Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hangarskip til Oslo

USA sender USS Saipan for å feire unionsoppløsningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet.no kan avsløre at det amerikanske hangarskipet USS Saipan skal besøke Oslo, trolig allerede førstkommende helg, i forbindelse med marinens markering av unionsoppløsningen.

Besøket er holdt hemmelig av sikkerhetsmessige grunner. Utenom USS Saipan, skal mer enn 40 marinefartøyer fra ulike land gjeste hovedstaden. Dette har vært kjent. Men frykten for at noen skulle planlegge aksjoner eller terror har gjort at to amerikanske skip, hvorav USS Saipan er det største, har vært untatt alle offisielle lister.Disse skulle istedenfor være en overraskelse. I utgangspunktet skal flåtebesøket vare fra fredag til mandag.

- Vi har strenge sikkerhetsforanstaltninger, sier David Edwards ved USAs ambassade til Dagbladet.no. - Men når dere har kjennskap til besløket, kan vi bekrefte at fregatten USS McInerney og USS Saipan kommer i forbindelse med flåtebesøket. Vi kan iverken oppgi dato eller tidspunkt, bare at de vil være her i løpet av de neste to ukene.

Han forteller at hangarskipet ikke vil ha med seg avdelingen med marineinfanterister som normalt er om bord. Av sikkerhetsmessige hensyn blir det heller ikke mulig for publikum å besøke fartøyet.

3000 soldater

USS Saipan blir et av de største krigsskipene som noen sinne har gjestet Oslo Havn, kanskje bare slått av det nå pensjonerte slagskipet USS Iowa som var i Oslo i 1985.

Selv om det er et av USAs minste hangarskip, er det 250 meter langt, 32 meter høyt, veier over 40 000 tonn, og er normalt utstyrt med 21 helikoptre og seks Harrier II jagerbombere.

Utenom mannskapet på omlag 1100 mann, har skipet normalt en kampenhet (Marine Expeditionary Unit) fra US Marines på omlag 1800 soldater. Den har i tillegg innebygget havn med flere store langangsfartøyer.

HEMMELIG BESØK: Det amerikanske hangarskipet USS Saipan kommer til Oslo i forbindelse med Forsvarets 1905-markering. Foto: US Navy
HEMMELIG BESØK: Det amerikanske hangarskipet USS Saipan kommer til Oslo i forbindelse med Forsvarets 1905-markering. Foto: US Navy Vis mer

USS Saipan er flaggskipet i Saipan Expeditionary Strike Group (ESG) - en slagkraftig kampenhet som på egenhånd kan settes inn i krig og konflikter verden over.

Humanitær terrorkriger

USS Saipan ble bygget i 1974 og satt i operativ drift i 1977. I dag er styrken spesielt øremerket til å støtte USAs øvrige innsats i krigen mot terror.

Det har deltatt i en rekke krigsoperasjoner verden over, blant andre krigen i Irak, Afghanistan, NATOs luftoperasjon Bosnia og Hercegovina, forberedelsen til den første Irak-krigen i 1991, og invasjonen av Grenada i 1983.

USS Saipan har også gjennomført flere humanitære aksjoner, som evakueringen av utenlandske borgere under borgerkrigen i Liberia i 1990, og humanitær bistand i Haiti februar i år.

Atomfri

Selve skipet drives av gassturbiner, og har 70 000 hestekrefter og toppfart på 24 knop. Det er ikke utstyrt med atomvåpen, og verken jagerflyene eller helikoptrene om bord har kapasitet til å bære kjærnefysiske våpen.

Først og fremst er hangarskipet - i tillegg til to-tre støtteskip - spydspissen i en angrepsstyrke som er ment å kunne ilandsette en slagkraftig reaksjonsstyrke raskt enten sjøveien eller luftbåren. I tillegg til helikoptre, fly, og langangsfartøyer, har også USS Saipan muligheten til å ha med seg stridsvogner, stormpanservogner, og andre kjøretøyer til landoperasjoner.

STOR KAPASITET: Skipet har normalt et mannskap på omlag 1100, og i tillegg en angrepsstyrke på 1800 soldater. I tillegg har den Harrier jagerfly, angrepshelikoptre, troppetransporthelikoptre, og langangsfartøyer.
COBRA: USS Saipan seiler normalt med en angrepsenhet fra US Marines. Her letter tre Cobra angrepshelikoptre fra landingsdekket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!