Hanne Harlem: - Håper sårene vil gro

BERGEN (Dagbladet): Etter å ha blitt informert av Sleipner-kommisjonen sa justisminister Hanne Harlem til de overlevende og pårørende at hun håper granskningsrapporten vil bidra til at sårene etter ulykken begynner å gro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun fikk overlevert den 254 sider tykke rapporten fra kommisjonens leder Arild Eidesen.

- Ingen glede

- Det er ikke med noen glede at jeg i løpet av få dager mottar to rapporter som beskriver så mange feil og svakheter i handteringen av sikkerhetsarbeidet. Jeg skal gi eksemplarer av Sleipner-rapporten til øvrige involverte statsråder. Nå blir det nødvendig for regjeringen å gå veldig nøye igjennom det som beskrives og foreslås av kommisjonene, sier Hanne Harlem.

Kommisjonen plasserer ansvaret for grunnstøtingen på kapteinen og overstyrmannen ombord. I det avgjørende tidsrommet forut for grunnstøtingen var begge de to navigatørene opptatt samtidig med å justere sine radarskjermer. Da de kikket opp igjen var de i rød sone og gikk på Store Bloksen.

Kommisjonen retter også skarp kritikk mot rederiet Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap (HSD) og Sjøfartsdirektoratet.

Krever avgang

- Det er flere forhold som tilsier at fartøyet ikke burde blitt serifisert og gitt driftstillatelse. Vi har nå klarlagt premissene for det som skjedde for snart et år siden på Store Bloksen, men kommisjonen er ingen domstol. Fordelingen av ansvaret er det opp til andre å ta seg av, sier Arild Eidesen.

Leder Roy E. Furre i støttegruppen for de overlevede og pårørende sier at han forventer at administrerende direktør Arne Dvergsdal i HSD tar konsekvensen av kritikken og fratrer sin stilling etter et ekstraordinært styremøte i selskapet i morgen.

Sjøfartsdirektør Ivar Manum fylte 67 år i går og vil under alle omstendigheter trekke seg tilbake fra sin posisjon i Sjøfartsdirektoratet.

leif.stang@dagbladet.no

<B>HÅPER SÅRENE GROR: Justisminister Hanne Harlem mottok rapporten etter Sleipner-ulykken i dag.