Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håndtrykk-duellen får nettet til å koke

Det er ikke første gang Emmanuel Macron og Donald Trump møtes til duell - og sikkert ikke siste.

Fryktet håndtrykk: FØR ERNA SOLBERG SKULLE MØTE DONALD TRUMP I JANUAR, FORBEREDTE DAGBLADET HENNE PÅ DET FRYKTEDE HÅNDTRYKKET. VIDEO: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lenge har verden latt seg fascinere av Donald Trumps kraftige håndtrykk. Statsledere over hele verden har blitt klemt, ristet og dominert av presidenten. Derfor knyttes det alltid store forventninger til hvordan motparten reagerer på gesten.

En av dem som ser ut til å utvikle seg til Trumps overmann, er Frankrikes president Emmanuel Macron. De to har lenge vært i en håndtrykk-duell, og internett reagerer voldsomt på utfallet av håndtrykket under helgas G7-toppmøte.

- Tøff motstand

Spenningen var til å ta og føle på da Macron og Trump stilte seg opp foran pressekorpset lørdag. Førstnevnte valgte en selvsikker variant, hvor han smilende gikk inn i duellen.

Så kommer spørsmålet som gir et lite forvarsel på hva som er i vente.

- Hvem av dere hadde vunnet i håndbak? spør en reporter.

- Ah, han ville gitt meg tøff motstand, svarer Trump.

Så tar Macron Trump på albuen og stirrer ham i ansiktet. Trump virker derimot mer opptatt av pressekorpset, og ser ikke på duellanten før han blir servert en invitasjon til det alle har ventet på.

- Wow!

Med blikket fortsatt festet i pressekorpset, biter Trump tennene sammen og klemmer til. Macron blir kontret med et lite rykk, men det setter ikke en stopper for gliset hans. Så gir franskmannen Trump et lite klapp med den andre hånda, for å signalisere at håndtrykket er mot veis ende.

Etter en åtte sekunders nervepirrende duell slipper de taket, og Macron knytter nevene og slår dem mot taket. En jubelliknende bevegelse, altså - og med god grunn. På bildene fra seansen kan man nemlig se at Macron har klemt så hardt at et avtrykk av tommelen hans blir plantet på Trumps hånd.

På Twitter har flere brukere reagert med stor interesse.

- Wow! Se hva Macron gjorde med Trumps hånd, skriver en av dem.

- Trump er berømt for sine kraftige håndtrykk, men har blitt offer for Emmanuel Macron.

image: Håndtrykk-duellen får nettet til å koke
image: Håndtrykk-duellen får nettet til å koke
image: Håndtrykk-duellen får nettet til å koke
image: Håndtrykk-duellen får nettet til å koke

Det første møtet

Det spørs om Emmanuel Macron har lært fra tidligere opplevelser av Trumps håndtrykk. Første gang duellen fikk massiv oppmerksomhet i internasjonale medier, var da de møttes i forkant av en lunsj i den amerikanske ambassadørens bolig i Brussel i fjor.

«Knokene deres ble hvite, kjevene deres knyttet seg, og ansiktene deres strammet seg. Trump tok hånda fram først, men forsøkte å slippe grepet - to ganger, men Macron holdt det stramme grepet helt til han ga slipp», har Washington Post, som var til stede under møtet, skrevet.

Da Macron møtte NATO-lederne under åpningen av organisasjonens nye hovedkvarter litt seinere på dagen, oppsto det en ny, merkelig situasjon.

- Ble advart

Macron gikk mot resten av verdenslederne, som kom gående mot ham. Den franske presidenten hilste først på Angela Merkel, så på Jens Stoltenberg, før han igjen skulle hilse på Trump.

Da gikk Trump for en markant riste-variant, men Macron slo tilbake ved å legge sin venstre hånd på Trumps skulder, i et forsøk på å stoppe den voldsomme bevegelsen.

I etterkant av de to hendelsene ble Frankrikes ambassadør til USA, Gérard Araud, spurt om han hadde advart Macron mot Trumps håndtrykk.

- Ja, svarte Araud.

I ettertid har Macron selv kommentert hendelsen, ifølge Washington Post.

- Håndtrykket mitt med ham var ikke tilfeldig. Det er måten man skaffer seg respekt på. Du må vise at du ikke vil gjøre små erkjennelser - ikke engang symbolske, sa han ifølge avisa.

VOLDSOMT: Da Donald Trump og Emmanuel Macron hilste på hverandre for andre gang, ble den amerikanske presidenten veldig ivrig i bevegelsene. Video: AP / CNN Vis mer

Det kjærlige møtet

Men det stopper ikke der. Da Trump fikk besøk av Macron i Washington i april var det nemlig noe helt annet enn de kraftige håndtrykkene som skapte oppslag.

Kjærlig holdt de hender, kysset på kinnet og plantet et tre utenfor Det hvite hus. Atferden tydet på at noe hadde endret seg siden de to ovennevnte møtene, mente pressefotograf Kyrre Lien.

- Det slår meg umiddelbart at det er en stor kontrast til bildene vi så sist de møttes, da var det jo ekstremt anstrengt, sa Lien til Dagbladet og fortsatte:

- Også er det jo ganske fint å se litt følelser fra Trump. Han har framstilt seg selv ganske følelsesløs, jeg har vel knapt sett ham smile før.

«PINLIG»: I dag, 17. mars, møtte Tysklands forbundskansler Angela Merkel Donald Trump for første gang. Denne seansen blir av flere amerikanske medier kalt for «pinlig». Video: CNN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media