DØD: Hans Kristian Amundsen, pressemann og politiker, døde søndag. Han ble 58 år gammel. Her fra Arbeiderpartiets valgvake i 2017. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
DØD: Hans Kristian Amundsen, pressemann og politiker, døde søndag. Han ble 58 år gammel. Her fra Arbeiderpartiets valgvake i 2017. Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer

Hans Kristian Amundsen (58) er død

Journalisten, Ap-politikeren og Jens Stoltenbergs tidligere statssekretær Hans Kristian Amundsen (58) ble funnet død etter en joggetur søndag.

- Han har vært på en joggetur og noe har skjedd underveis. Alt tyder på et uventet sykdomsbilde, sier operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen til Dagbladet.

Arbeiderparti-politikeren og pressemannen Hans Kristian Amundsen er død i Skoganvarre i Porsanger.

Amundsen ble 58 år gammel.

Han ble funnet død søndag kveld etter å ha blitt meldt savnet på formiddagen. Amundsen dro ut på joggetur, men kom aldri tilbake.

Det var kona og NRK-journalist Karen Marie Berg som delte nyheten på Facebook:

Etter at lokalsamfunnet i Porsanger strømmet til for å bistå nødetatene i letekasjonen, ble han funnet død rundt klokka 21.20 søndag kveld.

STATSSEKRETÆR: Daværende statsminister Jens Stoltenberg i samtale med Hans Kristian Amundsen under valgnatta 2011. Han var da statssekretær for Stoltenberg. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
STATSSEKRETÆR: Daværende statsminister Jens Stoltenberg i samtale med Hans Kristian Amundsen under valgnatta 2011. Han var da statssekretær for Stoltenberg. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Politiet: - Funnet søndag kveld

Amundsen trakk seg som sekretariatsleder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe i januar i år etter konflikt internt i partiet.

«Litt etter klokken 21.00 ble den savnede funnet omkommet ved en skogsvei av frivillig letemannskap. Det er ingenting som tilsier at noe kriminelt har skjedd eller at han skal ha vært utsatt for en ulykke. Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent», skriver politiet i Finnmark i en pressemelding mandag formiddag.

Pressemann og politiker

I norsk politisk offentlighet var Amundsen et kjent navn. Gjennom flere tiår jobbet han som journalist i blant annet Dagbladet, Finnmark Dagblad og Arbeiderbladet.

Han hadde også en rekke lederstillinger i norsk presse. Blant annet var han nyhetsredaktør i Dagbladet, konserndirektør i A-pressen og sjefredaktør og direktør i Nordlys.

Live-published photos and videos via Shootitlive

I 2011 gikk han over i politikken.

Først ble Amundsen utnevnt som statssekretær i Fiskeri- og kystdepartmentet i januar 2011. I mai samme år gikk han over til Statsministerens kontor (SMK), der han hadde ansvaret for pressesaker.

Da terroren rammet Norge 22. juli 2011, samlet Amundsens ord et helt folk i sorgen.

Hyllet for talene

I utenlandske medier ble talen daværende statsminister Jens Stoltenberg holdt halv elleve den kvelden, hyllet for viljen til forsoning.

Utkastet skrev Amundsen på flyet fra Evenes til Oslo.

- Vårt svar måtte være at angriperen ikke skulle lykkes i å ødelegge de verdiene vi bygger livene våre på. Vi skulle ikke svare med vold, men med mer av det som er oss, sa Amundsen til Dagbladet Magasinet i februar.

Han var statssekretær ved SMK fram til Stoltenbergs andre regjering gikk av høsten 2013.

Fra SMK gikk Amundsen deretter videre til Stortinget, og jobben som sekretariatsleder for Arbeiderpartiet.

I januar i år gikk han av etter en opprivende strid med blant andre partisekretær Kjersti Stenseng. Avgangen kom i kjølvannet av et skuffende valgresultat for Arbeiderpartiet, og bråket rundt varslersakene i partiet.

Yngst av fem

Hans Kristian Amundsen vokste opp i den lille bygda Skoganvarre mellom Lakselv og Karasjok, som den yngste av fem søsken. Moren vasket, og faren var ved­likeholdsarbeider ved garnisonen i Porsanger.

I Dagbladet Magasinet-intervjuet fra februar snakket han varmt om sine foreldre.

- Far var stolt og sta, i telefonkatalogen insisterte han på at han skulle tituleres: Sivert Amundsen, arbeider.

Sønnen omtalte foreldrene med stor respekt for det de skapte med et vanskelig utgangspunkt.

- Begge var samer og kunne ikke et ord norsk da de begynte på skolen. Min mor, Gunhild, fikk bare to års skole­gang før krigen kom. Hun var i realiteten ikke i stand til å skrive, sa Amundsen, og la til:

- Så klarte de to å skrape sammen til et livsopphold. De opplevde gleden over små framskritt som gjorde hverdagen lettere, som badekar og do inne.

Siste hilsen fra Jens og Jonas

Det var gjennom moren og faren at Amundsen ble Ap-mann. De var trofaste Arbeiderparti-folk hele livet.

- Det ga dem trygghet. Det samme gjorde troen. For mine foreldre var det Gud og Gerhardsen. Det er min arv. For meg er det helt utenkelig, ja umulig, å stemme på et annet parti.

Nato-sjef Jens Stoltenberg omtaler Amundsen som et «helstøpt» politisk menneske og sosialdemokrat, med en enestående evne til å formulere viktige budskap.

Også Jonas Gahr Støre uttrykker i dag stor sorg over Amundsens bortgang.