Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hani erkjenner Nokas-deltakelse

Har avgitt kort forklaring i kveld.

MELDTE SEG: Jusuf Hani (28) har vært på rømmen i over fem år etter Nokas-ranet i 2004. Rett før midnatt mandag melte han seg for Stavanger-politiet. Foto: Politiet/Scanpix
MELDTE SEG: Jusuf Hani (28) har vært på rømmen i over fem år etter Nokas-ranet i 2004. Rett før midnatt mandag melte han seg for Stavanger-politiet. Foto: Politiet/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no/NTB):Under et kort avhør tirsdag kveld rakk Josuf Hani å erkjenne deltakelse i Nokas-ranet.

Det opplyser politiinspektør Ernst K. Rossebø.


- Hani har gitt en forklaring, en grov skisse over hendelsesforløpet. Han har forklart seg inn i en rolle i ranet. Men han har ennå ikke tatt stilling til straffskyld i forhold til siktelsen, sier Rossebø til Stavanger Aftenblad.


Hani (28) har vært etterlyst av politiet i fem år, siktet for medvirkning til grovt ran med døden til følge. Han kom til Stavanger lufthavn fra Skopje i Makedonia like før midnatt mandag kveld, sammen med en sambandsmann fra politiet som er stasjonert i regionen etter å ha meldt seg selv.


Storberget fornøyd
Justisminister Knut Storberget (Ap) er glad for at siste brikke ser ut til å være på plass i NOKAS-saken. — Det er viktig å få sannheten fram, sier han.

— Det er all grunn til å være glad for at man trolig nå har fylt et tomrom i saken. Ikke minst fordi dette er en svært alvorlig straffesak, sier Storberget til NTB.

Justisministeren håper forklaringen til Jusuf Hani vil bidra til å bringe ytterligere lys over ranet av Norsk Kontantservices tellesentral i Stavanger sentrum 5. april 2004.

— Det er viktig også for alle dem som har lidd i kjølvannet av denne saken. Ikke noe ville være bedre om politi og påtalemyndighet også klarer å få tak i de savnede pengene, sier han.

Frp: Uaktuelt
En av årsakene til at Hani valgte å melde seg kan være at han dermed vil få en strafferabatt. Politiet bekrefter at temaet er diskutert.

Spørsmålet er om Hani kan få strafferabatt dersom han kan opplyse om hvor det er blitt av ransutbyttet på 57 millioner kroner.

REDEGJORDE: F.v. Hanis advokat Abdelilah Saeme, kriminalsjef Bjørn Andersen, inspektør Ernst Rossebø og politimester Geir Gudmundsen orienterte om bakgrunnen for at Jusuf Hani lot seg pågripe på en pressekonferanse i tirsdag kveld. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
REDEGJORDE: F.v. Hanis advokat Abdelilah Saeme, kriminalsjef Bjørn Andersen, inspektør Ernst Rossebø og politimester Geir Gudmundsen orienterte om bakgrunnen for at Jusuf Hani lot seg pågripe på en pressekonferanse i tirsdag kveld. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer

Dette provoserer Frps Jan Arild Ellingsen, som mener strafferabatt bør være helt uaktuelt.

— Dersom det blir gitt strafferabatt for Jusuf Hani vil det være et hån mot alle ofrene i NOKAS-saken, sier Ellingsen i en pressemelding.

Ellingsen, som selv sitter i justiskomiteen, krever svar fra justisministeren om hvordan han stiller seg til spørsmålet.

— Det vil være et så grovt overtramp at jeg krever at justisministeren avklarer om dette er noe den rødgrønne regjeringen støtter, sier han.

— Domstolenes ansvar
Knut Storberget tar ikke oppfordringen fra Frp. Han mener Ellingsen forsøker å lage politikk ut av høyprofilerte straffesaker, og mener han burde vite bedre.

— Politi og påtalemyndighet jobber uavhengig av politiske myndigheter. Heldigvis. Vi politikere styrer ikke etterforskning, heller ikke uttak av tiltale, sier han.

— Det er domstolen som avgjør straff i straffesaker i Norge, og det forholder vi oss til. Vi lager straffelovgivning i Stortinget. Det har Jan Arild Ellingsen også vært med på. Jeg har ikke noen kommentar til pågående enkeltsaker, sier han.

Det kan se ut som om vi hadde gitt opp å få tak i ham - men i virkeligheten har vi hele tida arbeidet for å finne ham, opplyste politiinspektør Ernst Rossebø.

Visste hvor han var
På en pressekonferanse tidligere i dag sa politiet at de har jobbet tett med politiet i andre land i arbeidet med å få tak i Hani, som er etnisk albaner med svensk statsborgerskap.

- Vi visste lenge at han befant seg i Makedonia, og spørsmålet var hvordan vi skulle pågripe ham, sier etterforskerne.

Å pågripe ham i Makedonia ble vurdert, eventuelt å få ham utlevert - men til slutt meldte han seg altså selv, etter forhandlinger via en såkalt sambandsmann i Albanias hovedstad Tirana.

- Hani reiste med sambandsmannen fra Skopje (Makedonias hovedstad, red.anm.) via Wien til Oslo og til slutt Stavanger i går, og var framme rett før midnatt, da vi kunne pågripe ham på Sola flyplass, opplyste etterforskerne.

Nå sitter 28-åringen i politiets forvaring på politihuset i Stavanger, i påvente av den videre rettsprosessen.

De dømte i Nokas-saken har fått dommer på mellom 4 og 18 år.

PROVOSERT: 
Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen, 
( Frp ) er svært provosert over at Hani kanskje kan få strafferabatt for å ha meldt seg selv. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
PROVOSERT: Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen, ( Frp ) er svært provosert over at Hani kanskje kan få strafferabatt for å ha meldt seg selv. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling