Hanekamp om miljø

GEIRANGER (Dagbladet): - Du får bare fisle med byggeplankene dine, du, så får andre (les:Bellona) ta seg av klimaproblemene, sa Bellona-gründer Fredrik Hauge til sin rival i miljøkampen, Kurt Oddekalv. De to braket sammen i en miljø-duell som minnet mest om en hanekamp på Frps landsmøte i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oddekalv gikk i sine angrep på Hauge og Bellona så langt som til å hevde at Bellonas og den russiske marineoffisereren Nikitins rapport om atom-faren på Kola var spionasje slik Niktin ble anklaget for. Hauge nøyde seg med å svare at Nikitin er frifunnet av den russiske høyesterett.

Ulike

Kurt Oddekalv som har opprettet og leder Norges Miljøvernforbund har i flere år vært miljøpolitisk rådgiver for Frp. Hans tilnærming til miljøproblemene framstår som mer hverdags-rettet og praktisk håndterbare for enkeltmennesket enn Bellonas ambisjoner. Mens Hauge opererer internasjonalt med kontorerer i flere land i kamp mot utslipp av klimagasser og atomavfall, er Oddekalvs virksomhet og perspektiv knyttet opp til gjenbruk, resirkulering, kildesortering og omsetning av brukte byggevarer. Egentlig er dette sider av samme sak, men med to så sterke og debattglade egoer som Hauges og Oddekalvs blir det de er uenige om, totalt dominerende.

Garasje-eksempelet

De er f. eks. begge enige om at utslipp av klimagasser som CO2 er skadelig. Men Oddekalv sliter med å få Frp til å akseptere det. Han gjentok også i går sitt såkalte garasje-eksempel overfor Carl I Hagen:

- Hvis du Calle setter deg i bilen i garasjen med lukket garasjedør og starter motoren og så kommer ut etter tre timer, da er ikke Co 2 noe problem. I motsatt fall er den det, sa Oddekalv som opplyste at han har laget utkast til et miljøprogram for Frp uten å ta betalt for det.

- For vi ser på dere som utslipp, og vi jobber gratis med utslipp, sa Oddekalv.

Partisjela

Frps partisjel i miljøpolitikken ble tydelig formulert av stortingsrepresentant Øyvind Korsberg som avviste at menneskeskapte Co 2-utslipp er minimale i forhold til de naturen selv står for og at klimaendringene vi nå ser er helt naturlig og ikke noe nytt i jordas historie.

Til dette, og andre liknende innlegg, svarte Fredrik Hauge:

- Frp har alltid lukket ørene for miljøproblemene. Derfor er det positivt at dere nå vil lytte. Jeg bryr meg ikke om hva dere mener, men dere har en lang vei å gå, sa Hauge.