VIL LUKE HAM UT AV LÆRRYRKET: Aktor i saken, politiadvokat Lars Rune Ringvik, la i sin prosedyre ned påstand om fengsel i ett år og to måneder, samt at tiltalte skal nektes å utøve som lærer for resten av livet. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VIL LUKE HAM UT AV LÆRRYRKET: Aktor i saken, politiadvokat Lars Rune Ringvik, la i sin prosedyre ned påstand om fengsel i ett år og to måneder, samt at tiltalte skal nektes å utøve som lærer for resten av livet. Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Hans drøm om å være lærer er punktert. Han må finne på noe annet i livet

Aktor vil nekte overgrepslærer å undervise barn og ungdom resten av livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Rettssaken mot den overgrepstiltalte ringebulæreren i 30-åra er i dag på sin andre og avsluttende dag.

Aktor, politiadvokat Lars Rune Ringvik i Gudbrandsdalen politidistrikt, mente i sin prosedyre at læreren aldri skal få utføre læreryrket igjen. Den nå avskjedigede læreren erkjenner straffskyld og har uforbeholdent tilstått å ha hatt seksuell omgang med to mindreårige jenter og at han har utnyttet sin stilling som lærer for å skaffe seg dette ved en rekke anledninger.

De fornærmede og tiltalte forklarte seg i saken i går. Ofrene sier i dag til Dagbladet at de håper saken deres får andre ofre til å stå fram med sine historier og at det ikke blir tiet ihjel.

- Denne mannen hadde tillit og ble sett opp til som lærer. Den tilliten har han misbrukt. Han sier han har en drøm om å kunne fortsette som lærer. Denne drømmen er punktert. Drømmen og kallet hans om å være lærer må han legge på hylla. Han må finne på noe annet i livet, sa Ringvik i sin prosedyre.

Tiltalte har støttet hodet på hendene sine gjennom hele rettsdagen og ser ned i tiltalebenken der han trolig følger prosedyreskrivene som partene har fått utdelt.

- Må lukes ut Han mener mannen aldri igjen skal få fungere som lærer i grunnskolen eller i videregående skole og at allmenne hensyn krever det.

- Det er en avgjørende forutsetning til tilliten til skoleverket, at når vi har med en slik person som tiltalte å gjøre, så må de lukes ut. Ingen foreldre ønsker at barna skal ha en kontaktlærer som ønsker å ha seksuell omgang med barna deres, sa Ringvik.

TILSTÅR: Tiltalte (til høyre) tilstår forholdene. Han sa i sin forklaring i går at han har en drøm om å kunne fortsette som lærer en gang. Tegning: Fedor Sapegin
TILSTÅR: Tiltalte (til høyre) tilstår forholdene. Han sa i sin forklaring i går at han har en drøm om å kunne fortsette som lærer en gang. Tegning: Fedor Sapegin Vis mer

Politiadvokaten viste til at straffene for seksuelle overgrep har blitt skjerpet etter signal fra lovgiver de siste åra. Ringvik mente straffen for ringebulæreren burde være fengsel i halvannet år, men siden han har tilstått alt fra første stund burde han få rabatt.

- Påtalemyndighetens påstand blir at tiltalte skal dømmes til ett år og to måneder i fengsel. Han skal betale henholdsvis 100 000 kroner og 80 000 kroner til hver av de to fornærmede og han skal miste rettigheten til å være lærer for resten av livet, sa Ringvik.

- Sosial fordømmelse Tiltaltes forsvarer, advokat Tor Kolden, mente i sin prosedyre at kravet oppreisningserstatning er for høyt. Han mener nivået burde være 40 000 og 20 000 kroner for de to fornærmede.

Kolden argumenterte med en rekke formildende omstendigheter i saken:

- Tiltalte sier det er han alene som har det fulle og hele ansvaret for det som har skjedd. Han har beklaget det han har gjort og de problemene han har skapt for ofrene, sa Kolden.

Forsvareren mener saken burde gått som tilståelsessak uten hovedforhandling der alle parter forklarer seg.

- At saken går som ordinær hovedforhandling medfører en ekstra påkjenning for alle parter, sa Kolden.

OFRENE: De to fornærmede krever 100 000 og 80 000 kroner i oppreisningserstatning etter de overgrepene de har vært utsatt for. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OFRENE: De to fornærmede krever 100 000 og 80 000 kroner i oppreisningserstatning etter de overgrepene de har vært utsatt for. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Saken har fått unødig stor medieoppmerksomhet, spesielt i Dagbladet som har hatt en reportasjeserie om dette. Dette medvirket til unødig belastning for ham og hans nærmeste familie, sa advokaten.

Forsvareren mener hans klient hadde hatt det mindre belastende dersom han bodde i en større by enn i et mindre lokalmiljø.

- At han bor i et mindre lokalmiljø er ekstra belastende og den sosiale fordømmelsen er større. Hadde han bodd i en blokk i Groruddalen der naboene ikke kjente ham, hadde ikke belastningen vært like stor for tiltalte og de rundt ham. Han kunne gått på jobb og det hadde ikke vært like gjennomsiktig som der han bor nå, argumenterte forsvareren til ringebulæreren.

- Sju måneder fengsel Advokaten mener et normalt straffenivå i denne saken burde ligge på fengsel i ti måneder.

- Med formildende omstendigheter og tilståelsesrabatt mener jeg riktig fengselsstraff er sju måneder, mente forsvarer, og lurte på om retten ville vurdere muligheten for fotlenke.

Han mente videre at tiltalte ikke burde fratas retten til å utøve læreryrket for alltid, men at hvis det skulle reageres mot burde det bare gjelde grunnskole og for en begrenset periode.

Det er til syvende og sist retten og dommerne i saken som avgjør straffen som er ventet til uka.

Reagerer De to fornærmedes bistandsadvokat, Liv Krukhoug, reagerer på forsaverens prosedyre.

- Han står fritt til å flytte fra bygda, sier Krukhoug til Dagbladet.

Hun mener verken mannens bosted eller at saken er omtalt i media bør ha noe å si i saken.

- Det er rimelig at han skal ha strafferabatt når han tilstår forholdene og tar det fulle ansvaret, sier hun.