PROFILERT SØKER: Hanne Sophie Greve er en av flere profilerte søkere til direktørjobben ved Nasjonal institusjon for menneskerettigheter som nå sorterer direkte under Stortinget. Greve er kjent for sitt internasjonale menneskerettighetsarbeid, og som leder for tidligere statsminister Kjell Magne Bondeviks verdikommisjon. Her er hun som dommer i Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i 2002, flankert av Francoise Tulkens fra Belgia (t.v) og Mindia Ugrekhelidze fra Georgia. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
PROFILERT SØKER: Hanne Sophie Greve er en av flere profilerte søkere til direktørjobben ved Nasjonal institusjon for menneskerettigheter som nå sorterer direkte under Stortinget. Greve er kjent for sitt internasjonale menneskerettighetsarbeid, og som leder for tidligere statsminister Kjell Magne Bondeviks verdikommisjon. Her er hun som dommer i Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i 2002, flankert av Francoise Tulkens fra Belgia (t.v) og Mindia Ugrekhelidze fra Georgia. Foto: Tor Richardsen / SCANPIXVis mer

Hanne Sophie Greve vil bli Stortingets menneskerettighets-sjef

Er blant søkerne på direktørstillingen ved Nasjonal institusjon for menneskerettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er søkerlista klar, til direktørjobben i det reetablerte Nasjonal institusjon for menneskerettigheter.

På lista står kjente navn som Frode Elgesem, Dagbladets advokat i flere mye omtalte saker, og Mohammad Reza Heydari, den iranske konsulen som i 2010 hoppet av og fikk asyl i Norge.

Det bør neppe leses for mye ut av at Hanne Sophie Greve, lagmann i Gulating lagmannsrett, står nederst blant de 17 søkerne.

- Diplomatisk og frittalende - Jeg ønsker meg en utadvendt person med interesse for menneskerettigheter, sier styreleder Cecilie Østensen Berglund.

- Bør den som ansettes være frittalende, eller diplomatisk?

- Vi er ute etter en kombinasjon. Begge deler er viktige.

Flere av søkerne kan dermed være meget relevante, som Hanne Sophie Greve: I 1995 vant hun Fritt Ords pris, to år senere Brobyggerprisen, og har i en årrekke vært kjent for sitt internasjonale arbeid med menneskerettigheter.

- Vi er veldig godt fornøyd med søkerne, både med antallet, og med bredden i søkernes faglige bakgrunn, sier Cecilie Østensen Berglund.

Stortingsrapport Nasjonal institusjon for menneskerettigheter ligger fra 1. juli direkte under Stortinget, etter at den tidligere lå under Universitetet i Oslo.

Blant arbeidsoppgavene er å overvåke og rapportere om menneskerettsstillingen i Norge, og lage en årbok med status for menneskerettssituasjonen. En årlig rapport til Stortinget skal være grunnlag for debatt om menneskerettighetenes stilling i Norge.

Derimot skal ikke institusjonen prøve enkeltsaker.

Rus, varetekt, barnevern Cecilie Østensen Berglund synes det er for tidlig å si hvilke områder som skal prioriteres.

- Dette er noe styret såvidt har begynt å diskutere, men varetekt, isolasjon, rus, eldreomsorg, barns rettigheter og barnevern er eksempler på aktuelle temaer. Det samme er urbefolkning og menneskerettigheter, og rettssikkerhet i videste forstand. Men det er ikke tatt noe standpunkt til hva vi skal prioritere, sier Cecilie Østensen Berglund.

Stillingen er på åremål.