- Hans aller beste tale

Eksperter mener kongen ikke kunne sagt det bedre.

TYDELIG RØRT: Kong Haralds tale under den nasjonale minneseremonien søndag ettermiddag vil gå inn i historien som den viktigste, tyngste og beste, mener eksperter. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
TYDELIG RØRT: Kong Haralds tale under den nasjonale minneseremonien søndag ettermiddag vil gå inn i historien som den viktigste, tyngste og beste, mener eksperter. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det var en tydelig beveget kong Harald som talte til folket og til de fremmøtte under minnesermonien i Oslo Spektrum søndag formiddag.

 Les også: Kongen på gråten da han talte til de pårørende.

- Det er den aller beste talen kongen har holdt. Han hadde et sterkt nærvær, og var personlig engasjert, sier Kjell Lars Berge, professor i retorikk ved Universitetet i Oslo.

Han mener det var to grunner til at talen var sterk.

- For det første var den emosjonell, samtidig som han behersket sine følelser. For det andre har han et konstitusjonelt ansvar som monark. Det viste han på en god måte, og denne talen bekrefter han at han er en del av folket.

Berge mener kongen var mye mer personlig enn hans far og bestefar noen gang har vært.

- Haakon Magnus brøt kongehusets intimsperre da han holdt en veldig personlig tale til Mette Marit i deres bryllup. Nå var også kongen veldig personlig, sier han videre.

Sterkt fremføring - Jeg oppfattet talen, og særlig fremføringen, som veldig sterk. Den vil stå igjen i historien som én av kongens taler som har gjort sterktest inntrykk, sier Wibecke Lie, kongeekspert og mangeårig kongereporter i NTB.

- Kongen holder generelt store, gode taler, som ikke alle er skrevet av han selv. Men her har han tydelig bidratt personlig, sier hun videre.

Lie mener kongen sto frem som en som virkelig bryr seg, og at de ordene "Troen på at friheten er sterkere enn frykten", er et av sitatene som vil bli stående igjen i historien.

- Det er veldig viktig for folket at kongen viser sin deltagelse ved å holde en slik tale. Kongefamiliens engasjement ved slike anledninger er også en av grunnene til at vi fortsatt har et monarki i Norge. Som landets konge står han for samholdet, og denne talen var spesielt viktig for de etterlatte som skal bære sorgen videre.

Hun synes også det var bra at kongen ikke gikk inn på hva som kunne vært gjort annerledes før og etter terrorangrepet.

- I tillegg var godt å se representanter fra alle de andre Nordiske landene også. Det viser at vi har noe felles her i Norden.

Vakkert
- Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane hva dere har vært gjennom. Som landets konge føler jeg med hver og en av dere, sa kong Harald og brast nesten i gråt.

Hoffreporter og kongeekspert, Kjell Arne Totland, er også enig i at det var en sterk og gripende tale fra kongen.

- Det var vakkert hvordan han gir uttrykk for at han føler sorg, både som far, bestefar, ektefelle og landets konge.

- Det er både viktig og riktig at vår konge taler ved en slik nasjonal begivenhet. Han er nasjonens fremste, - et samlende symbol — og på mange måter selve personifiseringen av vår nasjon, sier han.

Totland mener dette gir stor tynge og trøst.

- Jeg tror også talen er en av de viktigste kong Harald har holdt i sin tid som konge. Samtidig er den én av de aller tyngste.

Pr-ekpert, Kjell Terje Ringdal mener en slik anledning krever at kongen minner folket om hvilke verdier vi har til felles.

- Bare det faktum at vår egen konge fremfører dette, har en samlende effekt. En slik påminning virker samlende og trøstende, sier han.

Også han mener dette var kongens viktigste og beste tale.

 Du kan lese hele talen på kongehusets hjemmesider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer