Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hang fast i togdør - måtte amputere beinet

NSB: - Vi har et system for å hindre slike ulykker i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 64 år gammel mann rakk bare å få høyrebeinet inn i kupeen før dørene slo igjen og toget fra Danske Statsbaner (DSB) og toget begynte å bevege seg ut fra stasjonen.

Mannen ble dratt ned i skinnegangen og fikk kappet av det andre beinet før toget fikk stanset i en ulykke på Middelfart stasjon på Fyn like før klokka 22 i går kveld.

- Vi har et system for å hindre at denne type ulykker skal kunne skje i Norge.  Dørene på alle våre tog har klembeskyttelse. Det betyr at dersom man stikker noe i døra, som en fot, hånd eller lignende, vil lokfører automatisk få beskjed om dette i sikkerhetssystemet, og kan fysisk ikke kjøre før han får kontroll på døra. Dørene vil da automatisk gå opp igjen. 

Dette opplyser pressevakt Jeanette Fagerli-Quaino i NSB til Dagbladet etter å ha konsultert teknisk ekspertise i vårt statlige togselskap.

- Veldig streng dørkontroll
NSB-talskvinnen påpeker at hun ikke kjenner rutinene i Danmark, men at NSB har vi veldig streng dørkontroll, og dette er en vesentlig del av sikkerhetskontrollen på alle NSBs tog.

Den danske havarikommisjonen gransker nå den alvorlige personulykken. Det er Statens Havarikommisjon for Transport (SHT) www.sht.no som gransker slike ulykker i Norge.

10 meter
Ifølge det lokale danske politiet, som har gjort de første undersøkelsene etter ulykken, var det ikke teknikken som sviktet på DSBs togsett.

- Det er snakk om et tragisk uhell. Toget beveget seg bare 10 meter. Da sørget en teknisk alarm for at lokføreren fikk beskjed om at en dør ikke var lukket, sier politibetjent Preben Skytthe til Fyens Stiftstidende.

Vitner har fortalt at mannen først var inne i vogna, men gikk ut igjen for å få lest lest av reisekortet sitt i en terminal på stasjonen. Det var da han skulle inn igjen med såkalt validert billett at ulykken skjedde.

- Også med reisekort i plast, for eksempel Ruter-kort, må kortet valideres på stasjon i Norge - eller via NSBs App på mobilen.

- I tillegg er det konduktører om bord som også kan validere kort på toget, pluss at man kan kjøpe billetter av konduktøren i betjent vogn mot et ombordtillegg på 40 kroner, opplyser NSBs pressevakt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!