Håner Polen

- De burde takke oss, sier Belarus' president Aleksandr Lukasjenko.

ALLIERTE: Belarus' president Aleksandr Lukasjenko er en nær alliert av Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP / NTB
ALLIERTE: Belarus' president Aleksandr Lukasjenko er en nær alliert av Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Annonse

Etter at den russiske Wagner-gruppa, etter ordre fra sjefen Jevgenij Prigozjin, gikk til væpnet opprør i Russland i slutten av juni, ble Prigozjin sendt i eksil til Belarus.

Forsvarsdepartementet i Belarus bekreftet forrige uke at Wagner-soldater nå trener landets spesialsoldater, og at dette skjer få mil fra grensa til Nato-landet Polen.

Polen bekymret

Polen ser med uro på dette og har kunngjort at de flytter militære enheter østover i retning grensa til Belarus.

Seinest mandag uttalte Polens statsminister Mateusz Morawiecki at 100 leiesoldater fra Wagner-gruppa rykket nærmere den belarusiske byen Hrodna like ved grensa til Polen.

Han var bekymret for hva Wagner-gruppa kan gjøre og sa at situasjonen ved den polske grensen «blir mer og mer farlig».

I BELARUS: En instruktør fra den russiske Wagner-gruppa snakker til belarusiske soldater på et treningsfelt rundt 90 kilometer sør for Minsk. Det skal nå befinne seg 5000 Wagner-soldater i landet. Foto: Forsvarsdepartementet i Belarus / AP / NTB
I BELARUS: En instruktør fra den russiske Wagner-gruppa snakker til belarusiske soldater på et treningsfelt rundt 90 kilometer sør for Minsk. Det skal nå befinne seg 5000 Wagner-soldater i landet. Foto: Forsvarsdepartementet i Belarus / AP / NTB Vis mer

Håner Polen

Belarus' president Aleksandr Lukasjenko - som er en nær alliert av Russlands president Vladimir Putin - sier imidlertid at det er hans fortjeneste at soldatene er under kontroll.

- Polen burde be om at vi passer på Wagner-soldatene og tar hånd om dem. Uten oss ville de ha sivet gjennom og knust Rzeszow og Warszawa, sier Lukasjenko til det statlige nyhetsbyrået Belta.

- Så de burde ikke skylde på meg, de burde takke meg, sier han.

Forholdet mellom Belarus og Polen blir stadig mer anspent. Seinest tirsdag kveld hevdet Polen at to belarusiske helikoptre skal ha krenket polsk luftrom under en øvelse.

Under en samtale mellom Russlands president Vladimir Putin og Belarus president Aleksandr Lukasjenko blir Wagner-gruppen samtale tema. Vis mer

Den polske forsvarsministeren Mariusz Błaszczak har beordret å øke antall soldater på grensa, og opplyste om at Nato er informert.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters kaller Belarus påstanden «søkt».

En representant for Belarus' ambassade i Polen er kalt inn på teppet for å forklare hvorfor helikoptrene beveget seg inn over polsk territorium.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer