KARISMATISK: Steve Jobs er kjent for sine show-lignende presentasjoner av nye Apple-produkter. Her er han i januar 2006 i Moscone Center i San Francisco. Foto: EPA/JOHN G. MABANGLO
KARISMATISK: Steve Jobs er kjent for sine show-lignende presentasjoner av nye Apple-produkter. Her er han i januar 2006 i Moscone Center i San Francisco. Foto: EPA/JOHN G. MABANGLOVis mer

Hånet og nær konkurs: Nå er Steve Jobs mobil-frelseren

Mytisk og arrogant leder har gjort trippelrevolusjon med Macintosh, iPhone og iPod.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka har Apple, selskapet bak megasuksesser som iPhone og iPod, vekslet med oljeselskapet Exxon Mobil om å være verdens mest verdifulle.
Steve Jobs, en toppsjef som er så amerikansk i sin lederstil at selv amerikanerne synes han er ekstrem, får mye av æren.

Arrogant, brutalt direkte og karismatisk er bildet tidligere medarbeidere har tegnet av den mytiske lederen.

Hans nåværende medarbeidere gjør best i å ikke gi noen karakteristikker - hvis de er interessert i en fortsatt Apple-karriere.

- Legg ned Jobs' resultater er det derimot ingen grunn til å stille spørsmålstegn ved. Ved sekstida i kveld var Apple verdt 350 milliarder dollar, litt mindre enn Exxon Mobil.
Det var det ikke mange som trodde i 1997, da gründeren Steve Jobs gjorde comeback som toppsjef i sitt gamle selskap.

I hvert fall ikke Michael S. Dell, som den gangen var topp-sjef hos konkurrenten Dell.

Da han ble spurt om hva den nye Apple-sjefen burde gjøre, svarte han slik:
- Jeg ville legge ned og gi pengene tilbake til aksje-eierne.

Jobs lyttet ikke til rådet fra Michael S. Dell. Siden da har Apple-aksjen steget fra tre til 360 dollar.

Trippel-revolusjon I mellomtida har Jobs gjennomført sin andre og sin tredje revolusjon, med iPod og iPphone. Den første gjorde han på 1980-tallet, med datamaskinen Macintosh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før det måtte folk som ville bruke datamaskin skrive inn innviklede tekstkommandoer i operativsystemer som MS-DOS.
Nå kunne de bare peke og klikke.

Hånet Tross denne suksessen, ga styret Steve Jobs sparken i 1985.

Det er ikke bare Apple-styret som har oppdaget at den geniforklarte gründeren ikke akkurat er en omgjengelig mann.

Det demonstrerte han fra første dag, da han kom tilbake som Apple-toppsjef i juli 1997. Sju måneder tidligere var han hyret inn som konsulent. På den tida ble Apple hånet av konkurrentene, og slet tungt med å unngå konkurs.

- De suger! Ifølge en Bloomberg-artikkel meldte den nye toppsjefen seg for ledersjiktet i shorts, joggesko og todagers-skjegg.

 «STEINTAVLE»: Dagblad-journalist Jan Omdahl mener Steve Jobs er mannen med steintavlene i mobilindustrien. På dette bildet fra 2010 tar han en titt på Apples surfebrett iPad. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
«STEINTAVLE»: Dagblad-journalist Jan Omdahl mener Steve Jobs er mannen med steintavlene i mobilindustrien. På dette bildet fra 2010 tar han en titt på Apples surfebrett iPad. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

-Fortell meg hva som er galt med dette selskapet, skal Steve Jobs ha spurt.
Han fikk bare mumling til svar, og slo fast at problemet var produktene. Da de heller ikke kunne fortelle ham hva som var feil med produktene, svarte han selv:

- De suger! Det er ikke noe sex i dem lenger!, skal han ha brølt.

Arrogant To år senere måtte kommentatoren Steven Berglas innrømme at Jobs hadde revitalisert Apple. Likevel var han krystallklar sitt råd til Apple-styret om å sparke ham på nytt.

- De må trekke ut pluggen før hans arrogante og ydmykende mellom-menneskelige stil ødelegger alt det gode han har fått til, skrev Berglas.
Apple lyttet ikke til dette rådet.

Revolusjon nummer to Før Jobs kom tilbake, hadde Apple hovedsaklig konsentrert seg om markedet for profesjonelle brukere som designere, reklamefolk og musikere. Med Jobs tilbake bak tastene, gikk selskapet for alvor inn i markedet for helt vanlige databrukere.

- Han tok opp konkurransen med hele PC-industrien. Microsoft, Dell, Hewlett-Packard, sier Jan Omdahl.
Snart meldte han seg dessuten på i konkurransen om de beste musikkavspillerne og mobiltelefonene.

I 2001 introduserte selskapet musikkspilleren Ipod. Kombinert med programmet iTunes ble iPod for mange CD-ens arvtaker, som gjorde musikk i store mengder tilgjengelig nærmest overalt.
- Det fantes MP3-spillere før det, men med iPod skjønte folk virkelig hvordan musikk skulle konsumeres etter CD-en, sier Jan Omdahl.

Revolusjon nummer tre Steve Jobs tredje, og hittil siste Apple-revolusjon, var iPhone, smart-telefonen med en berørings-skjerm som gjør at man ikke engang behøver å taste.

- Apple kom med iPhone, og satte et gigantisk sjokk i hele mobilverdenen, sier Omdahl.

Han sammenligner Steve Jobs med en mann som igjen og igjen kommer ned fra fjellet med steintavler hvor det står hvilken retning pc- og mobil-industrien skal utvikle seg. Deretter kopieres han hemningsløst av konkurrentene.

Å jobbe for Jobs Jan Omdahl er i tvil om hvordan en mann som Steve Jobs ville fungert som næringslivsleder i Norge. Han er karismatisk, beskrives som nærmest tyrannisk, og han stiller enorme krav til sine medarbeidere.

- Han ville fått problemer med å få norske arbeidstakere til å yte slik som han krever. Og han ville nok får noen utfordringer med fagforeninger og arbeidsmiljørepresentanter, sier Omdahl.