Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hans Kristian Amundsen sier opp som leder av Ap's sekretariat på Stortinget

Flere i partiet har krevd Amundsens avgang.

SIER OPP: Sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen slutter i jobben og sier han gjør det for å bidra til at partiet kan legge strid bak seg. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SIER OPP: Sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen slutter i jobben og sier han gjør det for å bidra til at partiet kan legge strid bak seg. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiets mektige sekretariatsleder på Stortinget, Hans Kristian Amundsen (58), sier opp jobben. Han fratrer i morgen.

- Jeg vil bidra til at vi som parti finner sammen igjen etter altfor mye oppmerksomhet rundt det som splitter, sier Amundsen til Dagbladet.

- Fastlåst situasjon

Eks-sekretariatslederen har i ettermiddag postet et lengre innlegg på Nordnorsk Debatt, der han redegjør for avgangen.

KONFLIKT MED STENSENG: Amundsen oppgir konflikt med partisekretær Kjersti Stenseng som hovedårsaken til avgangen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
KONFLIKT MED STENSENG: Amundsen oppgir konflikt med partisekretær Kjersti Stenseng som hovedårsaken til avgangen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

«Jeg slutter i Arbeiderpartiet for å løse opp i en fastlåst situasjon mellom partisekretær Kjersti Stenseng og meg (...) Det er ikke mulig å se for seg at vi kommer ordentlig videre hvis partisekretæren og jeg ikke kan være på de samme møtene», skriver 58-åringen.

- Hva skal du gjøre nå?

- Nå skal jeg skrive, tenke og snakke - det gleder jeg meg skikkelig til, sier den forhenværende pressemannen, som blant annet har vært sjefredaktør i Nordlys.

- Et comeback i pressen, kanskje?

- He-he, nei. Men jeg skal bruke pennen og stemmen, sier Amundsen - som for øvrig henviser til sitt debattinnlegg for utdyping av årsaken til at han slutter.

Dagbladet har vært i kontakt med partisekretær Stenseng. Hun ønsker ikke å kommentere Amundsens avgang.

Sterk misnøye

Dagbladet er kjent med at det har vært sterk misnøye mot Amundsen i deler av stortingsgruppa. Krefter i partiet har jobbet for å fjerne ham innen det ekstraordinære landsstyremøtet i morgen.

- Dette var avgjørende for å komme oss videre og starte en prosess med opprydding internt i partiet. Vi skal ha et konstruktivt og godt arbeidsmiljø på Stortinget, og da var det riktig at Amundsen forsvinner, sier en Ap-politiker på Stortinget til Dagbladet.

«Vi skal ha et konstruktivt og godt arbeidsmiljø på Stortinget, og da var det riktig at Amundsen forsvinner.» Ap-politiker på Stortinget

Politikeren sier det har vært bekymring for at dersom ikke Amundsen forsvant, ville ansatte i partiet gjøre det. Fredag fortalte Dagbladet at to ansatte i Ap's stortingsgruppe sluttet i jobbene sine.

Kraftig kritisert

Under sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet 2. januar skal flere av sentralstyrets medlemmer ha kommet med sterk kritikk av Amundsen.

- Vi var mange på møtet som mener at Amundsen må gå. Det var en massiv kritikk mot ham. Mange uttrykte manglende tillit, sa en kilde som var til stede på møtet, til Dagbladet den gang.

Partisekretær Kjersti Stenseng skal ha startet kritikken og uttrykt manglende tillit til sekretariatslederen. Bakgrunnen er angivelig konfliktskapende og dårlig ledelse, at sensitive dokumenter han har hatt ansvaret for har lekket til mediene, at han ikke har klart å skape ro blant de ansatte i gruppa, og kritikkverdig opptreden i valgkampen.

JENS' HØYRE HÅND: Som statssekretær ved Statsministerens kontor i 2011-13 var Amundsen Jens Stoltenbergs høyre hånd. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
JENS' HØYRE HÅND: Som statssekretær ved Statsministerens kontor i 2011-13 var Amundsen Jens Stoltenbergs høyre hånd. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Flere skal ha stilt seg bak kritikken, blant andre AUF-leder Mani Hussaini, Anniken Huitfeldt, Hans Christian Gabrielsen, Mette Nord og Jørn Eggum, ifølge Dagbladets kilder. Det betyr at Ap-leder og parlamentarisk leder Jonas Gahr Støre, Amundsens sjef, er blitt kjent med den massive kritikken.

Mistenkte maktkamp

Etter valgnederlaget og ikke minst etter at Giske-saken eksploderte, har det nærmest systematisk og daglig lekket fra Ap's indre liv. Amundsen er en av Ap-leder Jonas Gahr Støres nærmeste rådgivere, men også sjefen for partiets rådgivere i Stortinget. Derfor mener flere i sentralstyret og stortingsgruppa at Amundsen må ta ansvar.

Flere Ap-politikere Dagbladet har snakket med, mistenker at Amundsen er involvert i en maktkamp som har oppstått i kjølvannet av varslingene mot Giske, og sier han kjører et sololøp som skader partiet.

Irritasjonen over sekretariatslederen skal ha startet allerede i valgkampen, da han tok kontroversielle grep som å troppe opp på NRK med advokat og å kalle inn redaktøren for Faktisk.no «på teppet».

Han har nektet for å ha lekket til pressen, og sa til Dagbladet tidligere denne måneden at han «overhodet ikke er involvert i noen maktkamp i Arbeiderpartiet».

- Legge strid bak seg

Rådgiver Snorre Wikstrøm er konstituert som leder av sekretariatet.

- Jeg er takknemlig for å ha fått jobbe med sentrale spørsmål i Arbeiderpartiet siden 2011, først i regjering og de siste fire årene på Stortinget. Nå slutter jeg for å bidra til at partiet kan legge strid bak seg og samles om de viktige politiske oppgavene som venter, sier Amundsen i en pressemelding.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!