Greta Thunberg i Davos

Hånet Greta. Det likte ikke kona

- Jeg har heller ikke økonomiutdannelse.

UENIGE: Louise Linton har et annet syn på Greta Thunberg enn finansminister-ektemannen Steve Mnuchin. Foto: NTB scanpix
UENIGE: Louise Linton har et annet syn på Greta Thunberg enn finansminister-ektemannen Steve Mnuchin. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg (17) var denne uka til stede under Verdens økonomiske forum i den sveitsiske byen Davos.

Et sentralt tema for årets toppmøte var bærekraft.

Thunberg deltok i flere panelsamtaler, og krevde nok en gang raskere klima-handling fra verdenslederne.

Blant annet beklaget 17-åringen at USA har gått fra Paris-avtalen.

USAs finansminister Steve Mnuchin stiller seg kritisk til Thunberg, og mener hun trenger mer kunnskap før hun kommenterer amerikansk politikk.

MØTE I DAVOS: Donald Trump sier han gjerne skulle truffet Greta Thunberg i Davos. Han mener hun ikke bør rette sinnet sitt over manglende klimahandling mot USA. Video: CNN Vis mer

Etterlyser økonomiutdanning

Det ble tydelig under en pressekonferanse i Davos denne uka, da en journalist stilte Mnuchin følgende spørsmål:

- Greta Thunberg vil at offentlig og privat sektor selger seg ut av selskaper som driver med fossilt brennstoff. Utgjør det en trussel mot USAs økonomiske vekst?

- Er hun sjefsøkonomen, eller hvem er hun? Jeg er forvirret, sa finansministeren, ifølge CNN.

- Det er en vits. Etter at hun har studert økonomi på en høyskole kan hun komme tilbake og forklare det for oss.

Slo tilbake

Greta Thunberg var ikke sein med å svare Mnuchin. På Twitter slo hun tilbake med følgende kommentar:

- Friåret mitt er over i august, men man trenger ikke en høyere utdannelse innen økonomi for å innse at vårt resterende 1,5 graders karbonbudsjett og de nåværende tilskuddene og investeringene i fossilt brennstoff ikke går opp.

Thunberg kom også med følgende oppfordring til Mnuchin:

- Enten forklarer du oss hvordan vi begrenser skadeomfanget, eller så får du forklare for framtidige generasjoner og mennesker som allerede er berørt av klimakrisen hvorfor vi bør se bort fra våre klimaforpliktelser.

- INGETING HAR BLITT GJORT: Selv om hun har vært med på å øke oppmerksomheten og skape en klimabevegelse, sier Greta Thunberg at ingenting egentlig har skjedd. Video: AP Vis mer

- Fortsett kampen

Thunberg får støtte fra uventet hold.

CNN skriver at Steve Mnuchins kone Louise Linton slår et slag for svensken på sin Instagram-konto.

Innlegget har seinere blitt slettet. Ifølge CNN skrev Linton følgende:

«Jeg støtter Greta i denne saken. (Jeg har heller ikke økonomiutdannelse.) Vi må redusere vår bruk av fossile brennstoffer drastisk. Fortsett kampen», skrev Linton.

Hun tagget både Thunberg og ektemannen i Instagram-posten, ifølge Business Insider.

STØTTER THUNBERG: I et nå slettet Instagram-innlegg erklærer Louise Linton sin støtte til Greta Thunbergs klimakamp. Her med ektemannen på den røde løperen i fjor. Foto: NTB scanpix
STØTTER THUNBERG: I et nå slettet Instagram-innlegg erklærer Louise Linton sin støtte til Greta Thunbergs klimakamp. Her med ektemannen på den røde løperen i fjor. Foto: NTB scanpix Vis mer

CNN skriver at de har kontaktet Linton for å få en kommentar om den slettede posten, samt Finansdepartementet for å få kommentar fra Mnuchin - uten hell.

Den slettede Instagram-posten er omtalt av en rekke medier, deriblant CNBC og NBC News.

På egne ben

Sistnevnte skriver at Linton er skuespiller og produsent, med base i Los Angeles.

Hun kommer opprinnelig fra Skottland.

I et intervju med Los Angeles Magazine i fjor gjorde Linton det klart at hun ikke kom til å nøle med å uttrykke meningene sine - også dersom de skulle stride med ektemannens ståsted.

- Jeg har stor respekt for ektemannen min og USAs president, men jeg er et individ med mine egne oppfatninger og synspunkter. Du burde vurdere meg etter handlingene mine, vennene jeg omgir meg med og de veldedige organisasjonene jeg støtter, ikke politikken til ektemannen min.

Steve Mnuchin tiltrådte som finansminister i november 2016. Han har bakgrunn som filmprodusent og finansmann, og beskrives av NTB som «Wall Street-veteran».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer