HÅNDTRYKKET: Donald Trump møter her Kim Jong-un. Den amerikanske presidenten omtalte det som en ære. Video: CNN Vis mer Vis mer

Trump og Kims møte:

Håndtrykket verden har ventet på: - Som en unge i en fornøyelsespark

Det virket uskyldig og avvæpnende. Ekspertene mener det ligger et psykologisk spill bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Han klarte det som verken hans far eller bestefar fikk til. Natt til tirsdag norsk tid, møttes Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, og USAs president, Donald Trump, mens de to landenes flagg vaiet i bakgrunnen.

Foran presseoppbudet kom de gående fra hver sin kant. Jong-un fra venstre, Trump fra høyre. Presidenten rakte fram hånda. Det samme gjorde Nord-Koreas leder, om enn noen tideler seinere enn den amerikanske presidenten. Plutselig var et av de mest berømte håndtrykkene i nyere historie et faktum. 13 sekunder seinere var det over.

Han har fått gjennomgå for sine håndtrykk tidligere, Donald Trump. Lenge har verden latt seg fascinere av presidentens kraftige og lange grep. Mens Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, nærmest har blitt oversett i møte med Trump, har andre statsledere blitt klemt og ristet. Seinest i helga, da han møtte Frankrikes president Emmanuel Macron under G7-toppmøtet.

«PINLIG»: 17. mars, møtte Tysklands forbundskansler Angela Merkel Donald Trump for første gang. Seansen ble av flere amerikanske medier kalt for «pinlig». Video: CNN Vis mer Vis mer

«Knokene deres ble hvite, kjevene deres knyttet seg, og ansiktene deres strammet seg. Trump tok hånda fram først, men forsøkte å slippe grepet - to ganger, men Macron holdt det stramme grepet helt til han ga slipp», oppsummerte Washington Post.

Men håndtrykket i møtet med Nord-Koreas leder, var av det langt mildere slaget enn det Frankrikes president fikk føle på. Kort etter at hendene møttes i Singapore, kom presidenten også med et lett klapp på Jong-uns høyre overarm. Responsen fra nordkoreaneren var et tydelig trykk og bestemt øyekontakt.

- Det var ikke et rett fram håndtrykk. Det var fram og tilbake, der begge to dro hverandre nærmere. Begge lot den andre få et dominant grep, sier kroppsspråkekspert Allan Pease til nyhetsbyrået Reuters.

- Unge i en fornøyelsespar

Administrerende direktør Karen Leong i Influence Solutions, som blant annet jobber med lederutvikling, ser store kontraster til den Trump man opplevde under G7-møtet sist uke. Hun mener man tirsdag ikke så noe av fiendtligheten fra det møtet.

- Begge er alfahanner som ønsker å vise dominans. Man ser de hvite fingertuppene når de håndhilser, sier Leong, som mener Jong-un virket nervøs på scenen.

- Han så litt ut som en unge i en fornøyelsespark - spent og litt nervøs, sier hun til Reuters.

MAKTKAMP?: Frankrikes president Emmanuel Macron og USAs president Donald Trump møtes her for første gang. Håndhilse-seansen har fått mye oppmerksomhet, og det viser seg at Macron ble advart mot Trumps håndtrykk. Video: AP / CNN Vis mer Vis mer

Også den amerikanske eksperten på kroppsspråk, Patti Wood, har analysert håndtrykkene «hele verden» har snakket tirsdag. Til nettstedet Politico forteller hun at Trumps klapp på Jong-uns overarm, er et eksempel på et såkalt politikerhåndtrykk, og et forsøk på å vise dominans.

Det at presidenten gjentatte ganger rørte Nord-Korea-lederens arm, er ifølge Wood ingen indikasjon på omsorg eller godhet.

- Det er et signal på makt og Trumps ønske om å framstå som den som har kontroll over møtet, hevder eksperten.

- Regissert

Etter fotoseansen på podiet, var Trump igjen først ute med fysisk kontakt mellom lederne. To lette klapp på Jong-uns venstre arm, ble etterfulgt av en håndbevegelse der Trump viste Jong-un veien ned fra podiet. Bak scenene responderte Jong-un på Trumps armberøring ved å gjøre det samme tilbake. Kontakten mellom de to så etter hvert ut til å lette på stemninga. Jong-un smilte jevnlig - ikke et vanlig syn på Nord-Korea-lederens ansikt.

KLEINT?: Donald Trump feiret Frankrikes nasjonaldag sammen med presidenten Emmanuel Macron. Trumps avskjed endte opp i en evigvarende og noe utradisjonell håndhilsen. Video: AP / CNN Vis mer

Håndtrykkene endte imidlertid ikke på scenen. Ifølge BBC ble samme rutine fulgt både etter samtalene og gjentatte ganger etter at de to signerte avtalen.

Til tross for det tilsynelatende vennlige utgangspunktet, er det ikke alle som lar seg imponere. Journalist og forfatter, Euny Hong, mener at alle som ikke er forvirret etter tv-bildene, er løgnere.

- Bildet av Trump og Kim som tar hverandre i hånda, ser ut som det noe regissert fra Saturday Night Live, sier Hong til CNN.

Hong mener det er umulig å forstå seg på hva som faktisk foregår mellom de to lederne og landene i skrivende stund.

- Den som hevder å forstå nøyaktig hva som skjer, lyver, sier journalisten.

VOLDSOMT: Da Donald Trump og Emmanuel Macron hilste på hverandre for andre gang, ble den amerikanske presidenten veldig ivrig i bevegelsene. Video: AP / CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer