Liz Truss

Håner Storbritannia: - Katastrofal analfabetisme

Liz Truss fikk bare 45 dager som Storbritannias statsminister. Nå håner russiske myndigheter britene for den politiske fiaskoen.

LATTERLIGGJØR: Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov (t.v.) og president Vladimir Putin ser ut til å være fornøyde med det politiske kaoset i Storbritannia. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
LATTERLIGGJØR: Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov (t.v.) og president Vladimir Putin ser ut til å være fornøyde med det politiske kaoset i Storbritannia. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Truss trakk seg torsdag som Storbritannias statsminister etter bare seks stormfulle uker.

Den politiske fiaskoen blir latterliggjort i Kreml.

- Storbritannia har aldri opplevd en statsminister skjemme seg ut som dette. Hun vil bli husket for sin katastrofale analfabetisme, sier talspersonen for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, på Telegram, ifølge Moscow Times.

Tapte mot salat

- Morna Liz Truss. Gratulerer til salaten, skriver den tidligere russiske presidenten og statsministeren Dmitrij Medvedev, på Twitter.

Salaten er en referanse til en livestream hos den britiske tabloidavisa Daily Star. Der har britene den siste tida kunnet følge med på om en salat ville overleve lengre enn Truss gjorde som statsminister. Nå er det klart at salaten vant.

Det politiske kaoset i Storbritannia har fått omfattende oppmerksomhet i Russland. En gjest på det populære politiske debattprogrammet «Tiden vil vise» hevder, ifølge Reuters, at Truss hadde tre egenskaper som trengs for å blomstre i britisk politikk: «Dumskap, arroganse og krigerskhet».

Truss har vært en skyteskive for Putin-regimet siden februar.

TUNG BESKJED: Her går Storbritannias statsminister Liz Truss av. Video: Reuters Vis mer

Besøkte Moskva

Den gangen besøkte hun Moskva som utenriksminister i et forsøk fra vestlige politikere på å forhindre det russiske angrepet på Ukraina. Under et møte med Russlands erfarne utenriksminister Sergej Lavrov skal Truss ha forvekslet to regioner i Russland med Ukraina.

Lavrov beskrev møtet med Truss som samtaler «mellom en døv og en stum», ifølge Moscow Times.

Forholdet mellom Putins regime og Storbritannia er det dårligste det har vært på svært lenge.

Truss holdt også en hard linje mot Russland den korte tida hun var statsminister.

- Jeg kom til jobben i ei tid med stor økonomisk og internasjonal ustabilitet. Jeg anerkjenner, gitt situasjonen, at jeg ikke kan levere på mandatet jeg er valgt til av det konservative partiet, sa Truss i en kort uttalelse utenfor Downing Street torsdag.

Truss tok over etter Boris Johnson i en fryktelig tung tid for Storbritannia. Økonomien var på vei in i en resesjon, britiske husholdninger sto overfor en skrekkelig økning i strøm- og gassregninger, og noe som ble beskrevet som den verste levekårskrisen på 40 år.

Leter etter ny leder

Truss la raskt fram en plan for store skattekutt. Dette ble svært dårlig mottatt både av eksperter og synsere.

Det britiske pundet stupte i verdi og Truss ble tvunget til å reversere hele planen.

Etter ukevis med sterk politisk turbulens gjør De konservative det svært dårlig på meningsmålingene, skriver NTB.

Men i Underhuset har partiet et solid flertall. Den nye partilederen vil dermed også bli ny statsminister.

Vanligvis er ledervalget en omstendelig prosess. Nå er imidlertid planen at partimedlemmene skal utpeke en ny leder i en avstemning allerede neste uke.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer