Cyber Ninjas

Hans egne bekrefter valgsmellen

Republikanerne i Arizona hyret inn et selskap kalt Cyber Ninjas for å avdekke omfattende valgfusk i presidentvalget. I stedet fant de at Joe Biden faktisk vant over Donald Trump med 360 flere stemmer enn de offisielle tallene.

TAPTE: USAs forrige president, Donald Trump, tapte forrige presidentvalg i 2020. Fortsatt hevder han uten dokumentasjon at valget ble stjålet fra ham. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton/File Photo
TAPTE: USAs forrige president, Donald Trump, tapte forrige presidentvalg i 2020. Fortsatt hevder han uten dokumentasjon at valget ble stjålet fra ham. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton/File Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Det var definitivt ikke resultatet republikanerne og Trump selv håpet på. Helt siden han gikk på et knusende nederlag i valget i november i fjor har Trump helt uten dokumentasjon hevdet at valget ble stjålet fra ham.

Rapporten fra Cyber Ninjas er en ny stor smell for Trump og andre konspirasjonsteoretikere som fortsetter å hevde at det var omfattende valgfusk i USA i valget i 2020. Den konkluderer igjen med at Biden vant delstaten med klar margin.

VAKSINE-OPPFORDRING: Donald Trumps oppfordring om å ta vaksine ble ikke spesielt godt mottatt, da han snakket på et velgermøte i Alabama i helga. Foto: Marvin Gentry / Reuters / NTB Vis mer

360 stemmer

Cyber Ninjas har gransket valgresultatet i det folkerike fylket Maricopa i Arizona i flere måneder i et av de mest omfattende forsøkene på å få bevist Trumps udokumenterte påstander om omfattende valgfusk. Fredag kom de med rapporten som viser at omtellingen deres for hånd gir ytterligere 99 stemmer til Biden og 261 færre stemmer til Trump enn de offisielle tallene.

Dette er altså tall som kommer fra republikanerne selv.

Sjefen for Cyber Ninjas, Doug Logan, erkjenner at forskjellen mellom deres opptelling og den offisielle opptellingen er «liten», skriver The Guardian.

Ifølge avisa har han tidligere spredd konspirasjonsteorier om valgfusk, og han hevder fortsatt det er avvik i opptellingen. Denne påstanden ble umiddelbart tilbakevist av valgmedarbeidere Maricopa, som faktasjekket presentasjonen hans.

- Fungerte

Lederen for fylkesstyret i Maricopa, Jack Sellers, sier til USA Today at resultatet i rapporten fra viser at den opprinnelige opptellingen valgnatta fungerte som den skulle.

- Tabuleringsutstyret talte stemmesedlene slik var designet til å gjøre, og resultatet reflekterer velgernes ønsker. Det bør være slutten på historien. Alt annet er bare støy, sier Sellers til avisa.

SLAKT: Rudy Giuliani holdt en svært minneverdig tale under en minnemarkering for terrorangrepene på World Trade Center 11. septemeber 2001. Video: Real America's Voice / AP. Vis mer

Biden slo Trump med om lag 45.000 stemmer i Maricopa og fikk 10000 flere stemmer når alle stemmene i Arizona var talt opp. Det ga ham delstatens 11 valgmannsstemmer. Biden er også den presidentkandidaten i amerikansk historie som har fått flest stemmer på landsbasis med over 81 millioner stemmer, ifølge CBS News.

Trump har hele tida hevdet at valget ble stjålet fra ham til tross for at dette er motbevist flere ganger.

Republikanere i Arizona brukte Trumps påstander til å kreve en uavhengig gjennomgang av valgresultatet i Maricopa hvor blant annet byen Phoenix ligger. Dermed hyret de inn selskapet Cyber Ninjas, som på forhånd ikke hadde noen erfaring med å revidere valgresultater.

Støtte fra Trump-allierte

Selv om det var republikanerne i delstaten som hyret selskapet, ble prosjektet finansiert med 5,7 millioner dollar (om lag 49 millioner kroner) av folk utenfor delstaten, blant annet den profilerte konspirasjonsteoretikeren og forretningsmannen Patrick Byrne med 3,2 millioner dollar. Prosjektet fikk også 1 million dollar fra en veldedig stiftelse startet av Trump tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn.

IKKE OVER: Donald Trumps advokat, Rudy Giuliani, sier i et intervju på Fox News at valget ikke er avgjort. Video: Fox News via AP Vis mer

Republikanerne jobber også med liknende gjennomganger i blant annet Wisconsin og Pennsylvania. Torsdag gikk også Trump selv ut og krevde at Texas - en delstat han vant med god margin - burde gjennomføre en gjennomgang i de fire største fylkene. Tre av disse gikk til Biden i valget i fjor.

Trump selv fortsetter å hevde at de har funnet omfattende valgfusk selv om dette ikke er tilfellet.

- Gjennomgangen har avdekket betydelig og unektelig bevis på SVINDEL! Til vi vet hvordan og hvorfor dette skjedde, vil aldri valgene våre være trygge, hevder ekspresidenten i en uttalelse, ifølge New York Times.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer