Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hans våpenhvile er snart over

Imens kjemper USA mot klokka for å vinne al-Sadrs tilhengere over på sin side.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USA skryter av at volden i Irak har gått ned med 60 prosent siden i fjor sommer. Den statistikken skal den ytterliggående sjialederen Moqtada al-Sadr ha mye av æren for.

I august varslet al-Sadr at hans beryktede Mahdi-hær kom til å legge ned våpnene i et halvt år. Den offisielle begrunnelsen var at militsen, som trolig stod bak tusenvis av kidnappinger og drap, skulle omstruktureres.

I neste måned kan den varslede våpenhvilen være over og blodbadet være i gang igjen. Imens kjemper amerikanerne desperat mot klokka i et forsøk på å vinne al-Sadrs tilhengere over på sin side.

I dialog med militsen

For første gang siden invasjonsåret 2003 har amerikanerne ført dialog med sjiamilitsen i Irak, skriver nyhetsmagasinet Newsweek.

I offisielle uttalelser nå er amerikanerne svært påpasselige med å skille mellom «spesielle grupper» som de hevder er trent og finansiert av Iran - og som får hovedansvaret for angrepene mot de amerikanske styrkene - og flertallet av al-Sadrs tilhengere.

I enkelte sjiamuslimske deler av Bagdad får medlemmer av Mahdi-hæren betalt av amerikanerne for å la våpnene ligge.

Al-Sadrs tilhengere nekter på sin side for at de overhodet har samtaler med amerikanerne.

HVA HAR HAN FOR PLANER?: Sjialederen Moqtada al-Sadrs våpenhvile er snart over. Vil han forlenge den, ta opp kampen mot amerikanske og irakiske sikkerhetsstyrker eller tar han sikte på å få mer politisk innflytelse? Om en måned får vi kanskje svaret. Foto: AFP PHOTO/FILES/WISSAM AL-OKAILI/SCANPIX
HVA HAR HAN FOR PLANER?: Sjialederen Moqtada al-Sadrs våpenhvile er snart over. Vil han forlenge den, ta opp kampen mot amerikanske og irakiske sikkerhetsstyrker eller tar han sikte på å få mer politisk innflytelse? Om en måned får vi kanskje svaret. Foto: AFP PHOTO/FILES/WISSAM AL-OKAILI/SCANPIX Vis mer

- Det er en rød strek vi ikke ville krysse, sier et høytstående medlem til Newsweek.

USAs øverstkommanderende i Irak, David H. Petraeus, sier derimot at han er regelmessig i kontakt med et høytstående politisk medlem av al-Sadrs bevegelse. Petraeus sier også at flere i den amerikanske hæren utveksler tekstmeldinger med medlemmer av Mahdi-hæren.

Vil gjenta suksessen

Amerikanernes strategi overfor sjiamilitsen er ikke ukjent. Den ble senest tatt i bruk for å få lokale sunnigrupper til å samarbeide med den irakiske regjeringen og de amerikanske styrkene framfor al-Qaida.

Alliansedanningen og bevæpningen av sunnigrupperingene ble omtalt som The Awakening Movement, og førte til at situasjonen i Iraks Anbar-provins ble mer stabil og fredelig.

Den suksessen håper amerikanerne å gjenta ved at de nå strekker ut en hånd til grassrota i al-Sadrs bevegelse. Ett av virkemidlene som tas i bruk er at fanger er blitt løslatt for å vinne tillit hos lokale ledere.

Tidligere medlemmer av opprørsgrupper mottar i overkant av 1500 kroner i måneden av amerikanerne.

Amerikanerne har også jobbet aktivt opp mot andre sjiagrupperinger for å få de til å inngå fredsavtaler. Mahdi-hærens innflytelse er mange ganger blitt sammenliknet med den innflytelsen Saddam Husseins baath-parti hadde.

image: Hans våpenhvile er snart over

- Død er straffen for alle som trosser Mahdi-hæren, sier Bassim Abdul Zahra til Newsweek.

Han bor i Hurriya-distriktet vest i Bagdad, der medlemmer av Mahdi-hæren nærmest drev mafiavirksomhet med kidnapping, drap og krav om beskyttelsespenger, også overfor sjiamuslimer.

Vil bli ayatollah

Mens amerikanerne jobber for å vende al-Sadrs tilhengere mot ham, ser det ut til at sjefen sjølv har brukt det siste halve året på helt andre ting enn militær omstrukturering.

I desember kom al-Sadr med en oppfordring til tilhengerne om at de måtte konsentrere seg om bønn og religiøse studier. Ifølge anonyme kilder som står ham nær, tar al-Sadr sikte på å få status som ayatollah. Al-Sadr skal for tiden være fordypet i bøker, CD-er og religiøse tekster på Internett.

Skulle al-Sadr få status som ayatollah, vil han få politisk tyngde, så vel som religiøs autoritet. Det vil trolig føre til at han får en enda mer lojal milits til disposisjon.

USAs ambassadør til Irak, Ryan Crocker, har trukket paralleller mellom al-Sadrs bevegelse og den libanesisk Hizbollah-geriljaen.

I går sa en talsmann for al-Sadr at dersom ikke de irakiske sikkerhetsstyrkene stanser sine angrep mot al-Sadrs tilhengere og Mahdi-hæren, er våpenhvilen definitivt over.

BERYKTET:</B> Dette arkivfotoet viser et væpnet militsmedlem tilhørende al-Sadrs bevegelse i sjiamuslimenes hellige by Kerbala. Al-Sadrs Mahdi-hær mistenkes for å stå bak tusenvis av kidnappinger og drap.
SUKSESS:</B> Disse væpnede mennene tilhører det som er blitt kalt The Awakening Movement eller Oppvåkningen. Det er en hittil vellykket strategi som amerikanerne håper å lykkes med overfor Iraks sjiamuslimer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media