MENINGSFELLER, MENER ROTMO: Hans Rotmo (til venstre) nevner statsviter og tidligere statssekretær i UD Janne Haaland Matlary og Klassekampen-journalist og politiker Mímir Kristjánsson blant de som «har uttalt seg på samme vis». Stemmer ikke, sier de. Foto: Ole Morten Melgård / Henning Lillegård / Jørn H. Moen / Dagbladet
MENINGSFELLER, MENER ROTMO: Hans Rotmo (til venstre) nevner statsviter og tidligere statssekretær i UD Janne Haaland Matlary og Klassekampen-journalist og politiker Mímir Kristjánsson blant de som «har uttalt seg på samme vis». Stemmer ikke, sier de. Foto: Ole Morten Melgård / Henning Lillegård / Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

Hans Rotmo beskylder Matlary for å dele hans meninger om muslimer: - Det er ganske frekt, jeg aner ikke hvem han er

Forstår ikke hvorfor de står på lista hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne helga gikk musiker, forfatter og låtskriver Hans Rotmo (67) hardt ut mot muslimer, blant annet ved å kalle muslimer «en miljøforurensing i Europa» i et intervju med Trønder-Avisa lørdag.

Med seg i dragsuget, dro han den svenske eks-politikeren Mona Sahlin, professor i statsvitenskap og tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet Janne Haaland Matlary, Klassekampen-journalist og politiker Mímir Kristjánsson, og forfatter, musiker og politiker Hallgrim Berg.

Rotmo beskriver dem alle som meningsfeller.

- Alle disse har uttalt seg på samme vis. Det er et bredt politisk spekter, sa han i et forsøk på å illustrere at han ikke er alene om å mene at muslimer «forurenser på samme vis som nordmenn gjorde da vi innvandret USA og stjal Indianer-land».

- Ren skitprat Politisk journalist i Klassekampen, Mímir Kristjánsson, finner seg ikke i å bli satt på Rotmos liste.

- Jeg fikk sjokk da jeg så at jeg var nevnt. Jeg er ikke enig med hverken dem eller ham. Han er alene i å mene slikt. Det er rasistisk og menneskefiendtlig, sier han til Dagbladet.

På 70-tallet var Rotmo en av frontfigurene på norsk venstereside, som Kristjánsson også representerer. Men at han skulle bli nevnt i en slik setting, så ikke Kristiansen for seg.

- Han kommer ikke med legitim kritikk om innvandring, han diskuterer ikke integreringspolitikk eller for eksempel hva innvandring koster staten eller hvor mange vi har mulighet til å ta inn i landet. Dette er ren skitprat om andre folk.

Likevel er dette langt ifra Rotmos første utspill om innvandrere. I ei låt synger Rotmo, som er frontfigur og låtskriver for Vømmøl Spellmannslag, for eksempel at «innvandrere lukter hasj og løk», og at «asylsøkere kryr som lopper og lus».

Også Janne Haaland Matlary, som blant annet var sentral i Bondevik-regjeringa, er svært overrasket over å bli innblandet i Rotmos utspill.

- Tatt navnet ut av lufta - Det er ganske frekt, jeg aner ikke hvem fyren er, annet at jeg har hørt at han er en ytterliggående muslimkritiker. Han må ha tatt navnet mitt ut av lufta. Kanskje han prøver å legitimere seg selv ved å trekke inn kjente navn, sier hun.

- Det er helt absurd, jeg tar selvsagt fullstendig avstand fra slike meninger. Jeg har aldri uttalt meg om muslimer eller islam i offentlig debatt, heller, sier Matlary, som nå er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: Kjære Hans Rotmo. Jeg er en norsk muslim. Jeg er loppa du snakker om, jeg er lusa.

Klassekampen-journalist Mímir Kristjánsson sier han kanskje kunne vært enig i Rotmos meninger fra 70-tallet, da han var en del av den kulturelle venstresida, men sier det er leit at Rotmo nå kritiserer muslimer.

- Det er forferdelig synd at en person som så mange nordmenn er så glade i sangene til, har klart å rote seg inn i dette, sier Kristjánsson.

- Det verste som kan skje - Når han sier at mange mener som ham, så tar han feil. Det er ingenting som er mer norsk for meg enn å være åpen mot alle. Om det er noen som forurenser debatten, så er det Hans Rotmo. Det er bare Blå blå vind, for å sitere Vømmøl (en sang av Rotmos band, red.journ.).

NEVNT I LISTE: Vømmøl-musiker Hans Rotmo (til venstre) nevner politisk journalist i Klassekampen, Mimir Kristjansson, som en av hans meningsfeller. - Jeg er sjokkert, sier Kristjansson. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
NEVNT I LISTE: Vømmøl-musiker Hans Rotmo (til venstre) nevner politisk journalist i Klassekampen, Mimir Kristjansson, som en av hans meningsfeller. - Jeg er sjokkert, sier Kristjansson. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Forfatter, musiker og politiker Hallgrim Berg skriver i en epost til Dagbladet at han aldri utaller seg om muslimer som gruppe.

- Derimot er det fint at fleire tek til å skjønne kva den raske framveksten av islam, islamisme og medfølgjande islamifisering vil ha og seia også i Europa.

- Eg har hittil skrivi to bøker om denne illevarslande trusselen mot demokrati, Vestens kultur og vår livsform. Det er bra at Hans Rotmo engasjerer seg. Det verste som kan skje er at media og folkevalde held fram med ein politikk utan analyse, men skuver problema under teppet og håpar på det beste, mener han.

- Samme tabben som andre Klassekampens Mímir Kristjánsson mener Rotmo ikke kan tas som en seriøs debattant.

- Han gjør samme tabben som mange andre, han klarer ikke å skille mellom det som er vanlig innvandringsdebatt og det å snakke og slenge dritt om mennesker fra andre land. Han forstår tydeligvis ikke forskjellen.

Da Rotmo utdypet intervuet i  Trønder-avisa overfor Dagbladet, sa han at islam og vesten ikke går sammen.

- Asylindustrien er i ferd med å bli landssvikere. (...) Den er blitt svær, denne flyktningindustrien. Å sitte her i nord med medlidenhetskultur og snillisme er ikke holdbart i lengden.

Det har søndag kveld ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med Mona Sahlin.

NEVNT: Hallgrim Berg sier han ikke omtaler muslimer som en gruppe, samtidig som han sier det er viktig å skjønne hva framveksten av islam har å si for Europa. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
NEVNT: Hallgrim Berg sier han ikke omtaler muslimer som en gruppe, samtidig som han sier det er viktig å skjønne hva framveksten av islam har å si for Europa. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer