Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Clint, Texas:

Håner døde migranter og legger ut falske sexbilder

- Dør han så dør han, skriver en ansatt i Facebook-gruppa for grensevaktene i USA.

HÅNER DØDE MIGRANTER: Det amerikanske gravemediet ProPublica har avdekket en lang rekke stygge meldinger postet av grenseansatte i US Border Patrols Facebook-side. Her titter aktivister inn i grenseleiren i Clint, Texas, 25. juni i år. Foto: AFP / NTB Scanpix
HÅNER DØDE MIGRANTER: Det amerikanske gravemediet ProPublica har avdekket en lang rekke stygge meldinger postet av grenseansatte i US Border Patrols Facebook-side. Her titter aktivister inn i grenseleiren i Clint, Texas, 25. juni i år. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en lukket gruppe på Facebook har amerikanske grensevakter hånet døde migranter, oppfordret ansatte til å kaste burrito på latinske medlemmer av kongressen og lagt ut falske, grove sexbilder av kvinnelige politikere.

Det er Pro Publica som har fått tilgang til gruppa.

Gruppa ble opprettet i august 2016 og går under navnet «I'm 10-15». Den har rundt 9 500 medlemmer over hele USA. Gruppa beskriver seg selv som et forum for morsomme og seriøse diskusjoner om hvordan det er å jobbe som grensevakt.

«Vi er først og fremst familie. Den grønne linjen starter med oss,» lyder en del av introduksjonen. Med det sikter de til den amerikanske grensen.

I mai ble det publisert en artikkel om en 16 år gammel migrant fra Guatemala som døde på et mottakssenter i Weslaco, Texas. Et av medlemmene svarte med en GIF av Elmo, en karakter fra amerikanske Sesam Stasjon, med sitatet «Oh well.»

En annen svarte med kommentaren «Dør han, så dør han.»

«Faen ta horene»

Flere av innleggene Pro Publica har sett, refererer til det planlagte møtet mandag denne uka, der kongressmedlemmer skulle se nærmere på forholdene ved grensemottaket i El Paso og Clint. Den demokratiske kongresskvinnen Alexandria Ocasio-Cortez var til stede.

SE TORDENTALEN: Etter et besøk på et mottakssenter i Clint, Texas gikk Alexandria Ocasio-Cortez hardt ut mot det hun kaller umenneskelige og uforsvarlige forhold. Video: CNN Vis mer

Da en nyhetsartikkel ble publisert i gruppa om at blant annet Ocasio-Cortez og Veronica Escobar skulle komme på besøk, ble det møtt med sterke reaksjoner. En kommentar oppfordret til «å kaste burrito på de kjerringene», en annen skrev «faen ta horene».

Det ble også lagt ut et falskt bilde av Ocasio-Cortez der hun utfører oralsex på et grensemottak for immigranter. Et liknende motiv viser en smilende Donald Trump som presser hodet til Ocasio-Cortez mot skrittet.

Personen som publiserte bildet skrev: «Det stemmer, bitches. Flertallet har talt og demokratiet vunnet.»

Kvinnehat

Daniel Martínez er professor i sosiologi ved universitetet i Arizona, og studerer grensen mellom Mexico og USA. Han sier til Pro Publica at innleggene speiler noe som synes å være en gjennomsyrende kultur av grusomhet mot innvandrere i CBP, Customs and Border Protection.

- Dette er ikke bare noe få røffe ansatte eller «dårlige epler», understreker han.

ALVORLIG: Ocazio-Cortez på vei ut fra grensemottaket i Clint, Texas. Foto: Christ Chavez/Getty Images/AFP
ALVORLIG: Ocazio-Cortez på vei ut fra grensemottaket i Clint, Texas. Foto: Christ Chavez/Getty Images/AFP Vis mer

Direktøren for interesseorganisasjonen for lokalsamfunn langs grensen, Vicki Gaubeca, mener dette er enda et bevis på at grensemyndigheten har et problem med kvinnehat. Det er derfor de er dårligst til å ansette kvinner, sier hun. Grensevakten har den laveste andelen kvinnelige betjenter i det amerikanske politivesenet.

Fagforeningen for majoriteten av grensevaktene tar avstand fra innholdet som blir lagt fram i Facebook-gruppa.

- Innholdet i denne gruppa er ikke representativt for våre ansatte og rammer hele grensemyndigheten, som vanligvis gjør en hederlig jobb, skriver de i en uttalelse på sin hjemmeside.

Nå har departementet for innenlands sikkerhet, som har det overordnede ansvaret for grensemyndighetene, startet egen etterforskning av saken.

Drikk vann fra doen

Men det er ikke her fokuset til Ocasio-Cortez ligger. Etter besøket på mandag har hun og andre politikere tvitret om forholdene der. De har delt bilder og filmer fra det omstridte grensemottaket i Clint, der det tidligere har kommet fram at barn blir atskilt fra foreldrene sine.

PROTEST: Aktivister protesterer mot behandlingen og forholdene barn lever under ved grensemottaket i Clint, Texas. Foto: Reuters/Jose Luis Gonzales
PROTEST: Aktivister protesterer mot behandlingen og forholdene barn lever under ved grensemottaket i Clint, Texas. Foto: Reuters/Jose Luis Gonzales Vis mer

250 migrantbarn ble hentet ut av et overfylt mottak, der de hadde vært innesperret i flere uker under særs dårlige forhold. Ifølge CNN ble 100 av barna sendt tilbake igjen til samme mottaket.

Selv om de besøkende ble bedt om gi fra seg telefonen, klarte en av kongressmedlemmene fra Texas Joaquin Castro å smugle telefonen med seg inn, skriver Independent. De møtte rundt 15 mødre, hvorav noen hadde vært der i mer enn 50 dager.

Da de besøkende prøvde å skru på vasken uten at det kom noe vann, fortalte en kvinne at de ble fortalt at det var greit å drikke vann fra doen, fordi de hadde blitt fortalt at det var drikkevann.

Kongressmedlemmet, Joaquin Castro, skriver at «noen ble nektet å dusje på opptil 15 dager, andre ble nektet livreddende medisin. For noen innebærer dette også å bli separert fra barna sine.»

Han skriver også i en annen Twitter-melding at det er mange gode ansatte i grensemyndighetene. Menn og kvinner som jobber iherdig for menneskene i deres varetekt.

Men de er «overveldet av et system som er moralsk konkurs og utfordret av røffe ansatte hvis kultur har blitt synliggjort i Facebook-gruppa avslørt av ProPublica».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!