Anders Behring Breiviks rettssak mot staten

- Hans evne til å utøve ekstrem vold er større enn hos noen annen fange i Norge etter andre verdenskrig

Regjeringsadvokaten avviser Breiviks påstander i sin prosedyre.

PROSEDERER: Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted holder i dag prosedyre i ankesaken der massemorder Anders Behring Breivik har saksøkt staten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PROSEDERER: Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted holder i dag prosedyre i ankesaken der massemorder Anders Behring Breivik har saksøkt staten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKIEN (Dagbladet): Innholdet i soningen til Anders Behring Breivik (37) er langt på vei selvregissert, mener regjeringsadvokat Fredrik Sejersted.

- Han har stort handlingsrom når det gjelder hva han vil fylle soningen med, og dette har han hele tida aktivt brukt. Han har valgt å holde på med skriving, lesing og studier, og å jobbe videre med prosjektet sitt, sier regjeringsadvokaten i sin prosedyre i lagmannsrettssaken der terrorist Anders Behring Breivik (37) har saksøkt staten for å bryte Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) under soningen hans.

I prosedyren trekker Sejersted fram hva ved soningsforholdene til Breivik som er ubestridt og bestridt.

- Med et oppdrag

- Noe er det mer uenighet om, som om han er mentalt sårbar eller ikke. Psykiater Randi Rosenqvist mener han har en diagnose som består av flere avvikende trekk, som kan oppsummeres som en ondartet selvopptatthet, sier Sejersted.

- Det gjør ham lett krenkbar, og enhver krenkelse vil derfor være en fornærmelse for ham. Han har god kontroll over dette, men klager over tortur og sammenlikner sine soningsforhold med hvordan jødene hadde det i Tyskland under krigen, sier regjeringsadvokaten, som fortsetter:

- Spørsmålet er om han er for mentalt sårbar for særlig høy sikkerhet (SHS). Han har tålt det bra så langt, antakelig bedre enn fleste andre. For han er en mann med et oppdrag, og han lever et meningsfull liv. Han studerer hardt, noe som holder ham oppe. Han anser seg kanskje som en ung Adolf Hitler i fengsel, og regner med å komme ut en dag.

- Manipulerer

Et annet moment det er uenighet om i ankesaken, er Breiviks troverdighet, mener regjeringsadvokaten. Han viser til Breiviks egen forklaring for retten i forrige uke, der Breivik sa at han «nå innser at han er blitt farligere og mer radikalisert i løpet av fengselsoppholdet, fordi ingen har korrigert ham».

- Under hans forklaring fikk vi innblikk i den samme mørke manipulerende personen som Breivik er. Grunnen til at han sa at jeg hadde klart å korrigere ham, var for å kunne snu det til sin fordel og få bedre soningsforhold.

- Det er helt ufattelig hvem denne personen er. Man må klype seg i armen over at denne vennlige mannen vi ser i retten, er den samme som først skjøt ungdommer i ryggen og deretter gikk bort til dem og skjøt dem i ansiktet, gang på gang på gang, sier Sejersted.

17 punkter

I prosedyren trekker regjeringsadvokaten også fram 17 punkter ved Breivik og soningsforholdene hans som han mener er ubestridt:

 • Breiviks evne til å utøve ekstrem vold.

- Hans evne til å utøve ekstrem vold er større enn hos noen annen fange i Norge etter andre verdenskrig, sier Sejersted.

 • Breiviks evne til å planlegge ekstrem vold.

- Han planla terrorhandlingene i flere år, ned til hver minste detalj, til to ulike aksjoner. Han lagde en ekstremt komplisert bombe, og han planla skyteterrormassedrap. Hans evne til planlegge ekstrem vold er ubestridelig større enn hos noen noen andre fange etter krigen, sier regjeringsadvokaten.

Cover-historier

 • Breiviks evne til å skjule at han planlegger ekstrem vold.

- Han planla disse terrorhandlingene mens han bodde hjemme hos sin mor, han lot som at han skulle drive gårdsdrift. Han har klart å skjule hvert eneste spor, han har operert med cover-historier og beregnet sannsynlighet. Han planlegger hele tiden. Han skjuler og skjuler og skjuler, og ingen vet hva han planlegger, for ingen kan se det på ham, sier Sejersted, før han tar for seg flere momenter han sier er ubestridt når det gjelder terroristen:

 • Han er pådømt lovens strengeste straff. Fortsatt er det relativt tidlig i soningsforløpet.

 • Han har så langt sonet på lovens strengeste regime (SHS) - lenger enn noen andre - men gradvis betydelige tilpasninger i forholdene.

 • Vedtakene om særlig høy sikkerhet (SHS) er ikke angrepet i denne saken.

 • Tidlig i soningen var det omfattende bruk av håndjern og visitasjoner, men dette er gradvis redusert og er i dag svært beskjedent.

 • Han har så langt ikke hatt samvær med andre innsatte.

 • Han har stor sett oppført seg eksemplarisk.

- Han har vært en en mønsterfange i de fem og et halvt åra han har sonet. Samtidig har han kontinuerlig klaget over soningsforholdene. Han har klaget intenst, gjennom lange brev på vedtak - og i til dels i sterke ordlag, sier Sejersted til dette punktet og utdyper:

- I et brev han sendte høsten 2012, skrev han at «Nå har jeg oppført meg eksemplarisk i 14 måneder, da må dere skjønne at jeg ikke lenger er farlig».

- Da forventer han lettelser, og allerede på dette tidspunktet bruker han ord som «tortur», og sier han blir behandlet verre enn jødene under Nazi-Tyskland, sier regjeringsadvokaten.

Ingen anger

 • Han har ikke angret på sine gjerninger 22. juli 2011.

- Tvert imot har han uttalt helt fram til nå nylig at han er stolt, og da jeg forsøkte presse ham på dette under hans forklaring for retten i forrige uke, kom han med unnvikende svar. Han utviser ingen anger for det han gjorde, sier Sejersted.

 • Hans høyreekstreme prosjekt står fast, med noen justeringer.
- KRENKENDE: Breivik ankom retten og gjorde en høyreekstrem hilsen, i starten av ankesaken i Borgarting lagmannsrett om soningsforholdene til Anders Behring Breivik i Telemark fengsel, Skien avdeling. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Dette prosjektet har han hatt i ti år eller mer, og det er i bunn grunn det samme. Han forlot sin hjemmesnekrede termologi og byttet til nasjonalsosialisme for å nå ut til flere, ettersom det er en ideologi som allerede eksisterer, sier regjeringsadvokaten.

Breivik rister på hodet i retten da Sejersted påstår dette.

- Mannen er like overbevist som før, og arbeider videre med prosjektet sitt, fortsetter regjeringsadvokaten.

 • Han er den vanskeligste og mest ressurskrevende fangen av de nærmere 4000 insatte som til enhver tid sitter i norske fengsler.

- Det har han vært hele tida, sier Sejerstad til punktet.

- Har mer enn andre

 • Han har på mange måter bedre forhold under soningen enn mange andre, for å kompensere for at han ikke har samvær med andre innsatte.
 • Han har hatt god fysisk form gjennom hele soningen så langt.

- Han har trent jevnlig. Og det eneste som er registrert av fysiske plager på 5,5 år, er hodepine. Han mener det er en isolasjonsholdepine. Vi mener det er vanlig hodepine.

 • Han har hatt et omfattende helsetilbud gjennom hele soningen.
 • Han har hatt tilgang til brev, besøk og telefon, men underlagt løpende kontroll.
 • Det har vært jevnlig forvaltningskontroll med regimet, herunder av SHS, brevkontrollen m.m.

I morgen holder Breiviks advokat Øystein Storrvik sin prosedyre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer