig person

Mannen forteller videre om ei barne- og ungdomstid preget av teknologisk utvikling. Internett skal ha vært sentralt i livet hans, og særlig kommunikasjon med andre på digitale plattformer.

- Jeg og mine venner satt og snakket sammen på nett hver kveld. I 2013/2014 opprettet jeg profilen Sandra. Jeg tenkte aldri at det skulle bli det som jeg nå er tiltalt for. Det var litt tilfeldig, egentlig, og jeg brukte lite tid på det, men så begynte jeg å bruke mer tid på skjermlivet mitt. Jeg la livet mitt mer opp til det, forklarer tiltalte.

Tidsbruken økte mer og mer i det han beskriver som en spiral av avhengighet. Han kunne sitte time etter time i strekk, fra han kom hjem fra trening og til midnatt, utelukkende med chatting.

OVERGREPSSAKEN: I dag inntar fotballdommeren i 20-åra rettssalen i Nedre Romerike tingrett. Han skal de neste månedene fortelle om hvordan han i en periode på flere år skal ha utsatt hundrevis av unge gutter for seksuelle overgrep på nettet. Reporter: Audun Hageskal. Video: Ingebjørg Iversen. Vis mer

- Det var ekstreme mengder tid jeg brukte på det. Jeg snakket med veldig mange personer samtidig. Hvis jeg ikke kunne svare på noen timer ble jeg veldig stressa. Med tiden ble jeg mer og mer avhengig. Jeg ser også, og har tatt innover meg, at jeg ble en mer pågående person på nettet, sier mannen og fortsetter:

- Når jeg ser tilbake, så ser jeg en ekstremt manipulerende person. Jeg brukte alt av virkemidler for å oppnå det jeg ønsket. Jeg var kontrollerende, truende og utspekulert. Oppsummert vil jeg si at jeg var en ganske jævlig person. Jeg ser at jeg har vært fullstendig blottet for empati, sier mannen.

Etter hvert som utpressing fant sted, ble grensene til den tiltalte ifølge ham selv visket ut. Etter hvert begynte han å be om videoer og bilder med seksuelt innhold.

- Etter hvert så var det en del som ikke ønsket å sende mer. Det forstår jeg jo nå. Men den gang følte jeg det litt sårende, og da begynte jeg med de første truslene. Dessverre fungerte det på første forsøk, og da fortsatte jeg med det, sier mannen, som også er tiltalt for flere voldtekter.

Nekter for voldtekt

Han nekter straffskyld for voldtekt, selv om han erkjenner handlingene. Aktoratet mener han har truet unge gutter til å begå det som strafferettslig regnes som voldtekter.

- Jeg vet det vil bli tegnet et dystert og fortjent bilde av meg i tida framover. Jeg er klar for å stå til ansvar for det jeg har gjort, og har sagt ja til de fleste tiltalepunktene. De jeg ikke erkjenner er ikke for å bortforklare eller bagatelisere, men det er ikke alle postene jeg vet hva som er riktig juridisk. På voldtektspostene sier jeg delvis fordi det ikke har vært meningen min å voldta noen. Jeg skal ta min straff og vet det er lang vei tilbake til samfunnet, men skal forhåpentligvis dit og leve et normalt liv videre i framtida. Det var ikke det livet jeg hadde tidligere.

Fortsatte

Mannen ble først pågrepet i juni 2016. Han slapp ut av varetekt etter to uker, og fortsatt da med overgrep, men da under navnet «Henriette», fram til han ble pågrepet samme høst. Han sier han ikke forsto alvoret da han ble pågrepet første gang.

- Jeg hadde behov for hjelp og å komme meg vekk fra livet jeg hadde levd i mer enn to uker. Det finnes ingen unnskyldning for at jeg startet på igjen, men jeg skulle ønske jeg hadde sittet lenger. Jeg dro med meg flere fornærmede inn. Jeg hadde ikke forstått hvor alvorlig det var.

Mannen var en lovende fotballdommer før han ble pågrepet i 2016. Retten skal senere få høre vitnemål fra blant annet en veileder han hadde i dommermiljøet.

- I 2010 tok jeg dommerkurs. Jeg opplevde raskt mestring og utviklingen gikk fort. Nesten hver helg var jeg borte med kamp. Jeg trivdes godt i det miljøet. Det er viktig for meg å understreke at det ikke er noen i dommermiljøet som har visst hva jeg har holdt på med, sier han i retten.

Avslørt

I tiltalen og retten kommer det også fram detaljer om hvordan tiltalte ble avslørt. Politiet på Hønefoss ble kontaktet i juni 2016. En foresatt ønsket da å gi beskjed om at sønnen hadde kontakt med en Sandra på chatte-appen LINE.

6. juni i 2016 chattet tiltalte med en av de fornærmede i saken. Tenåringen skal ha blitt tilbudt 1000 kroner for å møtes og lage filmer med seksuelt innhold.

I den andre enden av chatten satt imidlertid ikke tenåringen, men politiet som hadde tatt over fornærmedes brukerprofil. Tre dager seinere ble den tidligere fotballdommeren pågrepet for første gang, og varetektsfengslet i to uker.

Mannen ble den gang løslatt etter å ha forklart seg og lovt at han ikke skulle gjøre noe slikt igjen. Samme høst, den 11. oktober, ble han pågrepet på nytt i politiets operasjon Sandra. Han hadde i mellomtida klart å gjennomføre ytterligere nettovergrep.

Politiet har i forkant av rettssaken ikke ønsket å kommentere hvordan de konkret jobbet, men en kilde tett på etterforskningen beskriver overfor Dagbladet arbeidet slik: for hvert offer som ble sporet opp, så dukket det opp tre nye.

Nekter for pedofili

I retten vil det bli lagt fram en sakkyndig rapport om mannen, utført av Harald Brauer og Terje Tørrissen.

Dagbladet vet at de sakkyndige i rapporten konkluderer med at mannen er pedofil. De vil være til stede i retten og blant annet følge mannens forklaringer, og legge fram sine endelige konklusjoner mot slutten av rettssaken.

Mannen har ifølge hans forsvarer Gunhild Lærum allerede erkjent å ha utført nettovergrepene, men hun understreker at han avviser at han er pedofil.

Diagnosen de sakkyndige setter vil være en sentral del av rettens vurdering hvis aktoratet legger ned påstand om forvaringsstraff.

- Statsadvokaten har tatt forbehold om forvaring i tiltalen, men vi kommer til å argumentere imot det. Min klient er av den oppfatning at han ikke har noen diagnose, og ønsker heller ikke å straffes med forvaring som følge av en slik diagnose. Vi kommer derfor til å be om vanlig fengselsstraff, sier advokaten til Dagbladet.