Hannah og Martin

Kjærlighetsforholdet mellom den jødiske filosofen Hannah Arendt og den nazivennlige tenkeren Martin Heidegger er tema for prisbelønnet teater i New York

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): - Sigaretter er nødvendige for mennesker av nervøs natur, sier den tyske universitetslæreren Martin Heidegger når den unge, amerikanske studenten Hannah Arendt oppsøker ham ved universitet i Freiburg i 1921.

Han tenner sigaretten hennes og ber etter hvert om å få lov til å kjenne på stoffet i kjolen hennes. Skjønt røykes på ekte vis, gjøres ikke lenger på New Yorks teaterscener. En lighter lyser opp, og så trekker man inn fra en symbolsk og utent sigarett.

FORHOLDET

utvikler seg til mye mer enn «berømt lærer - beundrende student». Til tross for avbrudd og ekteskap med andre, varer relasjonen mellom de to livet ut. Forbindelsen mellom den jødiske filosofen og den nazivennlige tenkeren har interessert, overrasket og opptatt politisk interesserte i generasjoner. Nå har regissøren Kate Fodor og den frie teatergruppa Epic Theatre Center i Soho skapt dramatikk av forholdet. Stykket hadde premiere i New York i mars måned og har allerede innkassert en dramapris.

VI MØTER

Hannah Arendt på et hotellrom i Nürnberg, Tyskland i 1946. Hun er en kjent skribent og politisk teoretiker, nå utsendt fra The New Yorker for å dekke rettssakene mot tyske krigsforbrytere. 14 år seinere skulle hun for samme magasin skildre rettssaken mot Adolf Eichmann i Jerusalem. Det ble til hennes epokegjørende verk om «det ondes banalitet», hvor hun beskriver hvordan tjenestemannen Eichmann pliktoppfyllende sørger for å få gasset i hjel tusener av jøder.

Nå er Arendt i ferd med å skrive et brev til tyske myndigheter hvor hun ber om nåde for sin tidligere venn, elsker og lærer Martin Heidegger. Filosofen som var eslet til å bli Tysklands største på 1900-tallet, er blitt nektet å undervise og arbeide. Bakgrunnen er at han i 1933 meldte seg inn i Hitlers naziparti. Samme år som den jødiske Arendt ble arrestert av Gestapo. Hun klarte seinere å flykte til USA.

I FLASHBACKS

ser vi de to på 1920-tallet i skjul på Heideggers hytte. Han framstår som lidenskapelig og kjølig på samme tid. Hans tanker er abstrakte, men ikke mer enn at han er svært opptatt av å bli rektor ved Freiburg-universitetet. Hun er en nervøs og søkende tenker. Ingen tegn tyder på deres framtidige motsatte veivalg.

- NÅR JEG NÅ

skriver ordet «jøde» ned på papiret, innser jeg at det er et ord jeg aldri har sagt til deg tidligere, skriver Arendt til Heidegger i 1933. Hun forlanger å få rede på bakgrunnen for hans nazisympati. Han svarer at det hele er sladder og viser til alle sine jødiske studenter og naboer. Men på dette tidspunkt er han fanget av Hitlers ideer om en renessanse for tenkning og ideer.

- Heidegger hadde hodet over skyene, han så ikke den reelle verdenen, sier Arendt.

Han på sin side har ikke ord. Bare musikk kan fortelle hva han trodde på. Han setter på ei plate: med musikk av Richard Wagner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer