Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nominasjonsvalget i USA:

Håner Demokratene etter valgfiasko

Alt som kunne gå galt, gikk galt da Demokratene begynte sin nominasjonsprosess i Iowa i natt. Nå håner far og sønn Donald Trump sine politiske motstandere.

VALGKAOS: Det som skulle gi momentum til en potensiell vinner i Iowa har blitt til noe helt annet. Flere timer etter at kandidatene har forlatt staten er fortsatt ikke vinneren kåret. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Kommentator: Henrik Heldahl / amerikanskpolitikk.no / Podkasten 2020 Vis mer

Kritikken hagler mot Det demokratiske partiet i USA etter nattas fiaskovalg i delstaten Iowa.

Både meningsfeller og meningsmotstandere har langet ut mot arrangørene av nominasjonsvalget og systemene som sviktet da resultatene fra de 1700 valglokalene skulle innrapporteres.

Blant dem som framfører den kraftigste kritikken er USAs president, republikaneren Donald Trump, og presidentens eldste sønn, Donald Trump Jr..

«Katastrofe»

USAs president beskriver nominasjonsvalget i Iowa som en «absolutt katastrofe».

Valgresultatene fra demokratenes primærvalg var ventet rundt 05.00 norsk tid, men har latt vente på seg på grunn av en teknisk feil. Vis mer

- Ingenting fungerer, akkurat som da de styrte landet, skriver Trump på Twitter, og legger seinere til:

- Den eneste som kan påberope seg en stor seier i Iowa i går kveld er «Trump».

Oppfatningen deles av Trumps valgkampsjef.

- De kan ikke engang arrangere et nominasjonsvalg, og de vil i regjering, skriver valgkampsjef Brad Parscale på Twitter.

Han beskriver nattas fiasko i Iowa som et «sammenbrudd», og beskrev fadesen slik overfor CNN:

- Det er tidenes mest slurvete katastrofe.

Han får støtte av Trumps sønn, Donald Trump Jr., som retter et historisk stikk i Demokratenes retning.

Valgkaoset i 2000

«Akkurat nå blir titusener av stemmesedler, alle for Joe Biden, sendt til Iowa fra Broward fylke i Florida. 'Ikke bekymre dere folkens, vi fikser dette' - Demokratene-ansatte, skriver presidentsønnen på Twitter.

TRUMP JR.: Retter et stikk mot Demokratene på Twitter. Foto: Reuters / NTB Scanpix
TRUMP JR.: Retter et stikk mot Demokratene på Twitter. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

I amerikansk valghistorie er Broward-fylke i Florida kjent fra det kontroversielle presidentvalget i år 2000.

Republikaneren George W. Bush gikk til slutt seirende ut av valget, og slo Demokraten Al Gore med knappest mulig margin.

Etter en omtelling i Florida vant Bush presidentvalget med 537 stemmer, men en datafeil i nettopp Broward fylke førte til at 103 222 stemmer ikke ble talt valgnatta.

- Alt kan snus på hodet

Nattas valg i Iowa var det første i Demokratenes nominasjonsprosess. Med det begynte partiet formelt sin prosess med å finne deres presidentkandidat.

Av flere eksperter blir valget i Iowa, fordi det er det første, sett på som et av de viktigste nominasjonsvalgene i prosessen.

- Valget i Iowa kan være avgjørende. Det kan være slutten for noen kandidater, og det kan endre dynamikken mellom favorittene. Alt kan snus på hodet, sa Svein Melby, USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) ved Forsvarets høgskole (FHS), til Dagbladet i går.

Og nettopp derfor vier amerikansk og internasjonal presse fiaskoen så mye oppmerksomhet.

DEN NORSKE PRESIDENTEN: Demokratenes presidentkandidat, Pete Buttgieg, lærte seg norsk for å lese Erlend Loe sine bøker. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet Vis mer

Biden-leiren bekymret

«Sammenbrudd» er også ordet demokrater bruker om nattas valgfiasko, deriblant Anita Dunn, en av tidligere visepresident Joe Bidens seniorrådgivere.

- De har bokstavelig talt ingen bekreftede resultater, og vi har ingen formening om når de vil komme, sier Dunn til den amerikanske nettavisa Politico.

Det skaper bekymring i Biden-leiren, ifølge Dunn, som sår splid omkring de kommende resultatene.

- Vi er veldig bekymret over hva de kommer til å offentliggjøre. Tallene går ikke opp i opp. Det er et totalt sammenbrudd, sier Dunn.

App-rot

Kaoset i Iowa skyldes en teknisk feil med en app som skulle brukes til å overføre resultatene fra de 1700 valglokalene og til Demokratenes hovedkvarter i Iowa.

Også reservesystemet, en telefonbasert løsning, krasjet, viser interne e-poster Washington Post har fått tilgang til.

- Appen som skulle sende resultatene fra caucus-møtene har feilet, partiets telefonbaserte backup-system har feilet, skriver Det demokratiske partiet i en intern e-post som avisa har fått tilgang til.

- Nå forstår vi det sånn at caucus-lederne prøver på, og i mange tilfeller feiler på, å ringe inn resultatene med telefon til partiet. Disse akutte feilene skjer i hele staten, heter det i e-posten, ifølge avisa.