Lavangen:

Hans Arne Nystad (49) ble skutt og drept av politiet

- Familien har vanskelig for å se at det var grunnlag for drapet, men stoler på Spesialenheten, sier bistandsadvokat John Christian Elden til Dagbladet.

DREPT AV POLITIET: Dagbladet publiserer bildet av Hans Arne Nystad (49) med tillatelse fra bistandsadvokat John Christian Elden. Foto: Privat
DREPT AV POLITIET: Dagbladet publiserer bildet av Hans Arne Nystad (49) med tillatelse fra bistandsadvokat John Christian Elden. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var Hans Arne Nystad (49) som ble skutt og drept av politiet i Lavangen i sør-Troms natt til fredag.

Det var VG som omtalte navnet først.

Navnet hans er offentliggjort i samråd med advokat John Christian Elden, som er bistandsadvokat for avdødes tre barn.

Elden har gitt Dagbladet tillatelse til å publisere bildet av Nystad. I en SMS skriver han at det er bra at Spesialenheten er koblet inn.

I en pressemelding fredag forrige uke kunngjorde de at de har iverksatt etterforskning, og at Kripos også vil bistå med åstedsundersøkelser.

- Det er bra at Spesialenheten tar saken på alvor, og etterforsker den som forsettlig kroppsskade med dødsfølge med mistenkt gjerningsmann. Etterforskningen må avdekke om det er grunnlag for frifinnelse på nødverge eller ikke.

- Familien har vanskelig for å se at det var grunnlag for drapet, men stoler på Spesialenheten, avslutter han.

DRAMATIKK: Bilder fra stedet viser en politibil på langs og en hjullaster ovenfor. Foto: Jon Henrik Larsen / Salangen-Nyheter / NTB
DRAMATIKK: Bilder fra stedet viser en politibil på langs og en hjullaster ovenfor. Foto: Jon Henrik Larsen / Salangen-Nyheter / NTB Vis mer

16 kulehull

Det var natt til fredag at Nystad ble skutt og drept av politiet. De hadde blitt tilkalt til stedet for å bistå helsevesenet da det hadde oppstått en situasjon.

Da de kom fram oppsto det en «situasjon» – vedkommende kjørte en hjullaster, og politiet skjøt ham. Mannen ble erklært død av lege på stedet.

Bilder fra stedet viser at det er avfyrt en rekke skudd under hendelsen. På ett av bildene er det tilsynelatende 16 kulehull i vinduet på den ene døra på hjullasteren.

- Livstruende situasjon

Det er usikkert hva som var foranledningen for hendelsen, altså hvorfor mannen kjørte hjullasteren og hvorvidt han oppførte seg truende.

De to politibetjentene som var på stedet er fritatt fra tjeneste, men ikke suspendert.

- Det er liten tvil om at det har vært en dramatisk hendelse, og at våre mannskap har opplevd det som en livstruende situasjon. Nå er det spesialenheten som rutinemessig skal etterforske saken, og vi kommer per nå ikke til å kommenter hendelsesforløpet nærmere, sier politimester Astrid Nilsen i Troms politidistrikt i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer