MØTES?: AP/Ebrahim Noroozi / AP/Frank Franklin II /NTB-SCANPX
MØTES?: AP/Ebrahim Noroozi / AP/Frank Franklin II /NTB-SCANPX Vis mer

Håndtrykket verden venter på

Iran har satt igang en massiv diplomatisk kampanje for å bryte isolasjonen landet er lukket inne i. Hele landet venter på håndtrykket fra president Barack Obama i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den nye iranske presidenten Hassan Rohani taler til FNs hovedforsamling i New York bare timer etter at USAs president Barack Obama åpner årets sesjon i dag. Ingen av de to har utelukket et møte.

Nasjonal mobilisering - Vi utelukker ikke den type møter, sa nasjonal sikkerhetsrådgiver Ben Rhodes til journalister ombord på presidentflyet Air Force One i går. Det er en dårlig skjult hemmelighet at et slikt møte vil være den aller største fjær i hatten for Hassan Rohani.

Han fronter det som ser ut til å være en massiv nasjonal mobilisering for å bli kvitt de lammende økonomiske sanksjonene på grunn av Irans kontroversielle atomindustri. Derfor er det ventet at Rohani vil ha med seg flere forslag til iranske innrømmelser når det gjelder mulighetene til FN-kontroll av atomindustrien, slik at omverdenen kan forsikre seg om at Iran ikke lager atomvåpen. Iran har i mange år lekt katt og mus med FNs inspektører, og har blitt tatt i å ha det som var tenkt som hemmelige anlegg. Både USA og Israel har truet med å bombe Irans atomanlegg for å hindre at landet får atombomber.

Nasjonal konsensus Alle - fra fengslede opposisjonelle til landets åndelige leder Ayatollah Ali Khamenei - ser ut til å støtte den diplomatiske offensiven. Den tidligere liberale presidenten Mohammad Khatami skriver i et leserinnlegg i den inflytelsesrike britiske avisa The Guardian i dag at president Rohani har «den tilstrekkelige autoriteten» til å snakke på nasjonens vegne.

- For første gang er det en mulighet for å skape en nasjonal konsensus over en splittende fraksjonalisme, og ta et oppgjør med landets politiske forlegenhet, med å understreke dialog og gjensidig, global forståelse, skrev Khatami i sin første artikkel publisert i utlandet.

Det har vært mange tegn i tiden de siste dagene. Det siste var at Khamenei i går ga amnesti til ytterligere 80 politiske fanger, mange av dem har vært fengslet siden 2009, da tusenvis av mennesker tok en stor risiko og demonstrerte etter at Rohanis forgjenger, den kontroversielle Mahmoud Ahmadinejad, forfalsket presidentvalget da han jukset til seg sin andre presidentperiode.

Brev fra fengsel Samtidig med at Khatami sendte sitt brev til London, underskrev 500 prominente iranske intellektuelle og opposisjonelle et brev toil Obama, og ba ham gripe sjansen nå. Flere av underskriverne sitter fortsatt i fengsel.

- Folket i Iran grep sjansen til å velge Hassan Rohani. Som et resultat har vi sett løslatelsen av mange politiske fanger og framgang når det gjelder atmosfæren i landets offentlige og politiske rom, skriver de 500 til Obama. Og de fortsetter.

- Det er nå din tur, og det internasjonale samfunnets tur, til å svare på Irans velvilje og gripe en vinn-vinn mulighet som inkluderer fjerningen av de urettferdige økonomiske sanksjonene mot Iran.

Økonomien i grus Det ser ut som om Ayatollah Ali Khatemei - som i tillegg til å være åndelig leder, også er den virkelige leder - har gitt president Rohani støtte i sin tilnærming til USA og omverdenen. Det er en støtte som den relativt liberale ex-presidenten Khatami - som også prøvde å åpne dialogen med Vesten - i sin tid ikke hadde.

Grunnen til at spillet er snudd er at sanksjonene mot Iran har virket. Landet eksporterer mindre enn halvparten av den olja landet eksporterte for to år siden. Valutaen, rialen, er verdt halvparten av det den var for et år siden. Men i går spratt rialen opp på de internasjonalene børsene på grunn av forventninger til en dialog med Vesten, og - kanskje - et håndtrykk fra president Obama.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer