Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hans krimroman kan løse 13 år gammelt drap

Kriminalforfatteren og politimann Jørn Lier Horst leder etterforskningen av drapet mot Ronald Ramm (71).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Desember 1995: Ronald Ramm ble funnet drept på bestialsk vis i sitt hjem i Larvik. Drapsmennene var på flukt. Det er de ennå.

- Dette er et av de mest bissarre og brutale drapene i nyere norsk kriminalhistorie, sier etterforskningsleder Jørn Lier Horst til Dagbladet.no.

Lier Horst har etterforsket drapet på den 71 år gamle mannen i en årrekke. Ikke bare som politimann, men også som kriminalforfatter. Nesten ti år etter drapet ga han ut boka «Nøkkelvitnet», som er basert på Ronald Ramm-saken.

Politiet tror mordet var hevn

- Etterforskningen kommer som et resultat av boken. Jeg fikk inn et tips i fjor høst, sier Horst.

I dag kan Dagbladet.no fortelle den oppsiktsvekkende historien om hvordan en krimbok kan være det som oppklarer en av norgeshistoriens mest kjente kriminalgåter.

VG skriver i dag at drapsetterforskningen har tatt en ny vending. Hevn kan være motivet for handlingen, ifølge avisa.

- Det er personlighetstrekk ved drapsofferet som tyder på at hevn kan være grunnen til drapet, sier Horst, uten å ville utdype det mer.  

BLODSPOR: Pilene viser hvor politiet fant blodspor i gangen hjemme hos Ronald Ramm der han ble funnet drept. Pil 1 er i gangen og pil 2 peker inn i soverommet hans. Foto: POLITIET
BLODSPOR: Pilene viser hvor politiet fant blodspor i gangen hjemme hos Ronald Ramm der han ble funnet drept. Pil 1 er i gangen og pil 2 peker inn i soverommet hans. Foto: POLITIET Vis mer

- Forandret livet mitt

Livet til Horst ble forandret 8. desember 1995. Det var Horst sin første dag som politimann i Larvik. Hans første oppdrag ble å dra til et hus i Rødberg mellom Larvik og Stavern.

«Huset bar preg av at det hadde foregått en kamp fra rom til rom før Ramm endte opp i entreen. Dødsårsaken var en kombinasjon av utmattelse, blodtap og kulde. Like var ille tilredt. Ramm var blitt utsatt for brutal og massiv vold. Samtidig viste åstedsundersøkelsene at den eller de som drepte Ramm ikke brøt seg inn. Alle vinduer, dører og låser var uskadd. Det betyr at Ronald Ramm selv åpnet for drapsmannen.»

Selv om Horst selv ikke etterforsket drapet tilbake i 1995, fikk han aldri det brutale drapet ut av hodet.

- Livet mitt ble forandret den dagen, sier Horst i dag. På bokas vaskeseddel kan man lese:

«Det er hetebølge og turisttrengsel i sommeridyllen Stavern. Førstebetjent William Wisting skal akkurat påbegynne sin sjeldne og tiltrengte ferie, da telefonen ringer. De har funnet liket av en eldre mann. Preben Pramm har ligget død en uke, han er naken, bundet og har vært utsatt for rystende tortur. (...) Hva er Preben Pramms hemmelighet? Hva er det han har dødd for? Wisting vet han vil møte menneskenaturen på sitt verste, men kjenner likevel den forventningsfulle kriblingen ved å stå overfor en ny stor sak.»

Leder etterforskningen

I dag leder han etterforskningen sammen med Nils Arne Mehammer fra Kripos. Politiinspektør Magnar Pedersen er påtaleansvarlig i saken.

image: Hans krimroman kan løse 13 år gammelt drap

- Fokuset da det skjedde i 1995, slik jeg har skjønt det, var at drapet dreide seg om et grovt innbrudd eller ran som hadde gått skeis, men nå er det opplysninger som kan tyde på at dette dreier seg om et hevndrap, sier politiinspektør Magnar Pedersen i Vestfold politidistrikt til Dagbladet.no.

Teamet hadde en gjennomgang i sommer der de gikk gjennom nye og gamle tips.

- Det viser seg at drapet kan ha et mer personlig motiv enn hva vi trodde tidligere, sier Pedersen.

Har DNA-spor

Han ønsker ikke å si hva som kan være motivet for den bestialske handlingen. Nå håper politiet at personer som vet noe om drapet vil kontakte politiet.

- Det er åpenbart noen som vet noe. Det kan være lettere å snakke om det til politiet nå enn det var for 12 år siden, sier Pedersen, som søker tips i saken.

Politiet har en rekke DNA-spor fra åstedet.

- Disse er foreløpig uidentifisert. Alle sporene kan tyde på at flere har deltatt på drapet, sier han.

Ble seksuelt misbrukt

VG skriver i dag at det gikk rykter om at Ramm hadde store verdier i hjemmet sitt. Det er ifølge avisa flere forhold i hjemmet som ikke stemmer med rovdrap:

* Ramm ble seksuelt misbrukt. Det bel funnet sædceller, som det er tatt DNA-spor av, på offeret.

* Det ble funnet en lommebok med over 7000 kroner i, gjemt i stuen. I kjellerboden sto det en urørt safe med 120.000 kroner i.

* I kjellertrappa lå katta til Ramm buksprettet og slaktet.

- Mitt store håp er at gjerningsmannen en dag skal bestemme seg for å tilstå, sånn som i Apenes-drapet. Men sannsynligheten er nok liten, de fleste velger vel heller å leve med belastningen i å bære på skylden alene, enn å ta belastningen ved å stå fram, sier Horst til Dagbladet.no.

ROT: Skuffer var dratt ut og stua rotet til i let etter verdier i Ronald Ramms hjem.
RAMPONERT: Kjøkkenet til Ronald Ramm var endtevendt etter drapet.
LEDER ETTERFORSKNING: Krimforfatter og politimann Jørn Lier Horst leder etterforskningen i Ronald Ramm-saken.
DREPT: Ronald Ramm ble funnet drept i sitt hjem i Stavern 8. desember 1995. Drapet er ennå ikke løst.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media