Hansken er kastet

Ari Behn gjør som tidligere tiders forfattere og kongelige når de ble forulempet. Han utfordrer til duell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om det er det nære forholdet til blått blod, eller tradisjonen fra forfattere som Alexander Pusjkin , Mark Twain og Cyrano de Bergerac er ikke klart, men Ari Behn har nå i alle fall kastet hansken. Sosiolog Kjetil Rolness har forulempet hans venner, og som adelige brushoder i Frankrike på 1500-tallet vil Ari gjenopprette deres ære ved hjelp av kårde eller pistol.

Denne type hedersdueller var de adeliges utvei når de egentlig hadde lyst til å kline til noen. Hansken ble kastet, den fornærmede og fornærmeren møttes gjerne ute i skogen ved morgengry, sekundanter passet på at alt gikk riktig for seg, og enkelte ganger var en lege til stede. En eller begge døde, de overlevende dro hjem og spiste frokost.

Hedersduellene som hadde røtter tilbake til ridderduellene og de juridiske duellene i de germanske stammene på Romerrikets tid, grep voldsomt om seg i Frankrike. Adelen var trøtt som faen, og en duell var en atspredelse i tilværelsen. Både kirken og kongene ville duelleringen til livs. I 1562 ble alle duellanter bannlyst av paven i Roma . I Frankrike forbød Charles IX duellene i 1566, og i Norge ble oppgjørene forbudt i 1687.

Men ærekrenkede adelige ga blaffen i loven. I 1720, bare fire år etter at han trådte inn i de adeliges rekker, ble Peter Tordenskiold drept i duell med oberst Staël von Holstein .

Også blant tidligere tiders forfattere har hanskene sittet løst. Mark Twain rotet seg under mystiske omstendigheter bort i en duell. Han kom fra det med livet. Det gjorde ikke Russlands nasjonalpoet Alexander Pusjkin som utfordret den franske rojalisten d'Anthes-Heeckeren til duell i 1837. Franskmannen hadde i to år kurtisert Pusjkins vakre hustru. På morgenen 27. januar møttes de. Heeckeren skjøt først og traff, men den arge Pusjkin maktet å fyre av sin pistol og såret flyktningen fra Frankrike. Pusjkin døde to dager etter. Fire år seinere endte nok en russisk forfatter, Mikail Lermontov , livet på samme vis etter en krangel.

Kongen blant forfatterduellantene er likevel franske Cyrano de Bergerac. Han duellerte i hytt og vær, alltid med et stort smil under sin enda større nese.

Så nå er det opp til Rolness om han vil plukke opp hansken. Dagbladet stiller gjerne som hans sekundant. Kanskje stiller vi også med vår franskættede bedriftslege.