Barnevern

Hannes vei mot døden skal granskes

Gjennomgår hele barnevernssaken til jenta som ble sprøytenarkoman under offentlig omsorg og senere døde.

SISTE FARVEL: Hanne døde i september 2017. Her tar hennes mor et siste farvel. Foto: Privat
SISTE FARVEL: Hanne døde i september 2017. Her tar hennes mor et siste farvel. Foto: PrivatVis mer

15 år gammel ble Hanne sprøytenarkoman under barnevernets omsorg. Høsten 2017 døde hun, bare 18 år gammel. Nå saksøker hennes mor staten og kommunen, skrev Dagbladet 4. mai i år.

- Jeg slo alarm fra dag én og tryglet om hjelp, men ble ikke hørt, sier Hannes mor.

Dagbladet har avslørt at den femten år gamle jenta ble sprøytenarkoman i løpet av kort tid mens hun bodde på den statlige barnevernsinstitusjonen Vestlundveien ungdomssenter i Bergen i 2015.

Høsten 2017 døde Hanne under tragiske omstendigheter i Bergens rusmiljø. Hun var så vidt fylt 18.

Søksmålet

Hannes mor saksøker staten ved Barne- og familiedepartementet og Sokndal kommune i Rogaland for manglende oppfølging av datteren, som utviklet et tungt rusmisbruk i barnevernets omsorg.

«Det gjøres herav gjeldende at Hanne omkom som en følge av den grove uaktsomheten», heter det i stevningen.

I sine tilsvar til Dalane tingrett nekter både staten og kommunen for at de har erstatningsansvar i saken, så det ligger an til rettsforhandlinger.

Staten tar imidlertid forbehold av to grunner:

For det første tilkjennegir Regjeringsadvokaten i sitt tilsvar til domstolen at de ikke har hatt tilgang til alle dokumentene i saken.

For det andre avslører regjeringsadvokat Hilde Lund at Statens helsetilsyn er gitt i oppdrag å granske Hannes barnevernshistorikk, og at de venter denne rapporten.

- Alt gjennomgås

«Det gjøres videre oppmerksom på at Barne- og familiedepartementet har gitt Statens helsetilsyn i oppdrag å foreta ytterligere undersøkelser av barnevernets oppfølging av Hanne og en annen jente som døde», heter det i tilsvaret til Dalane tingrett.

- Det stemmer at vi har fått et slikt oppdrag. Vi har to personer hos oss som bare jobber med dette. Hele historien til de to jentene skal gjennomgås, fra første bekymringsmelding til de var ute av barnevernet, sier avdelingsdirektør Børge Tomter i Statens helsetilsyn til Dagbladet.

Han varsler at rapporten vil bli ferdigstilt senhøsten 2019.

På Vestlundveien ungdomssenter i Bergen bodde Hanne sammen med «Marie» i 2015.

Under oppholdet ruset de seg på tunge narkotiske stoffer, og ansatte visste om det, skrev Dagbladet i april 2018. Høsten 2017 døde begge de unge jentene.

Marie hadde allerede testet heroin da hun kom til det gule huset i bergensbydelen.

Det var også kjent at Hanne hadde prøvd hasj og amfetamin før hun kom til denne barnevernsinstitusjonen, men både Fylkesmannen i Hordaland og to domstoler har slått fast at rusmisbruket hennes skjøt fart mens hun bodde på Vestlundveien ungdomssenter.

Ber om utsettelse

I tildelingsbrevet for 2019 fra Helse- og omsorgsdepartementet til Statens helsetilsyn, framgår det at Helsetilsynet kan bruke inntil 1,5 millioner kroner på granskingen av de to jentenes barnevernshistorikk.

«Undersøkelsen bør innrettes slik at den kan bidra til samfunnsmessig læring og til utvikling innenfor barnevernområdet», heter det.

- Vi er selvfølgelig svært interessert i hva som kommer ut av denne granskingen, og vil be domstolen om utsatt beramming til etter at rapporten ligger på bordet, sier advokaten til Hannes mor, Sigvart Bilstad til Dagbladet.