STARTET TROLIG HER: Brannen i Vårlivarden i Sandnes i Rogaland startet klokka 17.30 søndag, opplyser brannvesenet. Hanne Carine Jensen  tok dette bildet av fjellet klokka 17.30. Alle foto: Hanne Carine Jensen
STARTET TROLIG HER: Brannen i Vårlivarden i Sandnes i Rogaland startet klokka 17.30 søndag, opplyser brannvesenet. Hanne Carine Jensen tok dette bildet av fjellet klokka 17.30. Alle foto: Hanne Carine JensenVis mer

Hanne kan ha fotografert brannstiftere

En person ringte brannvesenet og sa at han ikke greide å slokke flammene etter at han mistet en sigarett i bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rett etter at brannen i Vårlivarden i Sandnes i Rogaland startet søndag, tok Hanne Carine Jensen (48) disse bildene. Hun og mannen Eivind Knutsen (50) var ute og gikk tur i Lundekvamområdet da de oppdaget en brann som ulmet oppe i fjellveggen.

- Først så vi masse røyk, deretter kom flammene. De begynte raskt å bevege seg, nærmest hoppe oppover fjellveggen. Det gikk fort, og det overrasket oss at flammene nær sagt hoppet over berget da de nådde fjelltoppen, sier Jensen til Dagbladet.

Brannen startet i 17.30-tida søndag ettermiddag. De første bildene til Jensen ble tatt omtrent samtidig.

- Så flere personer Mens mannen Knutsen ringte brannvesenet for å varsle, fortsatte Jensen å fotografere. Oppe i fjellveggen skimtet hun flere personer.

- Da jeg tok bilder av stedet der brannen startet, så jeg tre personer der. Det vises på det ene bildet. En av dem sprang fra stedet, sier hun.

FOTOGRAFERTE BRANNEN: Hanne Carine Jensen fotograferte brannen som spredte seg oppover fjellet.
FOTOGRAFERTE BRANNEN: Hanne Carine Jensen fotograferte brannen som spredte seg oppover fjellet. Vis mer

Brannvesenet mener brannen blusset opp etter at en person la igjen en gjødende sigarett i området.

Vil bruke bildene Brann- og redningssjef Henry Ove Berg ved brannvesenet Sør-Rogaland sier til Stavanger Aftenblad at Jensens bilder tilfører saken ny informasjon.

- Vi ser at det er folk på bildet og at brannen startet der. Vi har en person som har stått frem og sagt at brannen startet med en sigarett. Han varslet selv om brannen og prøvde å slukke den, men uten hell. Vi kan bruke bildene for å se om det er den samme personen som ringte inn, sier Berg til avisa.

Jensen ønsker imidlertid ikke spekulere på om noen av personene hun har fotografert kan være ansvarlige for brannen.

- Det er vanskelig å si om de personene jeg så, står bak dette. Det var noen folk oppe på toppen av fjellet også, fire, fem personer kanskje, sier hun.

Roser brannmannskapene 20 minutter etter at Knutsen hadde ringt brannvesenet, var første brannbil på plass. Ekteparet roser brannmannskapets innsats da de ankom stedet.

-SPREDTE SEG RASKT: - Flammene nærmest hoppet oppover fjellveggen, sier Hanne Carine Jensen til Dagbladet.
-SPREDTE SEG RASKT: - Flammene nærmest hoppet oppover fjellveggen, sier Hanne Carine Jensen til Dagbladet. Vis mer

- Vi kan ikke annet enn å beundre brannfolka. De var kjapt på stedet, og utrolig raske da de tok seg opp fjellveggen. Innsatsen deres står det respekt av, sier Jensen.

Hun sier at hun ikke ble redd selv, for hun observerte brannen fra lang avstand. Istedet sier hun:

- Jeg håper bare det ikke sprer seg mot bebyggelsen. Her på Vestlandet er folk blitt advart mot å ha åpen ild fordi det er så tørt. Folk må tenke seg om, for det er bare en liten gnist som skal til. Vi har hatt mange branner den siste tida.

10. mars la brann- og redningssjefen ned totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs i kommunene Stavanger, Sandnes, Time, Randaberg, Sola, Gjesdal, Klepp, Kvitsøy og Rennesøy.

TØRT: Det er svært tørt i området det fortsatt brenner i. Informasjonskonsulent Gry Solem ved Sør-Rogaland Brannvesen forteller at det i dag flere ganger har skjedd at det har startet å brenne på nye steder etter at vinden har tatt med seg glør.
TØRT: Det er svært tørt i området det fortsatt brenner i. Informasjonskonsulent Gry Solem ved Sør-Rogaland Brannvesen forteller at det i dag flere ganger har skjedd at det har startet å brenne på nye steder etter at vinden har tatt med seg glør. Vis mer

Gry Solem som er informasjonskonsulent ved Sør-Rogaland brannvesen understreker viktigheten av å respektere dette forbudet.

- Han som ringte brannvesenet og fortalt at han startet brannen i Vårlivarden, har forklart at han førsøkte å slokke sigaretten da han mistet den i bakken. Han greide det ikke, og det sier litt om hvor tørt det er, sier Solem til Dagbladet.

Fortsatt ute av kontroll Hun forteller at brannen i det polulære turområdet fortsatt er ute av kontroll.

- Vi har ikke kontroll for øyeblikket, men jobber iherdig for å få det, sier hun til Dagbladet mandag kveld klokka 21.30.

- Erfaringsmessig bruker slike branner å bremse litt på kvelden, når temperaturene synker og vinden løyer noe. I dag har vi fått rekvirert tre helikoptre i slokningsarbeidet, men de er nå satt på bakken, da det er ulovlig å fly om natten. Vi har imidlertid fått rekvirert en halv tropp fra Forsvaret, det vil si 15 soldater, som har med nattkikkerter og vil observere brannen utover natta, fortsetter hun.

Frykter for hytteområde Solem forteller at om lag hundre personer har deltatt i slokningsarbeidet i dag, men at det fortsatt brenner på et en kvadratkilometer stort område.

100 MANNSKAPER I DAG: I dag har mer enn 100 personer jobbet på spreng for å slukke flammene i Vårlivarden. Ekteparet Jensen og Knutsen roser de første brannmannskapene (bildet) som var på stedet, søndag.
100 MANNSKAPER I DAG: I dag har mer enn 100 personer jobbet på spreng for å slukke flammene i Vårlivarden. Ekteparet Jensen og Knutsen roser de første brannmannskapene (bildet) som var på stedet, søndag. Vis mer

- Slokking blir vanskelig når det er så bratt og ulent terreng, sier hun.

Ingen personer eller bygninger har fått skader i brannen, men brannvesenet er redd flammene vil bevege seg mot et hytteområde som ligger rett nedenfor fjellet.

- Vi frykter for et 20 - 30-talls hytter, sier Solem, som forteller at et helikopter vil fortsette slukningsarbeidet med en gang det blir dagslys i morgen tidlig.

-RASKE: Hanne Carine Jensen forteller at de første brannmannskapene på stedet var raske til å ta seg til toppen av fjellet - der det brant.
-RASKE: Hanne Carine Jensen forteller at de første brannmannskapene på stedet var raske til å ta seg til toppen av fjellet - der det brant. Vis mer
BRENNER FORTSATT: Det brenner fortsatt kraftig i området og brannvesenet sier til Dagbladet mandag kveld at brannen er ute av kontroll.
BRENNER FORTSATT: Det brenner fortsatt kraftig i området og brannvesenet sier til Dagbladet mandag kveld at brannen er ute av kontroll. Vis mer