Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Håndplukk ny biskop

De beste kandidatene blir aldri biskoper så lenge Bondevik er statsminister. Det frykter Jacob Jervell. - Regjeringen vil ikke våge å trosse Kirkens vilje, men vil blindt velge den kandidaten som får flest stemmer i nominasjonsprosessen, tror han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teologiprofessoren mener biskoper bør håndplukkes, uavhengig av hvor mange stemmer de har fått.

Men det tror han ikke kommer til å skje verken i Oslo, der de siste stemmene etter nominasjonsvalget nå telles opp, eller i Borg der Even Fougner skal slutte.

- Velg en kvinne

- Både statsminister Bondevik og kirkeminister Jon Lilletun har sagt de vil følge Kirkens stemmegivning. Etter min mening er det ikke alltid lurt å velge den som får flest stemmer, sier Jervell.

- I stedet bør man gå etter kvalifikasjoner og ta en selvstendig vurdering.

Jervell vil ikke røpe hvem han selv helst vil se som ny biskop - verken i Oslo eller i Borg:

- Sier jeg det, kan du være sikker på at denne regjeringen velger andre personer.

- Men jeg kan si at jeg synes det er på tide med flere kvinner, og da er Liv Rosmer Fisknes, Helga Byfuglien og Anne Lise Brotkorb gode navn.

- Feil bisp

Ny Borg-biskop blir Bondevik-regjeringens tredje utnevnelsen, for i høst ble Ernst Baasland ny bisp i Stavanger.

- Et typisk eksempel på en mekanisk utnevnelse av Bondevik-regjeringen. Baasland fikk flest stemmer, men jeg er uenig i utnevnelsen, sier han.

- Når det gjelder den nært forestående avgjørelsen i Oslo tyder alt på at det står mellom Odd Bondevik og Gunnar Stålsett. Her kreves en selvstendig vurdering - mer sier jeg ikke, sier Jervell.

Han mener Norge har fått sine beste biskoper under Ap-styre, og viser til Eivind Berggrav, Kristian Schjelderup, Rosemarie Køhn og Sigurd Osberg.

- Ingen av dem fikk flest stemmer under valgene, sier Jacob Jervell.

Sjefredaktør Jon Magne Lund i Vårt Land tror derimot at Bondevik-regjeringen har såpass kompetanse at den vil våge å ta en selvstendig avgjørelse.

- Skjønn er viktig. Men avgjørelsen vil bli slik at den kan forsvares ut fra det kirkelige votum. Det viktigste ved bispe-valg er at kanditaten er samlende og ikke en splittende person, mener Lund.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!