Hang død ved brygga i fem døgn

MANDAL (Dagbladet): I fem døgn hang 20-åringen død etter armen i denne ubrukelige kjettingstigen på brygga midt i Mandal sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra natt til torsdag i forrige uke til tirsdag morgen har tusenvis av mennesker passert stedet, uvitende om tragedien som også krevde livet til en 20 år gammel alenemor.

Tirsdag morgen fikk en forbipasserende tilfeldigvis øye på den døde. Politiet tror mannen druknet da han forgjeves forsøkte å komme opp på brygga ved hjelp av stigen. Få timer seinere ble også en kvinne - som var nær venn av mannen - funnet død på bunnen like i nærheten. Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at begge druknet.

Politiet retter flengende kritikk mot kommunen som har montert kjettingstigen. Stigen, som henger helt inn til bryggekanten, er veldig vanskelig å bruke for å komme seg opp av vannnet.

- Det er et tragisk paradoks at det først må skje en ulykke før det blir satt søkelys på slike ting, sier stasjonssjef Bjart Gabrielsen ved Mandal politistasjon.

Ville redde henne

Ingen vitner så hvordan paret havnet i vannet etter at de hadde vært på karaokekveld på utestedet Puben til cirka klokka 03 om natta.

Stasjonssjef Gabrielsen og politiinspektør Bjørgulv Rygnestad sier at politiet mener det er sannsynlig at den 20 år gamle kvinnen først havnet i det iskalde elvevannet. De mener at mannen deretter satte livet til for å redde henne.

Politiet mener at funnet av mannens ryggsekk på en benk like ved bryggekanten styrker denne teorien. Ryggsekken ble funnet torsdag morgen og innlevert som hittegods på politivakta. En våken politimann la sammen to og to da likene ble funnet tirsdag formiddag. En undersøkelse viste at ryggsekken tilhørte den druknede mannen, trass i at den ikke ble nevnt i signalementet da de pårørende meldte paret savnet.

Hedret

- De var angivelig i godt humør. Det var ingen tegn til uoverensstemmelser mellom dem. Vi har også sjekket ut om dødsfallene kan ha vært en selvmordspakt. Vi står tilbake med at dødsfallene skyldes en ulykke, sier Rygnestad.

I går hedret elevene ved Mandal videregående skole de omkomnes minne. Kvinnen var elev i andre klasse, mens mannen sluttet på skolen ved årsskiftet.