Krigen i Ukraina

Håner Putin: - Redde for ham

En kommentar om rumpa til Vladimir Putin har blitt et ubehagelig dilemma for myndighetene.

KJEFTER OPP PUTIN: Konserten i Ufa er ikke første gang sanger Jurij Sjevtsjuk legger seg ut med Putin. Bildet er tatt på en gallamiddag i 2010, der Sjevtsjuk angivelig i strid med beskjeder fra Putins folk lekser ham opp i demokrati og menneskerettigheter. Foto: Alexei Druzhinin / pool via Ria / Reuters
KJEFTER OPP PUTIN: Konserten i Ufa er ikke første gang sanger Jurij Sjevtsjuk legger seg ut med Putin. Bildet er tatt på en gallamiddag i 2010, der Sjevtsjuk angivelig i strid med beskjeder fra Putins folk lekser ham opp i demokrati og menneskerettigheter. Foto: Alexei Druzhinin / pool via Ria / Reuters Vis mer
Publisert

«Moderlandet, mine venner, er ikke bare ræva til presidenten som må kysses hele tiden. Moderlandet er en fattig babusjka som selger poteter på en togstasjon.»

Ordene ble sagt av den russiske rockestjerna Jurij Sjevtsjuk fra scenen under en konsert i byen Ufa mai, og har vist seg å bli en nøtt for russiske myndigheter.

Tiraden ble også fanget på video:

Lokale sikkerhetsstyrker anholdt ham umiddelbart etter konserten, har den lokale musikkprodusenten Radimir Usajev ifølge den russiske uavhengige avisa Moscow Times sagt.

De skal ha ønsket å anholde ham, men var i siste øyeblikk «smarte nok» til å be ham signere en politiforklaring, ifølge produsenten.

Dårlig PR

Med de nåværende autoritære lovene i landet er det liten tvil om at kommentaren kan regnes som kritikk mot regimet.

Samtidig er det ikke bare god PR for myndighetene å ettergå utsagn om «ræva til presidenten» rettslig.

- Det har oppstått en absurd situasjon. Det komiske her er at statsadvokaten må forholde seg til hvorvidt moderlandet faktisk er rumpa til presidenten. I første omgang ville ikke rettsinstansene ta i saken, sier Inna Sangadzhieva, seniorrådgiver ved Den norske Helsingforskomiteen.

FJERNES: Latvia har revet et monument fra sovjettiden som følge av Russlands krigføring i Ukraina. Det skjer til protester fra den russiske minoriteten i landet. Vis mer

Saken ble sendt fra lokale domstoler i Ufa til en domstol i Sjevtsjuks hjemby St. Petersburg, som nektet å behandle saken.

Bøtelagt

Dermed ble den sendt tilbake til en lokal domstol i den sibirske byen, som i juli bøtela ham tilsvarende 8000 norske kroner for å ha «diskreditert Russlands militære».

- Dette er mildt sagt ubehagelig for russiske myndigheter.

Den russiske artisten har siden 80-tallet skrevet tekster med antikrigsbudskap gjennom ironiske og dels svært frekke stikk mot russiske myndigheter og Putin.

- De er redde for ham. For russiske myndigheter er frie mennesker farlige. Deres mål er å kneble og skremme, men ved å bruke ironi på den måten hever han seg over dem.

I strupen på Putin

Dette er langt fra første gang Sjevtsjuk går i strupen på Putin.

Under en veldedighetsgalla med Putin og Russlands kulturelle elite i 2010 valgte Sjevtsjuk å lekse opp den russiske presidenten i menneskerettigheter foran et fullt pressekorps.

Han startet tiraden med å fortelle at Putins assistent dagen forut hadde bedt ham om å ikke stille kritiske spørsmål under gallaen.

Den usedvanlig skarpe debatten som oppsto mellom de to ble fanget på video og også sendt i regjeringsvennlige russiske kanaler.

- Den videoen har igjen begynt å sirkulere nå, sier Sangadzhieva.

Strammer inn

Siden den gang, og spesielt de siste seks månedene, har russiske myndigheter strammet kraftig inn på ytringsfrihet både politisk og kulturelt.

Sjevtsjuk føyer seg inn i rekka av russiske kulturpersonligheter som har tatt avstand fra krigen.

Også sangeren Alla Pugatsjeva, en av Russlands aller største popstjerner, har i etterkant av invasjonen både tatt avstand fra krigen og flyttet ut av landet.

Deler av den politiske opposisjonen i Russland har i mange år bestått i en mindre liberal elite i Moskva, som i begrenset grad har klart å nå ut til det brede lag av befolkningen.

Stille majoritet

Men artister som Sjevtsjuk, og i enda større grad Pugatsjeva, klarer det mange av politikerne ikke kan: Å nå ut til det brede lag av befolkningen.

- Hvor farlige er disse artistene for regimet?

- Jeg tror mellom 20 og 25 prosent av russere reelt støtter Putin i alt han gjør. Et flertall av russere er redde for å miste jobben eller få andre konsekvenser om de tar til orde mot krigen eller Putin. Det er denne stille majoriteten de store artistene kan nå med sine protester, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer