Hanne Kristin Rohde brukes i sjokoladereklame på nett

- Jeg vil ha meg frabedt å brukes på den måten uten å ha blitt spurt først, sier Rohde.

BRUKT I SJOKOLADEREKLAME: Politiinspektør Hanne Kristin Rohde Foto: Uffe Frandsen / Faksimile sjokoservice.no
BRUKT I SJOKOLADEREKLAME: Politiinspektør Hanne Kristin Rohde Foto: Uffe Frandsen / Faksimile sjokoservice.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På Sjokoservice Norges nettsider ligger en artikkel om sjokoladen Xocai hvor poliitiinspektør Hanne Kristin Rohde brukes som referanse.

«Politiinspektør Hanne Kristin Rohde har alltid en Xocai helsesjokolade i veska», står det på nettsidene.

- Jeg vil ha meg frabedt å bli brukt i produktreklame uten å ha blitt spurt først. Jeg har nå sendt e-post til selskapet og bedt om at de fjerner dette fra alle nettsider det ligger ute på, sier Rohde til Dagbladet.

Hun synes det er veldig merkelig at hun blir brukt i reklame på denne måten, og forteller at hun tror et intervju hun gjorde med bladet «Bedre Helse» i vinter er årsaken.

- Ingen bindinger - Jeg ble intervjuet om kosthold og om hva jeg spiser og gjør for å holde meg gående i en krevende sjefsjobb. Da jeg fikk spørsmål om hva jeg liker av søtsaker sa jeg at jeg var glad i mørk sjokolade og nevnte vel at jeg synes sjokoladen Xocai er veldig god, sier Rohde.

Hun understreker at hun aldri sa noe om sjokoladen i forbindelse med helsegevinst, men kun sa at hun liker å spise den som godteri.

- Jeg har ingen bindinger eller økonomiske ressurser til Sjokoservice Norge og ønsker ikke å bli brukt på denne måten, sier hun.

Rohde forteller at hun først ble obs på saken på selskapets nettsider i dag, og ikke vet hvor lenge den har ligget ute.

- Lurer folk To bloggere mener de har blitt truet med søksmål av servicenettverket Sjokoservice Norge etter å ha skrevet kritisk om sjokoladen Xocai. Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med selskapet via telefon, sms og e-post uten hell.

Reklamen hevder blant annet at antioksidantene i sjokoladen kan styrke immunforsvaret, bedre hukommelsen, hjelpe mot depresjon og være bra for diabetikere.

INTERVJUET OM KOSTHOLD: Hanne Kristin Rohde sier hun kun har sagt at hun spiser Xocai som godteri, ikke at hun får noen helsegevinst av sjokoladen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
INTERVJUET OM KOSTHOLD: Hanne Kristin Rohde sier hun kun har sagt at hun spiser Xocai som godteri, ikke at hun får noen helsegevinst av sjokoladen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer

- Det er klinkende klart at dette er ulovlige medisinske påstander. Jeg har sett litt på listen over ting selskapet påstår at sjokoladen er bra for, og det er tydelig at dette ikke er seriøst i det hele tatt, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Avdeling for legemiddelbruk i Legemiddelverket, til Dagbladet.

Det reklameres for antioksidanter, som Madsen påpeker at de ikke er alene å reklamere for.

- Helt klart ulovlig - Det er jo litt på moten nå. Vi ser mye useriøs markedsføring i forhold til dette, men sannheten er at det knapt finnes belegg for å si at antioksidanter har noen effekt. I tillegg finnes det billigere og bedre måter å få i seg antioksidanter på enn å kjøpe rådyr sjokolade, sier han.

- Vi ser slike eksempler med jevne mellomrom, men dette er noe av det drøyeste jeg har sett på lenge, sier Madsen.

Madsen tror mange tenker at det ikke skader å prøve sjokoladen for sine problemer og kanskje har et håp om at det i det minste ligger noe i disse påstandene.

- Folk blir rett og slett lurt, sier han.

- ULOVLIG: Steinar Madsen i Legemiddelverket mener folk rett og slett blir lurt at reklamer som kommer med ulovlige medisinske påstander. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
- ULOVLIG: Steinar Madsen i Legemiddelverket mener folk rett og slett blir lurt at reklamer som kommer med ulovlige medisinske påstander. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer