Hanne Sophies hemmelige verdi-verden

Sakskart og dagsorden var hemmeligholdt da Kjell Magne Bondeviks verdikommisjon holdt sitt første møte i går. Etter at rådsmedlemmene var avfotografert, ble Dagbladet og resten av dagspressen sendt på dør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For så vidt overraskende nok, da verdikommisjonens første møte ble avholdt vegg i vegg og dertil under samme tak som avisa Verdens Gang.

Flere av pressens uinnbudte representanter fikk straks frimurerassosiasjoner.
Hemmeligholdet til tross; de var der, hele kobbelet av verdiledere; tidligere RV-ere og kristenfolk. Sistnevnte kategori i klart flertall.

Ingen innsigelser

Etter et kjapt navneopprop ba leder av styringsgruppa, Hanne Sophie Greve, pent om at dagspressen måtte forlate lokalet. Redaktør uten særskilt portefølje og leder av verdikommisjonens råd, Hans Erik Matre - med fortid som redaktør i den kristne dagsavisa Vårt Land - hadde ingen innsigelser.

Pressen rakk så vidt å merke seg at radikaleren Kine Hellebust var plassert ved siden av pedagogen og indremisjonæren Oddbjørn Evenshaug, leder av Kirkerådet.

På Hellebusts andre side satt bygdesosiolog Reidar Almås. Han er trønder og regnes for å være en av bøndenes fremste tenkere.

Eneste eksotiske innslag i styringsgruppa var Kebba Secka; barnevernskonsulent og generalsekretær i Islamsk Råd. Han kommer opprinnelig fra Gambia.

- Kom igjen seinere

I hvilken grad medlemmene av styringsgruppa har planer om å informere befolkningen om hva de driver med i arbeidet for å fremme samfunnsetisk mobilisering, ble det heller ikke sagt noe om før møtestarten.

- Dere får komme igjen når vi er ferdige, lød beskjeden fra verdi-racerne. Så ble dørene lukket til det gjennomsterile møtelokalet.

Og etter en lang dag bak lukkede dører lettet Greve litt på sløret.
På spørsmål om hvorfor det var så viktig å skjerme styringsgruppas medlemmer for pressen og folket for øvrig, svarte Greve slik:

- Vi følte at det var viktig å sitte i fred, uten media til stede i denne første møtedagen.

- Er det riktig at det er et markant religiøst overtall i styringsgruppa?

- Jeg vet ikke. Det har jeg aldri tenkt over.

- Hva skal dere egentlig drive med?

- Vi skal ikke avgjøre konkrete saker, slik mange tror. Vi har et veldig vidt mandat. Nå skal vi dra i gang debatten bredt og høre hva folk mener, svarer Greve.

Folk på bygdene

Bygdesosiolog Almås gir Dagbladet et konkret eksempel på en problemstilling som verdikommisjonen kan tenkes å trekke opp: «Hvorfor er det viktig at det bor folk i Bygde-Norge?»
Også han benekter at det er et kraftig kristent overtall blant styringsgruppas medlemmer.

Statsminister Bondeviks verdikommisjon har tre faste ansatte. De utgjør sekretariatet. De skal arbeide sammen i tre år.
Styringsgruppa leder kommisjonens arbeid, hjulpet av verdikommisjonens råd, ledet av redaktør Matre. Blant medlemmene her er Høyres Kristin Clemet, Dag Hareide i Kirkens Bymisjon, Astrid Frøysnes i Norges kvinne- og familieforbund og Karl Johan Hallaråker fra Det Vestlandske Indremisjonsforbund.