Hansken er kastet

Ari Behn gjør som tidligere tiders forfattere og kongelige når de ble forulempet. Han utfordrer til duell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Om det er det nære forholdet til blått blod, eller tradisjonen fra forfattere som Alexander Pusjkin , Mark Twain og Cyrano de Bergerac er ikke klart, men Ari Behn har nå i alle fall kastet hansken. Sosiolog Kjetil Rolness har forulempet hans venner, og som adelige brushoder i Frankrike på 1500-tallet vil Ari gjenopprette deres ære ved hjelp av kårde eller pistol.

Denne type hedersdueller var de adeliges utvei når de egentlig hadde lyst til å kline til noen. Hansken ble kastet, den fornærmede og fornærmeren møttes gjerne ute i skogen ved morgengry, sekundanter passet på at alt gikk riktig for seg, og enkelte ganger var en lege til stede. En eller begge døde, de overlevende dro hjem og spiste frokost.

Hedersduellene som hadde røtter tilbake til ridderduellene og de juridiske duellene i de germanske stammene på Romerrikets tid, grep voldsomt om seg i Frankrike. Adelen var trøtt som faen, og en duell var en atspredelse i tilværelsen. Både kirken og kongene ville duelleringen til livs. I 1562 ble alle duellanter bannlyst av paven i Roma . I Frankrike forbød Charles IX duellene i 1566, og i Norge ble oppgjørene forbudt i 1687.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer