- Hank von Helvete er destruktiv og farlig

Turboneger-vokalisten tror psykiatrien har skylda for Kaja Ballos død.

AKSJONERER MOT PSYKIATRIEN: Hank von Helvete er rasende over påstander over at han er styrt av scientologer. Nå går han til angrep på Olav Gunnar Ballo. FOTO: SIV SEGLEM
AKSJONERER MOT PSYKIATRIEN: Hank von Helvete er rasende over påstander over at han er styrt av scientologer. Nå går han til angrep på Olav Gunnar Ballo. FOTO: SIV SEGLEMVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ASKER (Dagbladet): —Jeg synes forferdelig synd på en far som mister barnet sitt. Det må være klinkende klart. Men jeg tar faen ikke skylda for det, sier Hans-Erik Dyvik Husby (36), alias Hank von Helvete, til Dagbladet.

Turboneger-vokalisten møter Dagbladet på Blakstad sykehus i Asker, for å fortelle mer om sin kampanje mot moderne psykiatri og farmasiindustrien.

Han er også sint på stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo (SV), fordi han oppfatter at Ballo har anklaget ham for å være styrt av scientologene. Ballo mistet sin datter Kaja for vel et år siden. Hun tok sitt eget liv etter å ha tatt en personlighetstest hos scientologikirken i Nice.

—Ifølge Ballos egen bok så var hun flere ganger innlagt på psykiatrisk sykehus og fikk medikamenter. Det er denne behandlingen som tar liv, ikke en personlighetstest, sier Dyvik Husby.

Håper på avskrekking
Olav Gunnar Ballo ønsker at uttalelsene fra Dyvik Husby videreformidles, fordi han håper de kan virke avskrekkende på folk. SV-politikeren mener det er åpenbart at Turboneger-stjernen nå lar seg bruke av scientologene.

— En del vil nok mene at deler av psykiatrikritikken hans er tilforlatelig, men disse uttalelsene er så ytterliggående at de vil framstå som en advarsel for folk. Forhåpentlig vil de beskytte andre fra å bli skadet av scientologisekten, sier Ballo.

Hank von Helvete mener personlighetstesten til scientologene neppe er farlig, ut fra hans kunnskap om den.

- Den vet jeg blant annet brukes i næringslivet ved ansettelser. Det er ikke slik at folk hopper ut av bygninger hvis de ikke får en jobb, eller det blir påpekt en eller annen menneskelig egenskap de kan bli bedre på.

- Ifølge Ballo sjøl så var det mange tabletter involvert her. Da sier det seg selv at personen er gjort ute av stand til å håndtere og konfrontere ting i verden. Farmasiindustrien omsetter for 330 milliarder dollar i året, og det er de som har interesse av at folk behandles på denne måten. Anorektikere blir utsatt for brutal mishandling på psykiatriske klinikker, sier vokalisten.

Destruktiv og farlig
Olav Gunnar Ballo mener han gjennom sin bok har forsøkt å gi en nyansert beskrivelse av de sammensatte årsakene som kan ligge bak et selvmord.

— Samtidig finnes det overraskende mange beskrivelser fra folk som har blitt satt helt ut av den testen. Dette tar ikke scientologisekten på alvor. Resultatet av testen er ment å bryte deg ned fordi de skal tjene penger på deg, sier Ballo.

I gårsdagens VG får Turboneger-vokalisten kritikk for å kjøre rundt på sykehusområdet ved Blakstad sykehus, i en bil med påskriften «Psykiatrien dreper barn».

- Jeg oppfatter oppførselen og uttalelsene hans nå som destruktive og farlige. Hvis Hank von Helvete kjører rundt på klinikker med en slik bil kan det forsterke problemene til folk som trenger skjerming og ro.

- I forhold til Kajas historie har vi flere ganger påpekt ting vi mente kunne ha vært bedre i møte med helsevesenet - slikt er sjelden entydig bare positivt eller negativt. Men ingen vi møtte fra det offentlige ønsket å skade Kaja, de ville hjelpe henne, sier Ballo.

— Ba om det selv
Hank von Helvete har engasjert seg i anti-psykiatriarbeidet gjennom organisasjonen CCHR, som har åpenbare koblinger til scientologikirken. Det har også Narconon-klinikken, der Dyvik Husby lot seg behandle i vår for rusavhenighet.

Oppholdet kom i stand på initiativ fra Trygve Haug (31), scientolog og Dyvik Husbys nye manager.

MENER HANK LAR SEG BRUKE: Olav Gunnar Ballo ønsker at Dyvik Husbys uttalelser kommer ut i offentligheten. 
Foto: LARS EIVIND BONES
MENER HANK LAR SEG BRUKE: Olav Gunnar Ballo ønsker at Dyvik Husbys uttalelser kommer ut i offentligheten. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Hank von Helvete understreker at han ikke er scientolog selv, men agnostisk kristen. Han er ikke redd for å bli upopoulær med disse uttalelsene.

— Dette har Olav Gunnar Ballo bedt om selv. Han angriper meg for min overlevelse og Narconon ved å kalle dette sjarlatanisme og kvakksalveri, og legger derfor hele livet sitt med alle sine nederlag og tap ut for min vurdering, sier Dyvik Husby.