Hans hode er verdt 18 mill.

Den usbekiske opposisjonsleder Muhammed Salihs hode er verdt 18 millioner kroner. Han skulle drepes i Tyskland i april. Drapet ble beordret av den eneveldige presidenten Islam Karimov. Men i Oslo, Tasjkent og Moskva la Salih og hans venner planer for å lure Usbekistans sikkerhetstjeneste. Her er den utrolige historien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Presidenten ga drapsordre
  • Muhammed gjemmer seg i Oslo

I 1993 klarte Muhammed Salih, som siden har fått politisk asyl i Norge, å rømme fra fengsel og forfølgelse på de glohete steppene i sentralasiatiske Usbekistan. Salih var den viktigste utfordreren til den tidligere kommunistlederen Islam Karimov ved presidentvalget etter at landet ble selvstendig fra Sovjetunionen i 1991. Han fikk nesten 20 prosent av stemmene.

Fryktet for sitt liv

President Karimov mente forfatteren og poeten Salih var blitt altfor populær, og fengslet ham. Etter at Salih klarte å rømme har han hele tida vært redd for at Karimovs folk ville ta livet hans.

I et intervju i Dagbladet i 1999 sa han:

- Selv i dag frykter jeg at president Islam Karimov skal sende leiemordere etter meg.

Det var akkurat det han gjorde. I november 1999 ble bomullseksportøren Bahram Muminakhunov bedt om å ta med seg noen tsjetsjenske forretningsmenn han kjente, og komme til et møte med innenriksminister Zekin Almatov. Muminakhunov hadde tette kontakter med myndighetene fordi bomull er Usbekistans gull. Og fordi gullkantede kontrakter for bomullshandel bare gis til regimetro folk, møtte han opp på kontoret med tre tsjetsjenske kolleger. Her satt innenriksminister Almatov, sjefen for sikkerhetstjenesten Batir Tursunov, og sjefen for den usbekiske grenen av Interpol, Mahmud Hayitov.

Ordre om å drepe

- Jeg fikk sjokk da jeg skjønte at de tre spurte om vi ville ta livet av Muhammed Salih, og at vi skulle få to millioner dollar for jobben, sier Muminakhunov. Han er nå i Oslo på flukt fra de usbekiske hemmelige tjenester og samarbeidende organisasjoner i det tidligere Sovjetunionen.

Muminakhunov fikk samvittighetskvaler etter møtet med myndighetene. Også de tsjetsjenske forretningsmennene følte stort ubehag ved oppdraget de var blitt presentert for.

Muminakhunov bestemte seg for å ringe Muhammed Salih i Oslo, og advare ham. Salih foreslo at de sammen skulle avsløre president Karimovs regime, og ba Muminakhunov samarbeide med myndighetene.

Slik begynte Muminakhunov sitt dobbeltliv, som har ført ham fra en trygg tilværelse som bomullseksportør på solsiden i Tasjkent til politisk flyktning i Oslo.

Interpol-sjef sparket

Muminakhunov har tatt opp på bånd en samtale der sjefen for usbekisk Interpol Mahmud Hayitov gir ordre om å drepe Salih. BBC melder at Hayitov nå har fått sparken fra sin jobb, etter at nyheten om drapsplanene mot Salih ble kjent i Radio Free Europe fredag og lørdag.

I september i fjor fikk de tsjetsjenske forretningsmennene overlevert 135000 dollar, 1,2 millioner norske kroner i Moskva, som forskudd for å gjøre de praktiske forberedelsene til attentatet mot Salih. Attentatet skulle skje i april-mai i år, i Tyskland, et land Salih reiser mye til for å ha kontakt med andre usbekiske opposisjonelle.

I midten av april gikk Salih under jorda, og Salihs slektninger meldte at han var forsvunnet. BBC sendte ut en melding om at han trolig var drept. Tsjetsjenerne krevde resten av summen for «attentatet», nesten 17 millioner kroner, men Interpol-sjef Hayitov krevde dokumentasjon og at liket av Salih var funnet før pengene kunne utbetales.

- Denne samtalen er også tatt opp på bånd. Dette er selve beviset på hvor langt myndighetene var villige til å gå, sier Muminakhunov.

Selv kom han til Norge 3. mai. Han var redd i Moskva, der både usbekisk etterretning og russiske leiemordere opererer relativt fritt.

Ekstrem islamisme

Muhammed Salih har nå håndfaste bevis på at regimet i Tasjkent vil ta livet av ham. Han frykter både for sitt eget liv, og for hva som nå skjer i sitt hjemland.

- Karimov er en diktator, en eneveldig hersker. Det er mye verre i Usbekistan nå enn det var i Sovjet-tida, sier Salih. Han kritiserer USA og Europa for å gi politiske og økonomisk støtte til Karimov, fordi de er redde for spredning av ekstrem islamisme fra Afghanistan.

- Det som nå skjer i Usbekistan, er livsfarlig. Karimovs undertrykkende diktatur, og mangelen på økonomisk utvikling radikaliserer opposisjonen. Radikal islamisme sprer seg som en brann. Usbekistan kan bli et nytt Afghanistan, sier han.

Situasjonen er farlig. Usbekistan er det viktigste landet i Sentral-Asia med sine 25 millioner innbyggere. I sør, i Fergana-dalen, står militante islamister meget sterkt. Politisk kaos i Usbekistan vil trolig føre til kaos også i de andre sentralasiatiske republikkene. Fattigdom og radikal islamisme vil da være bensin på bålet i et område der Russland, Kina, Iran og Tyrkia har sterke interesser, og der USA også spiller sitt spill.

- En ting er i hvert fall sikkert: President Karimov vil holde på makta så lenge han kan. Han har nå bevist at han ikke har noen skrupler overfor politiske motstandere. Mye taler dessverre for at hans avgang må ende med vold, sier Muhammed Salih.

SAMMEN I OSLO: Muhammed Salih (t.v.) kan takke Bahram Muminakhunov for at attentatplanene mot ham ble avslørt. Nå vet Salih prisen på sitt hode. Den er 18 millioner.