Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hans Jacob (5) reddet ut av flammehavet

Lille Hans Jacob kom fort ut, men andre var ikke like heldige. Fire mennesker kjempet for livet i halvannen time etter at de andre var reddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øyenvitnene utenfor tunnelen fatter ikke hvordan de to 25 år gamle kvinnene og de fem år gamle sønnene deres overlevde.

De fire kom sist inn i tunnelen og forsøkte å snu da de så flammene, men bak lastebilen der brannen startet, ble de stående, fanget i røyken. Menneskene foran lastebilen hadde alle greid å ta seg ut av tunnelen, og da brannmannskapet kom fram, ble det lenge antatt at alle var ute av tunnelen. Men lengst bak satt de fire, i kullosrøyken.

De hadde greid å ta seg ut av bilen, men ble liggende inne i tunnelen i nærmere halvannen time før røykdykkerne greide å frakte dem ut. De var ved bevissthet, men ifølge øyenvitner helt svarte av sot.

I går ble alle skrevet ut fra Haukeland sykehus. Det skal etter forholdene stå bra til med dem.

Bursdagsbarn

Men Hans Jacob Selboskar (5) fra Ski var hurtig ute. Bursdagsbarnet ble reddet ut fra flammene i Selje-stad-tunnelen sammen med sine foreldre. Bilen han satt i, sto utbrent igjen.

- Bilen er av mindre betydning, sier mamma Hilde Haugerud og holder Hans Jacob godt inn til seg på vei ut fra Odda Fylkessjukehus.

- Vi mistet alt, men nå skal vi leie bil og kjøre til Kvamskogen. Hans Jacob skal feire bursdagen sin!

Panikk

Sju biler og et Scania vogntrekk ble stående igjen i Seljestad-tunnelen etter den dramatiske ulykken fredag kveld. Brannen startet da vogntrekket støtte inn i bilen foran seg og utløste en kjedekollisjon.

Samtlige biler tok fyr, alt lys forsvant i tunnelen, verken tunnelviftene eller nødtelefonen virket. Bare skrik hørtes, mens mennesker løp for livet ut av tunnelen, bort fra den svarte røyken, flammene og de rasende steinene.

Fremst i rekken av bilene som kjedekolliderte, var bobilen til 22 år gamle Ruben Hoekstra fra Nederland. Traileren foran dem bremset for motgående vogntog, omtrent 150 meter før åpningen. Det var da kjedekollisjonen inntraff.

- Jeg hørte et smell. Da jeg kikket i speilet, så jeg flammer slå ut fra lastebilen lengre bak. Vi fikk panikk. Folk ropte og skrek i redsel. Det var 150 meter til åpningen, men det visste vi ikke der vi sto, forteller Hoekstra.

- Tilbake i bobilen så jeg traileren foran meg kjøre ut, så jeg hev meg på og kom ut - som siste bil. Ute løp folk med barn på armene. Jeg parkerte utenfor og sprang inn igjen for å hjelpe til, men måtte snart gi opp.

- Jeg hørte bensintanker og hjul eksplodere, nettet i taket smeltet og falt ned. Det var bare å gi opp.

Ut vinduet

Lengre bak i køen satt Trond Eskeland (58) med datteren Helle (24) og samboeren Brit Gule (58).

- Vi var fanget i en felle. Vi hadde én bil bak oss og én på siden. På den andre siden var fjellveggen. Vi satt i mørket, så brannen og hørte eksplosjonene men fikk ikke opp dørene, forteller Eskeland.

- Det beste øyeblikket var da jeg så at Brit greide å komme ut sidevinduet som vi fikk rullet ned. Det verste var like før, da jeg trodde vi ville sitte der innesperret.

Brit får tårer i øynene, og tør ikke tenke på hvordan situasjonen ville vært med elektriske vinduer, eller om en av dem hadde vært noen centimeter tykkere rundt livet.

Politiet i Odda har ennå ikke funnet ut hva årsaken til ulykken kan være, men tror at bremsene på vogntrekket kan ha gått varme i nedstigningen fra Haukelifjell.

Vitner lurte på om det kunne dreie seg om en brennstofflekkasje.

<B>BURSDAGEN REDDET:</B> Hans Jacob Selboskar kunne feire dagen sammen med mamma Hilde Haugerud.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media