VEKKET SINNE: Dette Halloween-kostymet har vekket stort sinne i sosiale medier. Foto: Yandy
VEKKET SINNE: Dette Halloween-kostymet har vekket stort sinne i sosiale medier. Foto: YandyVis mer

Undertøysmerke i hardt vær:

«Handmaid's tale»-kostyme skapte Twitter-storm

- Hadde de ikke én eneste person som kunne si at dette var en dårlig idé?

En drøy måned unna årets Halloween-feiring har de første problematiske kostymene allerede vekket sinne i sosiale medier.

Undertøysmerket Yandy fikk forrige uke hard medfart etter at de lanserte en «sexy» versjon av antrekket til de undertrykte sexslavene i den populære HBO-serien «The Handmaid's Tale», basert på Margaret Atwoods bok fra 1985.

Serien beskriver en dystopisk nær framtid der kvinner blir tvunget inn i et liv som «tjenestepiker». Her blir de voldtatt og tvunget til å bære fram barn for elitefamilier. De får ikke jobbe, eie egen eiendom eller håndtere penger. De som står imot blir slått, torturert, eller til og med drept.

Skapte storm

I stedet for det fulldekkende antrekket som figurerer i seriens dystopiske univers, la undertøysmerket ut bilder av en modell iført en åletrang rød kjole med slep og en hvit kyse. Under lyder produktbeskrivelsen:

«En foruroligende dystopisk framtid har ankommet, hvor kvinner ikke lenger har noe å si. Likevel sier vi; vær dristig og si hva du har på hjertet i dette eksklusive «Brave Red Maiden»-kostymet.»

Antrekket skapte umiddelbart en storm av negative reaksjoner i sosiale medier.

Trakk produktet

Etter den massive klagestormen trakk de raskt kostymet, og kom med en forklarende uttalelse:

- I løpet av de siste timene har det blitt klart for oss at kostymet blir ansett som et symbol på undertrykkelse, framfor frigjøring av kvinner. Det er uheldig, og det var ikke vår intensjon, skriver de, og legger til:

- Vi hadde latt oss inspirere av folk som de siste månedene har brukt liknende antrekk som et protestsymbol.

Uttalelsen refererer trolig til den stille protesten mot den overgrepsanklagede høyesterettskandidaten Brett Kavanaugh, der kvinnelige aktivister var iført kostymer som henviste til serien. Antrekket har også blitt brukt av aktivister i blant annet Irland og Argentina for å promotere abortrettigheter.

Men en eksplisitt beklagelse lå ikke i uttalelsen, som har fått blandede reaksjoner. En ny bølge av kritikk kom også etter at en Twitter-bruker påpekte at de fremdeles selger en rekke kostymer som er støtende mot den amerikanske urbefolkningen.

Dagbladet har kontaktet Yandy, men selskapet har foreløpig ikke svart på vår henvendelse om den nye kritikken. De selger fortsatt flere av det de omtaler som «sexy indianer-kostymer».