Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeidslivskriminalitet:

Hans Olav Syversen (KrF) kritisk til regelverket i a-krimsentrene:
- Berlinmurer mellom etatene

Hans Olav Syversen (KrF) går hardt ut mot den lange behandlingstiden av taushetsbestemmelsene i
a-krimsentrene.

KRITISK: Hans Olav Syversen er sterkt kritisk til hvor lang tid det tar å myke opp taushetsbestemmelsene mellom etatene i a-krimsentrene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KRITISK: Hans Olav Syversen er sterkt kritisk til hvor lang tid det tar å myke opp taushetsbestemmelsene mellom etatene i a-krimsentrene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kan ikke fatte at man skal bruke fem år på å endre de mest åpenbare stengslene som bare er til gagn for de som driver svart, sier lederen av Stortingets finanskomité Hans Olav Syversen (KrF).

I forrige uke gikk NHO ut i Dagbladet og kritiserte taushetsbestemmelsene innad i a-krimsentrene. Hver enkelt etat i a-krimsentrene har sine egne etatsspesifikke taushetsbestemmelser, noe som hindrer at etatene kan dele informasjon med hverandre når de skal samarbeide.

NHO mente at dette forhindrer effektivt samarbeid mellom etatene, noe Øivind Strømme, regiondirektør i Skatteetaten, innrømte at stemmer.

- Det er i noen tilfeller avdekket at regelverket er til hinder for effektiv utveksling av informasjon mellom etatene, til næringslivet og til andre private aktører og forbrukere, sa Strømme i forrige uke.

- Mangler gjennomføringskraft

Nå slenger altså Hans Olav Syversen seg på kritikken fra NHO, og sendte i forrige uke inn stortingsspørsmål til finansminister Siv Jensen (Frp), hvor han etterspurte en behandling av temaet i Stortinget.

- Stortinget har gitt en klar bestilling om å gjennomgå disse bestemmelsene slik at arbeidet mot den svarte økonomien kan bli mer effektivt. Når vil Stortinget få en slik sak?, stod det i spørsmålet fra Syversen til finansministeren.

Svaret fra finansministeren kom mandag, og inneholdt ingen lovnader om raskere behandling av saken.

- Taushetsplikten er viktig for tillitsforholdet mellom borgerne og myndighetene. Borgerne må kunne stole på at opplysninger om dem behandles på en forsvarlig måte og ikke gjøres kjent for uvedkommende. Unntak fra taushetsplikten må derfor vurderes nøye, sier Jensen.

I svaret trekker hun også fram at Stortinget har bedt Regjeringen utrede forslag som kan gi Skatteetaten bedre mulighet til å dele informasjon med andre offentlige etater.

Syversen hadde forventet mer fra finansministeren.

- Jeg hadde forventet og ønsket meg en mer offensiv finansminister. Dette har vært velkjent lenge og en rask avklaring er nødvendig for å få bukt med til dels råtne bransjer. Det mangler litt på gjennomføringskraften her, sier Syversen.

STILTE SPØRSMÅL: Hans Olav Syversen (KrF) er kritisk til at en oppmykning av taushetsbestemmelsene i a-krimsentrene skal ta så lang tid, og har stilt stortingsspørsmål til finansminister Siv Jensen (Frp) i håp om å få fortgang i behandlingen. Her fra Høyres landsmøte i 2016. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
STILTE SPØRSMÅL: Hans Olav Syversen (KrF) er kritisk til at en oppmykning av taushetsbestemmelsene i a-krimsentrene skal ta så lang tid, og har stilt stortingsspørsmål til finansminister Siv Jensen (Frp) i håp om å få fortgang i behandlingen. Her fra Høyres landsmøte i 2016. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Berlinmurer mellom etatene

- Utviklingen tilsier at dette haster, og erfaringene fra a-krimsentrene underbygger at vi har noen Berlinmurer mellom etatene når det er snakk om informasjonsutveksling. Her er lovverket på etterskudd, sier Syversen.

I regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet har et forvaltningslovutvalg blitt bedt om «å vurdere forvaltningslovens regler om taushetsplikt opp mot etatenes behov for informasjon fra andre myndigheter for å bekjempe kriminalitet».

Utvalget skal avgi sin innstilling i november 2018. Syversen stiller seg uforstående til at behandlingen kan ta så lang tid.

- Dette har tatt over fire år, og når utvalget kommer med sin innstilling må det ut på høring, og plutselig er vi over i 2019. Jeg skjønner ikke at dette må ta så lang tid når man vet at dette er noe som har blitt et hinder i manges arbeid, sier Syversen.

- Spenner bein på hverandre

Kari Henriksen (Ap), medlem av justiskomiteen på Stortinget, mener at situasjonen slik den er i dag er uakseptabel.

KRITISK: Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og medlem av Stortingets justiskomité, Kari Henriksen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KRITISK: Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og medlem av Stortingets justiskomité, Kari Henriksen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Når etatene har hver sine taushetsbestemmelser, tolker bestemmelser forskjellig, og utvikler ulik praksis, kan resultatet bli at de ender opp med å spenne bein på hverandre i arbeidet mot arbeidslivskriminalitet, sier hun.

- Regjeringen bør få opp farten og rydde opp i bestemmelsene om taushetsplikt slik at regelverket tydeliggjøres. Vi kan ikke ha en situasjon hvor regelverket er en hemsko for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.

Vil endre sosialtjenesteloven

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) mener at det blir feil å kun fokusere på taushetsbestemmelsene.

- Taushetsbestemmelsene er en del av det større bildet. Regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet inneholder 25 ulike tiltak, og alle disse er viktige for å bekjempe arbeidslivskriminalitet, sier statsråden.

Hauglie sier at de både har et langsiktig og et kortsiktig løp når det gjelder en oppmykning av taushetsbestemmelsene i a-krimsentrene.

- Det langsiktige løpet er at det er nedsatt et lovutvalg som skal se på forvaltningsloven, og de skal jobbe fram mot november 2018. I tillegg har etatene kommet med en del innspill på hva som kan endres på mer kortsiktig basis. Der vet jeg at flere departementer jobber med å følge opp de konkrete forslagene, sier hun.

På kortsiktig basis sier Hauglie selv at hun vurderer å endre på taushetsbestemmelsene i sosialtjenesteloven, slik at den kommunale delen av NAV skal kunne utveksle mer informasjon med justismyndighetene.

Overfortolker

NHO påpekte i forrige uke at a-krimetatene tidvis overfortolker taushetsbestemmelsene, og strekker de lenger enn det er grunnlag for. Etatene selv har også innrømt dette, ifølge Hauglie.

VIL ENDRE SOSIALTJENESTELOVEN: Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) vurderer å endre sosialtjenesteloven for at det kommunale NAV skal kunne dele mer informasjon med justismyndighetene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL ENDRE SOSIALTJENESTELOVEN: Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) vurderer å endre sosialtjenesteloven for at det kommunale NAV skal kunne dele mer informasjon med justismyndighetene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Når de er usikre på hvordan de skal tolke regelverket, tolker de det ofte mer innskrenkende enn det kanskje er grunnlag for, sier Hauglie.

- Hvorfor overfortolker etatene egne taushetsbestemmelser?

- Det er ikke godt å si. Det kan hende de gjør det fordi de er redde for å gjøre feil, så tolker de det innskrenkende. Derfor har vi laget en egen veileder som skal hjelpe dem til å bli flinkere til å utnytte det handlingsrommet de faktisk har. Man har ofte mer handlingsrom enn man tror, og jeg oppfordrer etatene til å bruke det handlingsrommet man faktisk har, sier Hauglie.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media