Mikhail Gorbatsjov:

Hånes etter sin død

Pa russisk fjernsyn deles det mer enn godord om avdøde Mikhail Gorbatsjov. - Han skjønte ingenting, sier en programleder.

HØNES PÅ TV: Pa russisk fjernsyn deles det mer enn godord om avdøde Mikhail Gorbatsjov. På den statseide TV-kanalen Rossiya hånes han av Vladimir Solovyov. Video: Twitter. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mikhail Gorbatsjov, den siste lederen av Sovjetunionen, ble 91 år.

Han hylles av flere som en banebrytende politiker.

I et kondolansebrev onsdag skrev Vladimir Putin:

- Han ledet landet vårt gjennom en periode med komplekse, dramatiske endringer og store utenrikspolitiske, økonomiske og sosiale utfordringer. Han forsto at reformer var nødvendige og forsøkte å tilby sine egne løsninger på akutte problemer.

Putin har omtalt Sovjetunionens oppløsning som en katastrofe, men Kreml har unngått å rette hard kritikk mot Gorbatsjov direkte, ifølge NTB.

- Ingen romantisk tid

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov var ikke like subtil da han kom med sin beskrivelse av Gorbatsjov:

- Det var ingen romantisk tid. Våre motstanderes blodtørst ble avslørt. Det er bra at vi innså det i tide, sa han, ifølge det statlige nyhetsbyrået Interfax.

Ifølge Aftonbladet kommer han her med en dårlig skjult henvisning til invasjonen av Ukraina.

Avisa skriver videre at enkelte har gått enda lenger.

- Den totale skam

Vladimir Solovyov, en mann som er beskrevet som Putins favoritt på statlig fjernsyn, uttalte følgende i kveldsprogrammet på TV-kanalen Rossiya 1:

- I seks år ødela han hjemlandet vårt. Forsto han hva han gjorde? Nei, det gjorde han ikke. Jeg tror ikke han innrømmet det selv da han var døende. Han skjønte ingenting.

I programmet spilte Solovyov av en film fra 1997, der Gorbatsjov annonserer for den amerikanske hurtigmatkjeden Pizza Hut.

- Sjekk ut denne totale skammen. Han forsto ikke engang hvilken reklamefilm han ble filmet i. Det er en klassiker, vet du. Selger seg selv for billig buljong, skal han ha uttalt ifølge Aftonbladet.

- Delte meninger

I Russland var og er det svært delte meninger om Gorbatsjov, sier Nupi-forsker Julie Wilhelmsen til NTB.

- Der har ikke Gorbatsjov blitt sett på som helt, slik noen av oss i Vesten har gjort. Sovjetunionens sammenbrudd medførte så mye lidelse og kaos for så mange mennesker, sier hun.

Den tidligere lederen av Sovjetunionen døde tirsdag kveld på et sykehus i Moskva etter langvarig sykdom. Gorbatsjov satt på toppen i Kreml 1985 til 1991 og forsøkte å skape et mer åpent og demokratisk Sovjetunionen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer