Donald Trump

Hånet etter merkelig angrep

USAs forrige president, Donald Trump, forsøkte seg på en merkelig bildemanipulasjon av den republikanske politikeren Liz Cheney. - Jeg foretrekker republikanske presidenter som vinner gjenvalg, svarer hun.

MANIPULERT: Tidligere president Donald Trump viste lørdag fram et manipulert bilde (i bakgrunnen) som kombinerer kongressrepresentant Liz Cheney og tidligere president George W. Bush som én og samme person. Foto: Sean Rayford/Getty Images/AFP
MANIPULERT: Tidligere president Donald Trump viste lørdag fram et manipulert bilde (i bakgrunnen) som kombinerer kongressrepresentant Liz Cheney og tidligere president George W. Bush som én og samme person. Foto: Sean Rayford/Getty Images/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Lørdag kveld holdt Trump et av sine typiske valgmøter i Georgia. Her gjentok han blant annet de fullstendig udokumenterte påstandene om at valget ble stjålet fra ham. Under talen sin viste han også fram et manipulert bilde, som kombinerte Liz Cheney og tidligere president George W. Bush som én og samme person.

Søndag svarer kongressrepresentanten Cheney på Twitter.

ANGREP: Ekspresident Donald Trump går til frontalangrep på George W. Bush etter denne talen. Foto: Mandel Ngan / AFP, Evelyn Hockstein / Reuters Vis mer

Slår tilbake

- Jeg liker republikanske presidenter som vinner gjenvalg, skriver Cheney sammen med et bilde av republikanernes forrige president, George W. Bush.

Bush vant gjenvalg i 2004 da han slo demokratenes kandidat John Kerry. Cheneys far, Dick Cheney, var Bushs visepresident.

Det manipulerte bildet ble opprinnelig sendt ut torsdag av den politiske aksjonskomiteen Save America, som støtter Trump. med tittelen: «ICYMI: Must-See Photo».

Selv har imidlertid ikke Trump kunnet tvitre ut bilde. Dette fordi han ble utestengt fra sin tidligere favorittplattform etter det dødelige angrepet mot Kongressen 6. januar, skriver The Guardian.

Det dødelige angrepet skjedde da Kongressen skulle sertifisere valget av Joe Biden som USAs neste president 14 dager seinere. Trump har fortsatt ikke anerkjent nederlaget til tross for en nesten endeløs rekke med omtellinger og runder i rettsapparatet.

Rasende

Like før det dødelige angrepet 6. januar holdt Trump en tale til oppildnede tilhengere. Der ba han tilhengerne om å marsjere til Kongressen og «slåss som helvete» for å få omgjort valgresultatet. Fem personer døde i angrepet, og så langt er over 650 personer siktet for å ha deltatt.

Cheney var én av ti republikanere i Representantenes hus som stemte for å stille Trump for riksrett for angrepet. Siden har Trump vært rasende på henne, og hun er blitt tvunget ut av ledelsen i det republikanske partiet.

Trump forsøker også støtte opp om en republikansk motkandidat til å slå henne i valget for kongressetet i Wyoming.

VAKSINE-OPPFORDRING: Donald Trumps oppfordring om å ta vaksine ble ikke spesielt godt mottatt, da han snakket på et velgermøte i Alabama i helga. Foto: Marvin Gentry / Reuters / NTB Vis mer

Flørter med gjenvalg

Trump ble den eneste amerikanske presidenten som er stilt for riksrett to ganger. Imidlertid ble han ikke dømt da bare sju republikanere i Sentatet stemte sammen med demokratene for å dømme ham. Dermed står han fortsatt fritt til å stille til gjenvalg igjen i 2024.

Selv fortsetter Trump å flørte med denne ideen. Tidligere er det bare én amerikansk president, Grover Cleveland, som ble gjenvalgt igjen etter først å ha tapt et forsøk på gjenvalg. Det skjedde på 1880-tallet.

Trump har imidlertid stadig et sterkt grep om partiet. Han og organisasjoner rundt ham driver allerede en massiv aksjon for å samle inn pengestøtte fra tilhengere før en potensiell valgkamp. Det manipulerte bildet av Cheney og Bush kom i en e-post sammen med en lenke hvor tilhengere kunne donere valgkampstøtte.

- Farlig øyeblikk

Nå er Cheney og Adam Kinzinger de to republikanske medlemmene av komiteen i Representantenes hus som gransker angrepet mot Kongressen. Torsdag i forrige uke sendte de ut stevninger til folk i kretsen rundt Trump for å få dem til å komme inn som vitner. Det omfatter blant annet stabssjef Mark Meadows, visestabssjef Dan Scavino og tidligere strateg Steve Bannon.

Søndag kveld amerikansk tid stilte Cheney også til et større intervju med det kjente nyhetsprogrammet «60 Minutes» på CBS.

VURDERER Å STILLE: USAs tidligere president Donald Trump har hintet om å stille til valg igjen i presidentvalget i 2024 tidligere, men nå er han klar i sin tale. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, FOX News. Vis mer

- Stillhet hjelper løgneren og sprer feilinformasjon. Jeg kommer ikke til å akseptere at vi lever i en post-sannhetsverden. Det er en gift i vårt politiske blodomløp, sier Cheney om hvorfor hun fortsetter å protestere høylytt mot Trumps usanne påstander om valgfusk.

Hun er svært bekymret for at påstandene om valgfusk fortsetter uten noen form for dokumentasjon, og etter utallige omtellinger og runder i rettssapparatet.

- Det undergraver systemet vårt. Og det er virkelig et alvorlig og farlig øyeblikk på grunn av det, sier Cheney i intervjuet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer