Hanske knytter ham til ranet

Thomas Thendrup er den mest anonyme på tiltalebenken i Nokas-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): I dag kjemper Ellen Holager Andenæs for sin klient Thomas Thendrup i NOKAS-saken.

Thendrup er kanskje den mest anonyme av alle på tiltalebenken. Hans navn blir svært sjelden nevnt og han gjør lite av seg der han sitter på bakerste rad i menighetshuset.

- Thomas Thendrup er den av de tiltalte som dere har hørt minst om siden start i september. Det har den naturlige grunn at han har hatt den minste rollen i politiets etterforskning, sa Holager Andenæs.

Det som knytter Thendrup til ranet er en hanske med hans DNA, som ble funnet blant ransutyret som ble dumpet i Drammensfjorden. Han skal også ha blitt pekt ut som en av de fem ranerne som kom til Nedre Dalgate etter ranet.

Ikke alibi

Han har heller ikke alibi for ransdagen. I sin forklaring i september sa Thendrup at han hadde vært i Oslo ransdagen.

Forsvarer Holager Andenæs tok for seg aktors prosedyre mot Thendrup i forrige uke.

- Når Thomas Thendrup mangler alibi er det mistenkelig det også. Thomas Thendrup har ikke hatt noe alibi og det bebreider aktor ham for. Det tok over en måned før politiet spurte om han hadde alibi, og hvor lett blir det da å huske en vanlig hverdag?

IKKE ALIBI Advokat Ellen Holager Andenæs forsvarer Thomas Thendrup. Hun sa det var naturlig at hennes klient har hatt minst fokus i politiets etterforskning. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
IKKE ALIBI Advokat Ellen Holager Andenæs forsvarer Thomas Thendrup. Hun sa det var naturlig at hennes klient har hatt minst fokus i politiets etterforskning. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

-  Ganske kort tid etter ranet ble det klart for politiet at ranet kunne knyttes til Toska og det sentrale ransmiljøet på Østlandet. Det var naturlig at alle i nettverket ble sjekket nærmere, det var naturlig å se nærmere på Thomas Thendrup. Thomas Thendrup har kjent Toska i mange år. I 1999 begikk Thomas Thendrup et ran i Oslo hvor Toska var til stede. Han har sonet med Metkel Betew og kjenner fra denne perioden flere andre.

Det tok en måned før han ble kalt inn til avhør, først i mai 2004.

- Han sa minst mulig i avhør. I ettertid kan dette kanskje fremstå som et av indisiene mot Thomas Thendrup. Men det blir feil. Han hadde noe å skjule, at broren hadde deltatt i ranet. Det var derfor han valgte å si minst mulig.

Passet egne saker

Hun legger vekt på at han allerede i oppveksten lærte å passe sine egne saker.

- Du hører ikke han forlange at du skal tro han. Hvorfor skriker han ikke? Han har tilegnet seg en resignert aksept for det som skjer med ham.

Holager Andenæs forklarer om bakgrunnen hans, forholdet til faren og at Thendrup selv bestemte seg for å få et godt forhold til sin egen sønn.Etter å ha sittet en periode i fengsel bestemte Thomas Thendrup seg for å ta grep om sitt liv.

I 2002 fikk han sin første jobb, som sjåfør. Han ble etter hvert budbilsjåfør.

- Fra januar 2004 fikk han delt omsorg for sønnen. Aktor mener det ikke eksisterer noen avtale, men venner rundt ham har sagt at han hadde nær kontakt med sønnen.

Forsvarer Holager Andenæs forklarer at livet går som normal for Thendrup etter påsken 2004.

- Livet går videre for Thomas Thendrup, han fortsetter å kjøre budbil og starter eget selskap. Han fortsetter å ha kontakt med sønnen, med venner som ikke er en del av det kriminelle. Det er ikke noe som tyder på at han har hatt ekstra penger mellom hendene. Til tross for den enorme etterforskningen som pågikk er hans navn fraværende.

På fest

Brødrene Thendrup besøkte David Toska mens han bodde i Skjeneholen. De to var på vestlandet for å ta seg en fest. Der ble de med Toska inn til Stavanger fordi han skulle møte noen der. Politiet hevder at dette møtet var et planleggingsmøte for NOKAS-ranet.

- Brødrene ble med Toska inn til Stavanger fordi Toska allerede hadde en avtale der. Dette har alle forklart. At de ble med var Thomas sitt valg. Dessverre valgte de å bli med David på denne turen. Dessverre fordi dette senere førte til en feilaktig identifisering av Thomas. Det er ikke noe mistenkelig med dette besøket. Man må stille spørsmål til om Thomas Thendrup ville kjørt sin egen bil dersom det virkelig skulle planlegges et ran.

Toska har sagt at han ble forbannet da Thomas Thendrup kom til Sandnes med sin egen bil ettersom denne kunne spores. Han mente det var respektløst av Thendrup. På denne tiden skjulte Toska seg for politiet.

Ellen Holager Andenæs vil fortsette sin prosedyre etter pausen. Tidligere i dag har Johnny Veum prosedert for sin klient, Johnny Thendrup, storebroren til Thomas Thendrup.

Historien om Johnny Thendrup er historien om familiemannen, rørleggeren og tobarnsfaren som i mars 2004 tok sitt livs feilvalg da han sa ja til å delta i et enkelt ran mot en bank i Stavanger, innledet Johnny Veum.

Han la vekt på at Johnny Thendrup hadde vært litt naiv, men var fullt inneforstått med at han skulle stå for det han hadde gjort. Storebror Thendrup ble skadd i ranet da han ble skutt i lysken av politibetjent Erik Håland