Håner treet - igjen!

ÅRLIG GAVE: Flere år har det vært klagestorm rundt den årlige norske gaven til Storbritannia. Juletreet settes opp med pomp og prakt ved Trafalgar Square i London. Foto: Reuters/NTB
ÅRLIG GAVE: Flere år har det vært klagestorm rundt den årlige norske gaven til Storbritannia. Juletreet settes opp med pomp og prakt ved Trafalgar Square i London. Foto: Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er den tida på året igjen. Jula nærmer seg, og tradisjon tro sender Norge et juletre som skal pryde Trafalgar Square gjennom adventstida.

Treet har blitt sendt som en gave hvert eneste år siden 1947, som takk for samarbeidet under andre verdenskrig.

- Er vi i krig?

I år lå terskelen ekstra høyt, ettersom fjorårets juletre ikke akkurat falt i smak hos britene. Fjorårets julegran ble felt i Østmarka i Oslo.

- Er vi i krig med Norge nå? Spurte Hannah Al-Othman, som er journalist i The Sunday Times.

Radio-host for Radio X Toby Tarrant spekulerte i om Norge hadde sendt det stusslige treet som en konsekvens av at Ole Gunnar Solskjær fikk sparken som Manchester United-manager.

- Norge har ikke tatt sparkingen av Ole Gunnar Solskjær så bra, skrev han på Twitter.

- I perfekt stand

Ordfører Marianne Borgen sier til NRK at Oslo kommune i år har tenkt spesielt på hvordan man kan forhindre at treet blir skadet på vei til London.

- Det skal jo være et tre som viser takknemlighet for hjelpen vi fikk fra britene under krigen. Da må det ikke se ut som en skadeskutt gammel gran, sier hun til statskanalen.

Den britiske Lord Mayor av Westminster, Hanza Taouzzale, har også vært med på årets trefelling. Han sier til NRK at han er svært fornøyd med årets juletre.

- Det har vært noe kritikk de siste åra, men jeg tror virkelig at dette er helt riktig tre. Jeg tror det har vært folk som ikke har forstått hva treet faktisk betyr, sier han.

AGURK-JULETRE: Etter tenningen av det norske juletreet på Trafalgar Square i London, har folk trukket sammenligninger mellom treet og en populær grønnsak. Video: Twitter/ London Assembly / Foto: EPA Vis mer

Den britiske ambassaden har til og med postet en «disclaimer» hvor de skriver at treet var i «perfekt stand» da det forlot Norge, men det ser ikke ut til å dempe kritikerne.

- Levert med katapult?

Det er spesielt ett bilde, tatt av briten Dan Barker mens treet ble reist i London, som har gått sin seiersgang på Twitter.

På bildet ser treet noe slitent ut.

- Kjør oppstandelse, skriver en - og hinter til det som nærmest har blitt en tradisjonell klagestorm i forbindelse med norsketreet.

- Hva F*** har de gjort med treet på bare fem dager, skriver én.

- Har vi fornærmet nordmennene de siste åra? Den årlige gaven ser bare mer og mer slapp ut, skriver en annen.

- Hvor er den andre halvdelen, skriver en.

- Ble det levert med katapult? Spør en annen moroklump i tråden.

«Fluffer opp treet»

- Like puslete som alltid. Takk uansett da, Norge!

Ikke alle synes treet ser hårreisende ut:

- Dette er mye bedre enn i fjor. Men er Norge sure på oss igjen?

En herremann ved navn Kevin har imidlertid et poeng: - Blir ikke treet levert liggende, og så «fluffer» de det opp etter at de har satt det opp?

Om man ser på bildene fra når treet er ferdig reist, ser det nemlig langt fra så glissent ut. Så får Norge bare håpe at britene blir mer fornøyde med treet når lysene skal tennes torsdag den 1. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer