Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hans Rosling 1948 - 2017

Hans Rosling er død

Hadde kreft. 

68 ÅR GAMMEL: Rosling døde av kreft tirsdag morgen. Foto: NTB Scanpix
68 ÅR GAMMEL: Rosling døde av kreft tirsdag morgen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske legen og professoren Hans Rosling er død, 68 år gammel.

Han døde tirsdag morgen av kreft, ifølge den svenske avisa Expressen, som siterer stiftelsen Gapminder.

Hedret for brutal ærlighet

- Vi er veldig lei for å måtte fortelle at professor Hans Rosling gikk bort i morges, skriver stiftelsen.

Rosling ble diagnostisert med bukspyttkjertelkreft for ett år siden, ifølge Expressen. Også i 30-åra hadde han kreft, den gangen i tarmen, men ble frisk.

- Vi ber om å få sørge i fred i denne sørgelige tid, skriver hans sønn Ola og kone Anna Rosling Rönnlund på nettsidene til stiftelsen de startet sammen med Rosling selv, i 2007.

I september 2015 skrev Dagbladet om Roslings tale om flyktningkrisa, som ble tatt imot med stående applaus og full jubel (se video lenger ned i saken). Rosling ble hedret for sin brutale ærlighet.

Global helse

Rosling var professor i internasjonal helse ved Karolinska institutet i Sverige, før han gikk av med pensjon.

Han forsket blant annet på sammenhengen mellom økonomi og helse rundt om i verden, skriver NTB og fortsetter:

Han var en av initiativtaker til Leger Uten Grensers avdeling i Sverige og en av grunnleggerne av stiftelsen Gapminder. Han ble også internasjonalt kjent for sine foredrag, ifølge SVT.

HYLLES: Professor Hans Rosling ble hyllet etter talen han holdt under innsamlingsaksjonen «Hela Sverige skramlar» om flyktningkrisen. Video: SVT Vis mer Vis mer
BILLIGERE: Å fly er faktisk billigere enn å betale menneskesmuglere for å sitte på med dårlige båter. Hans Rosling forklarer hvorfor. Free content from Gapminder.org Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling