- Håndtrykket var et PR-stunt

Da Pakistans president Pervez Musharraf tilbød Indias statsminister en hånd for vennskap, grep statsminister Atal Behari Vajpayee den utstrakte hånda. Like etterpå avviste en talsmann for det indiske utenriksdepartementet det hele som et PR-stunt fra Musharrafs side.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette var første gang de to statslederne møttes etter konflikten som oppsto mellom India og Pakistan da Indias nasjonalforsamling ble angrepet 13. desember, og 14 mennesker ble drept.

Angrep Pakistan

Da Indias statsminister entret talerstolen på det sørasiatiske toppmøtet i Nepal, sa han at han var glad for at han var blitt tilbudt «en hånd for vennskap», men fortsatte så med et angrep på Pakistan, og beskyldte igjen landet for å tillate at terroristgrupper opererer i den indiske delen av Kashmir.

Fiendtlighetene fortsatte også i går i grenseområdene. Pakistanske soldater skjøt med bombekastere mot indiske landsbyer, og indiske styrker besvarte ilden.

Varm applaus

Ifølge pakistanske militære kilder er 20 pakistanere, soldater og sivile, blitt drept av skudd fra indisk side siden 13. desember. India har ikke oppgitt tapstall.

- La oss sammen starte på veien mot fred, harmo ni og framskritt i Sør-Asia, sa president Musharraf da han i sin tale på toppmøtet henvendte seg direkte til Indias statsminister. Talen fikk varm applaus fra møtedeltakerne, men den indiske delegasjonen forholdt seg meget kjølig til Musharrafs utspill.

Indias statsminister understreket også den fiendtlige holdningen overfor Pakistan ved å holde seg borte fra en uformell samling for statslederne på toppmøtet.

Gjør ikke nok

Seinere forsøkte medlemmer av den pakistanske delegasjonen å få til et uformelt møte mellom de to landenes utenriksministere, slik USA har ivret for.

Det gikk også rykter i Katmandu om at et slikt møte hadde funnet sted, men en talskvinne for det indiske utenriksdepartementet, Nirupama Rao, avviste bestemt at noe slikt møte hadde funnet sted.

India fastholder at Pakistan ikke gjør nok for å hindre islamske terrorister i å gjennomføre terroraksjoner på indisk område. Det gjelder særlig de to gruppene Lashkar -e-Tabiba og Jaish-e-Mohammed, som India mener sto bak angrepet på den indiske nasjonalforsamlingen.

Pakistan har arrestert lederne for begge gruppene, og natt til i går hadde pakistansk politi arrestert 200 militante islamister i ei gruppe som kaller seg Sipah-e-Sahaba. Denne gruppa er beskyldt for å ha angrepet flere sjiamuslimske moskeer i Pakistan.

<B>HÅNDTRYKKET:</B> Noe overrasket tok Indias statsminister Atal Behari Vajpayee imot president Pervez Musharrafs utstrakte hånd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer