Handlingsplan om klimagasser i havn

Verdens miljøvernministre har blitt enige om en handlingsplan for å redusere utslippene av klimagasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Handlingsplanen ble klar i formiddag (norsk tid) etter flere timer med forhandlinger på den internasjonale klimakonferansen i Argentinas hovedstad Buenos Aires.

Harde forhandlinger

Den britiske miljøvernministeren, John Prescott, sier til BBC at det ikke virket som om det ville bli noen enighet mellom partene i denne omgang. Derimot gleder det ham stort at en handlingsplan nå er på plass. Forhandlingene var lange, harde og de har pågått utover natten. På det meste lå åtte forskjellige forslag på bordet. De 180 landene som deltar på konferansen har delt seg i tre blokker, som alle har kjempet for at sine syn skal få gjennomslag hos de andre.

Resultatet

Det gjenstår fortsatt mye arbeid før klodens klimagass-problemer reduseres. Miljøvernministrene har kun blitt enige om en fremdrifts- og tidsplan for det videre arbeidet med oppfølgingen av Kyotoavtalen. Håpet er at man i første omgang kan redusere utslippene av klimagasser med 5 prosent. Holder timeplanen som det nå er enighet om kan et regelverk for kvotehandel og klimasamarbeid med utviklingsland bli vedtatt på klimakonferansen i år 2000.

Norge fornøyd

Miljøvernminister Guro Fjellanger er godt fornøyd med resultatet.

- Vi har oppnådd det vi forventet, en arbeidsplan med tidsfrister som sikrer videre framdrift i arbeidet med Kyotoprotokollen, sier hun til NTB.
EUs miljøkommissær Ritt Bjerregaard mener man fikk en avtale som sikrer at Kyoto-prosessen går videre.

- Og vi har sikret at utviklingslandene er aktivt med, sier hun.

Forskere har anslått at hvis ikke miljømyndighetene griper inn vil jordens gjennomsnittstemperatur øke med 3,5 garder de neste 100 årene. Det vil føre til at havene stiger og store landeområder vil bli liggende under vann.

(Dagbladet :på nettet, BBC, NTB)