Hans-Ove har blitt rik på reker

I fjor omsatte Stella Polaris for 399,9 millioner kroner.

BIG BUSINESS: Stella Polars håver inn millioner av kroner på reker. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BIG BUSINESS: Stella Polars håver inn millioner av kroner på reker. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

(Finansavisen): Produksjonskutt rundt Grønland og Canada har økt prisen på reker. Følgelig har Stella Polaris tjent 38,5 millioner kroner over fem år.

- 2018 var et tøft år for rekenæringen, men vi er rimelig fornøyd med resultatet når man ser på tingenes tilstand, sier Hans-Ove Semmingsen, styreleder i Stella Polaris, til Finansavisen.

Utfordrende marked

På midten av 80-tallet sto rekenæringen for rundt 10 prosent av eksportverdien av norsk sjømat. Siden har andelen falt, og av 60 fabrikker med rekeproduksjon langs kysten av Troms og Finnmark gjenstår det i dag kun tre. Blant dem lever imidlertid Stella Polaris i beste velgående i en bygd 70 grader nord.

I 2007 begynte Stella Polaris å se på mulighetene for å utnytte mer av rekene fordi 60 prosent av råvaren kastes når de renses, hvorav 20 prosentpoeng forsvinner som prosessvann og 40 prosentpoeng er skall. Siden den gang har selskapet utvunnet et peptid fra rekeskallet som har vist seg å ha positiv innvirkning på blodtrykket.

Gode tilbakemeldinger

- Vi har fått produktet godkjent i Norge, EU, USA og Canada, men fokuserer på Canada fordi de godkjente produktet først og vi har mottatt gode tilbakemeldinger fra brukere, sier Semmingsen til Finansavisen.

Han understreker at det tar tid å jobbe seg inn i markedet og at det er høye kostnader knyttet til satsingen, men er uansett optimistisk til årene som kommer.

I 2018 omsatte Stella Polaris for 399,9 millioner kroner, fikk et driftsresultat på 20,4 millioner kroner og et nettoresultat på 9,5 millioner kroner.

Andre økonominyheter:
- Investorer skyr nå aksjene som pesten
Sissener lastet opp med «billige» aksjer da markedet reagerte «feil»