Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hans siste ord fyrer opp giftsprøytedebatten: «Det føles som syre. Kroppen min er i brann»

Charles Warner ble henrettet i Oklahoma torsdag.

FIKK GIFTSPRØYTA: Dødsdømte Charles Frederick Warner ble natt til fredag, norsk tid, henrettet i Oklahoma for voldtekt og drap begått i 1997. Foto: NTB Scanpix
FIKK GIFTSPRØYTA: Dødsdømte Charles Frederick Warner ble natt til fredag, norsk tid, henrettet i Oklahoma for voldtekt og drap begått i 1997. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dødsdømte Charles Frederick Warner ble natt til fredag, norsk tid, henrettet i Oklahoma.

Nå har den pågående giftsprøytedebatten i delstaten fått ny næring, etter at Warners aller siste ord under henrettelsen er blitt kjent.

Allerede før de dødelige stoffene ble injisert, klagde Warner på plagsomme symptomer, skriver nyhetsbyrået AP.

- Føles som syre - Det føles som syre, uttalte Charles Warner reimet fast til båra. På det tidspunktet han bare hadde fått injisert saltvannsoppløsning.

Etter å ha fått et beroligende middel, uttalte han:

- Kroppen min er i brann.

Liggende på båra klaget Warner også over at han hadde blitt «stukket» fem ganger før slangene var ordentlig på plass og henrettelsen kunne iverksettes.

Charles Warner ble i 2003 dømt for voldtekt og drap av ei 11 måneder gammel jente i 1997. Offeret var datter til Warners kjæreste.

Amerikansk høyesterett ga torsdag grønt lys for at Oklahoma kunne gjennomføre den første henrettelsen i delstaten siden april i fjor.

Ifølge CNN tok henrettelsen av Warner 18 minutter.

Omstridt bedøvelsesmiddel Warner skulle egentlig henrettes 29. april i fjor, men saken ble utsatt grunnet en feil.

Samme dag ble dødsdømte Clayton Lockett henrettet i Oklahoma, og det tok 43 minutter før hjertet hans stoppet. Da hadde legene gjort over ti forsøk på å plassere sprøyten riktig. Hendelsen førte til kraftig kritikk av henrettelsene i Oklahoma.

Dødsdømtes forsvarere har hevdet at det bedøvende middelet midazolam, som både Florida og Oklahoma bruker i sine giftblandinger, ikke gir en tilfredsstillende bedøvelse for operasjoner.

Derfor bør det heller ikke brukes ved henrettelser. Men fengselsmyndighetene i begge delstater hevder at middelet er effektivt nok.

Slektningene til Charles Warner sier hans siste ord under henrettelsen var «foruroligende» og «forvirrende».

- Klagde for å hjelpe andre fanger At han klagde på symptomer allerede før han var blitt injisert med gift, har fått flere til å tro at Warner overdrev sine plager i et forsøk på å hjelpe andre som sitter på dødscelle i Oklahoma.

- Jeg tror det dere ble vitner til er forutsigbart, særlig hvis det kan vise seg å være til hjelp for andre som kommer etter ham, sier Rex Duncan, en representant for påtalemyndigheten nord i Oklahoma.

Randy Lopez, en pensjonert fangevokter som jobbet hele sin karriere ved Oklahoma State Penitentiary, sier det er et brorskap mellom fangene som sitter på dødscelle. Han tror Warner overdrev sine plager.

- Han gjorde det for de andre fangene, sier Lopez.

Verken Lopez eller Duncan var vitner til henrettelsen av Charles Frederick Warner.

Warner tok, sammen med andre dødsdømte fanger, del i et søksmål mot Oklahoma for deres henrettelsesmetode som de mener er ond og uvanlig på grunn av bruken av det omstridte bedøvelsesmiddelet midazolam.